Community discussions

MikroTik App
 
tmachielse
just joined
Topic Author
Posts: 1
Joined: Fri Jun 26, 2020 11:13 am

LtAP 4G kit breaks SIM cards

Fri Jun 26, 2020 11:38 am

Hi,

I have no previous experience with Mikrotik devices, however when I was looking for a cheap and flexible solution for a 4G backup connection at work, I came across the LtAP 4G kit. I bought one and it worked perfectly... Until the device lost internet connectivity. The logs displayed messages like:

sent AT+CPIN?
rcvd +CME ERROR: SIM failure

I have tried rebooting the device, re-inserting the sim card, and swapping sim card slots but nothing worked. On a hunch, I tested the sim card in my phone and it turns out it wasn't working in there either. I had a spare SIM card lying around, activated the thing and inserted it into the LtAP 4G. Problem solved. Until a few weeks later... same issue. Internet connection lost, tried all the usual troubleshooting steps but the SIM card was broken again. (The SIM card didn't work in my phone and neither did it work in a Netgear mobile router.)

So this time I got a brand spanking new SIM card directly from the telco. Problem solved. Until a few weeks later... same issue. Rinse and repeat.

Is this a known issue with Mikrotik LTE devices? What can I do to stop the LtAP from breaking SIM cards?

Kind regards,

Thomas

EDIT:

Here's an output of the log file:
16:15:45 lte,async lte1: sent ATE0 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CGMI 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd +CGMI: "MikroTik" 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CGMM 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd +CGMM: "R11e-LTE6" 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CGMR 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd R11e-LTE6_V020 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CGSN 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd 356662100149621 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CFUN? 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd +CFUN: 4 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CMEE=2 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CREG=2 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CGREG=2 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CEREG=2 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CGEREP=2,0 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CMGF=0 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+CNMI=1,1,0,1,0 
16:15:45 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:45 lte,async lte1: sent AT+EEMOPT=1 
16:15:46 lte,async lte1: rcvd OK 
16:15:46 lte,async lte1: sent AT*MRD_SN? 
16:15:46 lte,async lte1: rcvd *MRD_SN:AE390380C01D 
16:15:46 lte,async lte1: sent AT+CPIN? 
16:15:46 lte,async lte1: rcvd +CME ERROR: SIM failure 
16:15:46 lte,async,event *ICCID: 00000000000000000000 
16:15:46 lte,async,event *EUICC: 0 
16:15:46 lte,async,event +CPIN: SIM CRASH 
16:15:46 lte,async,event *EUICC: 4 
16:15:46 lte,async,event +CPIN: SIM REMOVED 
16:15:46 lte,async,event *EUICC: 4 
16:15:47 lte,async,raw +CREG: 0 
16:15:47 lte,async,raw $CREG: 0 
16:15:47 lte,async,raw +CGREG: 0 
16:15:47 lte,async,raw +CEREG: 0 
16:15:48 lte,async lte1: sent AT+CPIN? 
16:15:48 lte,async lte1: rcvd +CME ERROR: SIM not inserted 
16:15:50 lte,async lte1: sent AT+CPIN? 
16:15:50 lte,async lte1: rcvd +CME ERROR: SIM not inserted 
16:15:50 lte,async,event *RADIOPOWER: 0 
16:15:50 lte,async,event *ICCID: 00000000000000000000 
16:15:50 lte,async,event *EUICC: 0 
16:15:50 lte,async,event +CPIN: SIM CRASH 
16:15:50 lte,async,event *EUICC: 4 
16:15:50 lte,async,event +CPIN: SIM REMOVED 
16:15:50 lte,async,event *EUICC: 4 
16:15:52 lte,async lte1: sent AT+CPIN? 
16:15:52 lte,async lte1: rcvd +CME ERROR: SIM not inserted 
16:15:54 lte,async lte1: sent AT+CPIN? 
This happens if I switch the SIM card from one slot to another (to force a re-initialization).
 
User avatar
krafg
Member
Member
Posts: 436
Joined: Sun Jun 28, 2015 7:36 pm

Re: LtAP 4G kit breaks SIM cards

Fri Jun 26, 2020 9:14 pm

RMA. I had a LtAP LTE kit with a broken SIM port also, but the difference is that the broken thing was the SIM port, not SIM cards.

Regards.
If you want to know my network, you can find it here.

Image
 
User avatar
rfc1149
just joined
Posts: 19
Joined: Fri May 15, 2020 4:26 am
Location: England

Re: LtAP 4G kit breaks SIM cards

Sat Jun 27, 2020 11:02 pm

16:15:45 lte,async lte1: rcvd R11e-LTE6_V020

RMA, and update the LTE card's firmware this time. It's hard to say whether that was the cause, but best practice is to keep everything up to date. I've been using an LtAP LTE6 kit for a few months now without issue. Be gentle when you insert the SIM card as others have posted photographs of broken SIM ports.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests