Community discussions

 
blackbox100
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Thu Mar 10, 2016 2:20 am

CRS326 Switch Qos shaper is missing

Wed Jun 21, 2017 8:24 pm

Hi all, have just received four of the new CRS326-24G-2S-RM switche with dualboot RouterOs

up until now I have been using around 100 pieces of CRS226-24G-2S+ in my network, but that model has been discontinued now, and replaced by the CRS326

One of the features I use in every of my CRS226 is the Switch - Qos - Shaper Feature, where I can set the rate of the port to f. instance 200M instead of giving my users full 1000M

But this feature is missing in the CRS326, the menu isn't there

Can anyone confirm that the CRS326 is still able to do bandwidth limitation on the ports, and where to set it?

Sincerely

Carsten Larsen
 
paulct
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 298
Joined: Fri Jul 12, 2013 5:38 pm

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Thu Jun 22, 2017 11:08 am

sorry to hijack this thread, but does the QOS shaper have any effect on the CPU? much like a queue?
 
blackbox100
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Thu Mar 10, 2016 2:20 am

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Thu Jun 22, 2017 11:12 am

no not to my knowledge, it works perfectly, I can give a user on ether1 200/200mbit and a user on ether2 125/125mbit if I want, without any increase in CPU usage
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5928
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Thu Jun 22, 2017 11:56 am

It is a feature of the switch chip that some chips have and others don't have.
See https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:S ... p_Features
Likely the new device has a switch chip that cannot do it?
 
User avatar
nz_monkey
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1821
Joined: Mon Jan 14, 2008 1:53 pm
Location: Straya
Contact:

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Thu Jun 22, 2017 12:23 pm

The CRS3xx series is brand spanking new.

The switch chips are certainly capable of it, Mikrotik probably have not had enough time to expose all the features via RouterOS/SwitchOS just yet.
http://thebrotherswisp.com/ | Mikrotik MTCNA, MTCRE, MTCINE | Fortinet FTCNA, FCNSP, FCT | Extreme Networks ENA
 
blackbox100
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Thu Mar 10, 2016 2:20 am

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Thu Jun 22, 2017 2:17 pm

I hope that because otherwise its useless until the crs328 comes out that hopefully Will have this feature
 
frankie
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 116
Joined: Thu May 08, 2008 9:45 pm

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Mon Jun 26, 2017 12:06 pm

CSS326 (which uses switch) has Ingress Rate in Forwarding menu, but no Egress Rate. I think switch is capable but good question when it will be available.
 
plankanater
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 166
Joined: Wed Mar 14, 2012 3:56 am

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Mon Aug 21, 2017 6:41 pm

Any idea when Bandwidth limitation will be added for the egress? I have about 10 of these switches I want to use but need to be able to have bandwidth control.
 
plankanater
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 166
Joined: Wed Mar 14, 2012 3:56 am

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Tue Aug 22, 2017 11:02 pm

Should I open a ticket? It says the switch can "apply bandwidth limitation" but it doesn't seem to be able to do that.
 
plankanater
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 166
Joined: Wed Mar 14, 2012 3:56 am

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Thu Aug 24, 2017 6:30 pm

So i assume these only do ingress limiting? I will be returning them I guess.
 
pe1chl
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5928
Joined: Mon Jun 08, 2015 12:09 pm

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Thu Aug 24, 2017 8:00 pm

What was the reply on your ticket?
Don't ask for statements from MikroTik on the forum, this is only a user-forum with occasional posts from MikroTik employees,
not your point of contact to get replies to questions like that.
 
plankanater
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 166
Joined: Wed Mar 14, 2012 3:56 am

Re: CRS326 Switch Qos shaper is missing

Fri Aug 25, 2017 6:16 pm

Submitted a ticket yesterday morning. I have not heard anything yet. I am trying to also do port isolation on the CRS326. I figured these would be the same as their CRS125 series.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests