Community discussions

 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

LtAP with 2 mini pci-e cards

Wed Aug 07, 2019 9:42 am

Hi, resently I bought a LtAP LTE Kit and added the R11e-LTE-US on the other slot.

When device start, only shows LTE (international) and if I do a USB power reset, appears my second interface, but after 3 seconds dissapears.

Regards.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24215
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Wed Aug 07, 2019 10:09 am

It is a known issue specifically with the USA variant of the R11e modem, if two cards are used in the LtAP. We are working on a solution.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Wed Aug 07, 2019 5:26 pm

Oh, thanks normis.

Regards.
Image
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Wed Aug 07, 2019 6:07 pm

Now, when I put my SIM card on slot 2 or 3 I get this:

https://ibb.co/s2sJyVC

Regards.
Image
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Wed Aug 07, 2019 6:27 pm

There is a photo of the unit with SIM card.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Wed Aug 07, 2019 7:39 pm

Ok, sorry for a lot of posting, but now it's solved. I re-inserted a couple of times until it worked.

Now I wait for a solution for US LTE card. For me it's my "backup ISP" (For failover).

Regards.
Image
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Thu Aug 08, 2019 5:01 am

Now I have the last question.

On the web page and datasheet, says that this board have 128MB of RAM, but Winbox and Mikrotik app says that the total memory is 256MB.

It's a issue with loading the memory or mistakes on typing the specifications?

Regards.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24215
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Thu Aug 08, 2019 10:36 am

Some MikroTik routers have more RAM, if some chips are easier to source, but we advertise the lower amount, so that the surprise is positive, not negative.
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Thu Aug 08, 2019 5:24 pm

Ok thanks for all normis.

Regards.
Image
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Fri Oct 04, 2019 8:17 am

Hello normis.

All that I need is this command to see my interface on list:

/system routerboard usb set type=mini-PCIe

Now I see my two LTE interfaces!

Regards.
Image
 
User avatar
doneware
Trainer
Trainer
Posts: 522
Joined: Mon Oct 08, 2012 8:39 pm
Location: Hungary

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Sun Oct 06, 2019 2:08 pm

/system routerboard usb set type=mini-PCIe
so this tells me there are 2 usb ports, one is hardwired to the 1st mpcie slot, while the other is switchable between the 2nd mpcie slot and the type-a external port. :-(
i was totally hoping for 3 independent ports so i can use this box as a mobile connected OOB device w/o an extra USB hub.

meh, RTFM, i should have just checked this: https://i.mt.lv/cdn/rb_files/LtAP-2HnD-190626134301.png
#TR0359
 
r00t
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 203
Joined: Tue Nov 28, 2017 2:14 am

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Sun Oct 06, 2019 3:05 pm

Why use some weird USB switch solution instead of standard USB 2.0 hub chip?
I had good application for LtAP with two LTE cards (for main and a backup links) and USB for external sensors, but this switching totally kills it. Great!
Lately design choices for new Mikrotik devices are just plain weird...
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards

Mon Oct 07, 2019 3:42 am

Well, if it has 3 SIM card slots, the idea is can to use all his slots at the same time, but with this you can only use two, or is that I believed, because is impossible to get "running" on the interface. It connects "successfully" to the tower, over 3G or LTE (both works) but never get R on the interface.

As you can see, RSRP is -115dBm (very poor), but if I move my antenna I can get -106dBm (something better) and get the same results.

I tested the SIM on a Android mobile and works perfect. The SIM card is new.

Probably of this normis was refered when he said that international LTE and US LTE cards can't work together on the big LtAP.
It is a known issue specifically with the USA variant of the R11e modem, if two cards are used in the LtAP. We are working on a solution.
Some time ago, I tried to do this same test on my RBM33G and it worked perfectly.

I attatched a screenshot. And if I enable debug logging on LTE I get the second screenshot.

Regards.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image
 
User avatar
krafg
Member
Member
Topic Author
Posts: 313
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP with 2 mini pci-e cards  [SOLVED]

Sat Oct 19, 2019 2:12 am

OK. I have the final news. I not know that happened but today my R11e-LTE-US is running on my LtAP LTE kit for first time!!!

I'm super super happy. For many days I disabled the interface and now I enabled to see what happens (if it finally connects [and I supposed that no]) but finally works!!!

To summarize all the topic presented here of all this time. The solution was simply change the power from USB to miniPCIe slot. Now it deigned to connect.

All my gratitude to all the support presented here and now I declare this thread for finished.

Regards.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Image

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests