Community discussions

 
gmstack
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Wed Aug 16, 2017 12:01 pm

CRS317 10G -> 1G traffic slow, everything else fine

Wed Dec 20, 2017 11:37 am

Traffic from 10Gbit machines to other 10Gbit machines is fine - gets ~9Gbit.
Traffic from 1Gbit machines to other 1Gbit machines is fine - gets ~950mbit.
Traffic from 1Gbit machines to 10Gbit machines is fine - gets ~950mbit.
But...
Traffic from 10Gbit machines to 1Gbit machines has a very high retry count and sits at about 150mbit.

Currently I've got all the 1Gbit machines on a separate subnet and the CRS317 is routing them to the 10G machines - and this is faster, at ~950mbit.

Happens on RouterOS or SwOS - and I've tried the latest RouterOS (6.41rc66) and 6.40.5, both have the issue. SwOS shows the issue too - the 2.3p it ships with I can't get to work, but 2.6 has the issue too. I've also tried with the 1G side being on a SFP-RJ45 converter, the 1G side being 1000BaseLX and the front panel gigabit port. All still do the same thing.

I've looked around and I see a similar thread here with issues on the CSS326.
In the changelogs I also see:
*) crs326 - fixed packet processing speed on switch chip if individual port link speed differs;
*) crs326 - improved transmit performance from SFP+ to Ethernet ports;
I'm wondering if the CRS317 has a related issue, because that sounds like what I see...

iperf3 example is below. 172.16.1.20 is a 10Gbit server, 172.16.1.19 is a 1Gbit machine.
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 172.16.1.19, port 55059
[  5] local 172.16.1.20 port 5201 connected to 172.16.1.19 port 55060
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth
[  5]   0.00-1.00   sec   111 MBytes   931 Mbits/sec
[  5]   1.00-2.00   sec   112 MBytes   940 Mbits/sec
[  5]   2.00-3.00   sec   112 MBytes   940 Mbits/sec
[  5]   3.00-4.00   sec   112 MBytes   940 Mbits/sec
[  5]   4.00-5.00   sec   112 MBytes   940 Mbits/sec
[  5]   4.00-5.00   sec   112 MBytes   940 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth
[  5]   0.00-5.00   sec  0.00 Bytes  0.00 bits/sec                  sender
[  5]   0.00-5.00   sec   569 MBytes   955 Mbits/sec                  receiver
iperf3: the client has terminated
-----------------------------------------------------------
Server listening on 5201
-----------------------------------------------------------
Accepted connection from 172.16.1.19, port 55062
[  5] local 172.16.1.20 port 5201 connected to 172.16.1.19 port 55063
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth       Retr  Cwnd
[  5]   0.00-1.00   sec  17.1 MBytes   143 Mbits/sec  282   12.7 KBytes
[  5]   1.00-2.00   sec  17.3 MBytes   145 Mbits/sec  266   22.6 KBytes
[  5]   2.00-3.00   sec  17.5 MBytes   147 Mbits/sec  264   14.1 KBytes
[  5]   3.00-4.00   sec  17.2 MBytes   144 Mbits/sec  282   14.1 KBytes
[  5]   4.00-5.00   sec  17.3 MBytes   145 Mbits/sec  251   12.7 KBytes
[  5]   5.00-6.00   sec  17.4 MBytes   146 Mbits/sec  250   12.7 KBytes
[  5]   6.00-7.00   sec  17.8 MBytes   149 Mbits/sec  282   15.6 KBytes
[  5]   7.00-8.00   sec  17.2 MBytes   144 Mbits/sec  295   12.7 KBytes
[  5]   8.00-9.00   sec  17.3 MBytes   145 Mbits/sec  268   12.7 KBytes
[  5]   9.00-10.00  sec  17.8 MBytes   149 Mbits/sec  292   22.6 KBytes
[  5]  10.00-10.01  sec   255 KBytes   247 Mbits/sec    4   14.1 KBytes
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bandwidth       Retr
[  5]   0.00-10.01  sec   174 MBytes   146 Mbits/sec  2736             sender
[  5]   0.00-10.01  sec  0.00 Bytes  0.00 bits/sec                  receiver
 
dksoft
just joined
Posts: 23
Joined: Thu Dec 06, 2012 8:56 am
Location: Germany

Re: CRS317 10G -> 1G traffic slow, everything else fine

Thu Dec 21, 2017 6:19 pm

That's a known problem.

RouterOS 6.41rc66 and the upcoming SwOS 2.7 do not fix it on my CRS326/CSS326.
You can downgrade to SwOS 2.3 or 2.4. This will restore performance but might put your router into an endless reboot loop if SFP+ is inserted at boot.
Setup: ZyXEL VMG1312-B30A (Dt. Telekom), CCR1009, CRS326, CSS326, GAT-16-56v120w, WAP AC
 
Lakis
Long time Member
Long time Member
Posts: 669
Joined: Wed Sep 23, 2009 7:52 pm

Re: CRS317 10G -> 1G traffic slow, everything else fine

Sun Dec 24, 2017 12:52 pm

wtf waiting 2 months still
performance in 6.41 still not fixed on crs317 + tons of bugs
no fix 10gbit sfp tx rx redings
no fix PSU reading...
 
gmstack
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Wed Aug 16, 2017 12:01 pm

Re: CRS317 10G -> 1G traffic slow, everything else fine

Thu Jan 18, 2018 10:22 am

Seems partially fixed in 6.42rc9
Connecting to host 172.16.1.20, port 5201
Reverse mode, remote host 172.16.1.20 is sending
[  5] local 172.16.1.19 port 55268 connected to 172.16.1.20 port 5201
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec  78.5 MBytes   659 Mbits/sec                  
[  5]   1.00-2.00   sec  75.9 MBytes   636 Mbits/sec                  
[  5]   2.00-3.00   sec  77.8 MBytes   653 Mbits/sec                  
[  5]   3.00-4.00   sec  79.3 MBytes   666 Mbits/sec                  
[  5]   4.00-5.00   sec  77.7 MBytes   652 Mbits/sec                  
[  5]   5.00-6.00   sec  76.9 MBytes   645 Mbits/sec                  
[  5]   6.00-7.00   sec  77.2 MBytes   647 Mbits/sec                  
[  5]   7.00-8.00   sec  75.9 MBytes   637 Mbits/sec                  
[  5]   8.00-9.00   sec  77.0 MBytes   646 Mbits/sec                  
[  5]   9.00-10.00  sec  76.5 MBytes   642 Mbits/sec                  
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5]   0.00-10.00  sec   774 MBytes   649 Mbits/sec  6065             sender
[  5]   0.00-10.00  sec   773 MBytes   648 Mbits/sec                  receiver

iperf Done.
 
dksoft
just joined
Posts: 23
Joined: Thu Dec 06, 2012 8:56 am
Location: Germany

Re: CRS317 10G -> 1G traffic slow, everything else fine

Fri Jan 19, 2018 12:05 pm

Seems partially fixed in 6.42rc9
I can not confirm that. Read speed went up from 25MByte/s to around 50MByte/s with 6.42rc* but it's still far away from 1GBit/s.
Write speed is at full speed.
Setup: ZyXEL VMG1312-B30A (Dt. Telekom), CCR1009, CRS326, CSS326, GAT-16-56v120w, WAP AC
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1612
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Re: CRS317 10G -> 1G traffic slow, everything else fine

Fri Jan 19, 2018 12:15 pm

SFP+RJ10 still reports up/down link state without a cable connected.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests