Community discussions

 
pizzathehunt
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Tue Sep 04, 2018 2:11 pm

E3372h-153 USB/lte1 problems with RB2011UiAS-2Hnd

Tue Nov 05, 2019 11:52 am

I have a Huawei E3372h-153 attached on a RB2011UiAS-2Hnd in HiLink mode. The router gets an IP address from interface lte1.

Problem is that the lte1 link goes up and down repeatedly. The lte1 interface also disappears. I placed an old USB 1.1 hub between and the lte1 link stays up. Can it be a USB power problem?
 
pizzathehunt
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Tue Sep 04, 2018 2:11 pm

Re: E3372h-153 USB/lte1 problems with RB2011UiAS-2Hnd

Tue Nov 05, 2019 1:09 pm

Update: also tested with a USB 2.0 hub, lte1 interface stays up. But with downloading files the connection drops. Only way to get E3372 working again is USB power reset. I think the E3372 needs more power then the Mikrotik can deliver?
Last edited by pizzathehunt on Tue Nov 05, 2019 3:39 pm, edited 1 time in total.
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3177
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: E3372h-153 USB/lte1 problems with RB2011UiAS-2Hnd

Tue Nov 05, 2019 1:22 pm

If those two USB hubs you're mentioning are powered hubs, then your experience indeed indicates USB power problem. Or, to be exact, insufficient power over RB's USB port.

My experience is that many (if not all) USB modems draw more power than specified by USB (1.1. or 2.0) standard (0.5A at 5V is merely 2.5W ... even if peak power draw of a device exceeds that, it might overload USB port). A decade (or two) ago, such USB sticks came standard with a special Y-cable which would connect data lines to single USB connector while power lines were connected to two USB connectors and would thus draw power from two USB ports.
BR,
Metod
 
pizzathehunt
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Tue Sep 04, 2018 2:11 pm

Re: E3372h-153 USB/lte1 problems with RB2011UiAS-2Hnd

Tue Nov 05, 2019 3:40 pm

Both USB hub where non-powered. I ordered a USB powered hub, will let you know if it works.
 
pizzathehunt
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Tue Sep 04, 2018 2:11 pm

Re: E3372h-153 USB/lte1 problems with RB2011UiAS-2Hnd

Fri Nov 08, 2019 5:17 pm

Update: The E3372 works with a USB 2.0 powered hub, no problems with losing connections

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests