Community discussions

MikroTik App
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

CCR2004 packet loss

Mon Oct 12, 2020 11:00 pm

I have a seriuos problem with all my CCR2004 when traffic pass from giga interface to 10 giga interface and viceversa I have a packet loss aorund 1% or little less.

According with the block diagram https://i.mt.lv/cdn/product_files/CCR20 ... 200459.png I am thinking the problem is generated in the passive intelligent port extender

CCR2004 is not usable to mix different interface speeds :-(

how is it possible?
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5252
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: CCR2004 packet loss

Mon Oct 12, 2020 11:24 pm

Do you experience packet loss in both directions equllky or is one direction distinctively worse?

I'd expect problems in packet direction 10G->1G where quite some buffering occurs and enabled flow control should help a lot (another matter is whether flow control actually works).
BR,
Metod
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Mon Oct 12, 2020 11:37 pm

We have mainly packet loss pinging from the remote end to ccr2004 gigabit interface, the problem probably occurs when the upstream traffic from the 10G->1G fullfill the ethernet..

Enabling flow control not solve the problem.
 
paulct
Member
Member
Posts: 326
Joined: Fri Jul 12, 2013 5:38 pm

Re: CCR2004 packet loss

Thu Oct 15, 2020 10:28 am

buffer memory issue? I.e not enough buffer space when going from 10Gbps to 1Gbps and vice versa. Not sure how to get the stats from a Mikrotik on this.
 
jebz
Member
Member
Posts: 353
Joined: Sun May 01, 2011 12:03 pm
Location: Australia

Re: CCR2004 packet loss

Thu Oct 15, 2020 11:38 am

There was a similar issue on the CCR1072 where the ethernet port was claimed only to be suitable for management traffic.
viewtopic.php?t=125361
 
User avatar
IPANetEngineer
Trainer
Trainer
Posts: 1313
Joined: Fri Aug 10, 2012 6:46 am
Location: Jackson, MS, USA
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Thu Oct 15, 2020 4:30 pm

We have mainly packet loss pinging from the remote end to ccr2004 gigabit interface, the problem probably occurs when the upstream traffic from the 10G->1G fullfill the ethernet..

So does the packet loss only occur when the 1G interface is full?
Global - MikroTik Support & Consulting - English | Español | Serbian | Danish +1 855-645-7684
https://iparchitechs.com/ecosystem/mikr ... consulting mikrotiksupport@iparchitechs.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Thu Oct 15, 2020 11:49 pm

We have mainly packet loss pinging from the remote end to ccr2004 gigabit interface, the problem probably occurs when the upstream traffic from the 10G->1G fullfill the ethernet..

So does the packet loss only occur when the 1G interface is full?
No when the giga interface receive data from 10 giga interface: the slower port sometimes has to keep in pause the faster one before to receive new packets because the buffer is full or not have the buffer.
 
User avatar
IPANetEngineer
Trainer
Trainer
Posts: 1313
Joined: Fri Aug 10, 2012 6:46 am
Location: Jackson, MS, USA
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Thu Oct 15, 2020 11:52 pm

What's the lowest throughput (on the 1G) you've seen the packet loss?
Global - MikroTik Support & Consulting - English | Español | Serbian | Danish +1 855-645-7684
https://iparchitechs.com/ecosystem/mikr ... consulting mikrotiksupport@iparchitechs.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 16, 2020 8:46 am

The problem is how fast the data arrive on the giga port from the 10 giga port, you can loose packet also whit 100kb or less. If the number of packets arriving exeeds tha capibility of gigaport to send it you will lose packet.
Generally is around 1% or littble bit less. This is a big hardware poblem for ccr2004 and it is not usable to mix different speed ports.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24792
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 16, 2020 10:32 am

The 1G port is for management (winbox, ssh to the router), as it's also labeled on the front panel. This port is somewhat limited, and is meant for what it says. The diagram also gives a clue to this.
No answer to your question? How to write posts
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 16, 2020 11:58 pm

Normis we are speaking about SFP ports
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sat Oct 17, 2020 8:09 am

Sincerely I am very disappointed for CCR2004's performance.
We replaced a CCR1036 + 10G switch (with trunks) to a CCR2004 with directly put in DACs cables 10G.

We do about 4.5gb traffic through it.
20 firewall rules, most in RAW for "simple" packet filter at the border.
fasttrack enabled.


4x99% cpu, one 100%.
I tried disabling everything, just fastpath, 80% cpu.
even with 2g traffic the voip was chopping.
Replaced back the 1036, and we are with it now. I could consider the 1072 but I fear the watchdog issues that are on the forum. Till now the 1036 is 2+ years working solid.
we use the long-term ROS.
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Oct 17, 2020 11:32 am

A router where you can't mix different sfp ports speeds it's not usable in production, if I deploy fiber I need to have 0% packets loss and no 1% like now.

I opened a ticket [SUP-30387] but for now no solution to the issue :-(
 
User avatar
IPANetEngineer
Trainer
Trainer
Posts: 1313
Joined: Fri Aug 10, 2012 6:46 am
Location: Jackson, MS, USA
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sat Oct 17, 2020 4:55 pm

Have you tried changing the interface queues for both ports from hardware-only to ethernet-default ?

You need buffering when mixing interface speeds on any router and i'm not sure what the default buffer capabilities are for the CCR2004.

I would at least try a few different queue types for the interfaces to see if performance improves.
Global - MikroTik Support & Consulting - English | Español | Serbian | Danish +1 855-645-7684
https://iparchitechs.com/ecosystem/mikr ... consulting mikrotiksupport@iparchitechs.com
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sat Oct 17, 2020 6:05 pm

Where can I find precise documentation about queue types?
Well I read the wiki... but I have not found any REAL example of WHERE to use wich queue type or interface type
Last edited by Maggiore81 on Sat Oct 17, 2020 9:00 pm, edited 1 time in total.
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Oct 17, 2020 9:00 pm

Have you tried changing the interface queues for both ports from hardware-only to ethernet-default ?

You need buffering when mixing interface speeds on any router and i'm not sure what the default buffer capabilities are for the CCR2004.

I would at least try a few different queue types for the interfaces to see if performance improves.
The first think that I have tried before to write here and to open a support ticket.
 
Paternot
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 786
Joined: Thu Jun 02, 2016 4:01 am
Location: Niterói / Brazil

Re: CCR2004 packet loss

Sun Oct 18, 2020 12:59 am

Sincerely I am very disappointed for CCR2004's performance.
We replaced a CCR1036 + 10G switch (with trunks) to a CCR2004 with directly put in DACs cables 10G.
But You did a downgrade! Take a look at the performance figures:

https://mikrotik.com/product/CCR1036-12 ... estresults
https://mikrotik.com/product/ccr2004_1g ... estresults

Yes, the 2004 is faster with pure fastpath and big packets, but only in this situation. Everything else, and the 1036 wipes the floor with it. It isn't meant as a direct substitute to the 1036 - it is more something above 1009 and just below 1016.

Yes, each one of its 4 cores is much faster than the 10XX ones - but not enough to offset 4 cores versus 36 cores. It will outperform the CCR10XX series in single threaded activities, but not in firewalling.
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sun Oct 18, 2020 1:05 am

Hello Paternot, I have read carefully the performance figures, but sincerely I expected a lot more.
I did not expect a 100% cpu load !!!
However I am planning to replace the 1036 witha 1072 because I need the pure 10G ports for each link.
I have some fear to get a 1072 that has issues as in the threads about "watchdog and 1072".

I use conntrack, I use Fasttrack, it is one of my border router.
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
Paternot
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 786
Joined: Thu Jun 02, 2016 4:01 am
Location: Niterói / Brazil

Re: CCR2004 packet loss

Sun Oct 18, 2020 6:05 am

Hello Paternot, I have read carefully the performance figures, but sincerely I expected a lot more.
I did not expect a 100% cpu load !!!
However I am planning to replace the 1036 witha 1072 because I need the pure 10G ports for each link.
I have some fear to get a 1072 that has issues as in the threads about "watchdog and 1072".

I use conntrack, I use Fasttrack, it is one of my border router.
Well, I can't speak for the usage model on You network - but if it was taxing one CCR1036, I find remarkable that one CCR2004 can barely cope with the load. I mean, take a look at the results for 512 bytes and 25 ip rules: it's about 1/3 of the 1036 speed!
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sun Oct 18, 2020 11:39 am

You may be right, I may have chosen the wrong product.
The 1036 was at about 15% average cpu...
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sun Oct 25, 2020 9:38 pm

Any update on this issue?
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Tue Oct 27, 2020 11:28 am

Any update on this issue?
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Thu Oct 29, 2020 10:34 pm

Any update on this issue?
 
ozar
just joined
Posts: 11
Joined: Fri Jun 15, 2018 4:28 am

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 30, 2020 11:45 am

I would just like to say that I experienced the same issues.

I have x4 CCR2004's and when they were in my lab before being shipped to production I had them connected to each other using Mikrotik 1G S-RJ01 Ethernet modules. NSW-RTR-01 (172.16.4.1 - CCR2004) was connected to NSW-RTR-02 (172.16.4.2 - CCR2004) via a Mikrotik 1G S-RJ01 Ethernet module. I ran "ping 172.16.4.2 interface=sfp-sfpplus2 do-not-fragment count=100 size=1500" and received high packet loss. Since I did this a while ago now I would have to dig up this packet loss data if you want proof.

Alternatively Mikrotik you could grab x2 CCR2004's and connect them to each other via Mikrotik 1G S-RJ01 Ethernet modules and run the same ping test and see the packet loss yourself. I don't see any packet loss if the Router to Router connections use 10G interfaces instead. I haven't tested this but I assume 1G Fibre SFPs will be affected too. Hopefully shaping or setting the Tx/Rx Flow Control to on will resolve this issue.

Worth investigating.
 
ozar
just joined
Posts: 11
Joined: Fri Jun 15, 2018 4:28 am

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 30, 2020 2:27 pm

I still have x2 CCR2004's that aren't in production yet so I did some testing on them. The CCR2004's are directly connected to each other via sfp-sfpplus2.

I tested with:
- 1G Ethernet module - Mikrotik S-RJ01 - 17% packet loss (First attempt)
- DIFFERNT 1G Ethernet module & Ethernet cable - Mikrotik S-RJ01 - 3% packet loss (Second attempt)
- 1G SM Fibre SFP - Ubqiuiti UF-SM-1G-S - 0% packet loss
- 1G MM Fibre SFP - Ubiquiti UF-MM-1G - 0% packet loss

Obviously something is wrong with the CCR2004 and 1G ethernet modules. In production I have the Router to Router connections as 10Gbps DAC cables and they get 0% packet loss.

Mikrotik S-RJ01:
[x@NSW-RTR-01] > ping 172.16.4.2 count=420 do-not-fragment size=1500 interface=sfp-sfpplus2
419 172.16.4.2 1500 64 0ms
sent=420 received=347 packet-loss=17% min-rtt=0ms avg-rtt=0ms max-rtt=0ms

Mikrotik S-RJ01:
[x@NSW-RTR-01] > ping 172.16.4.2 count=420 do-not-fragment size=1500 interface=sfp-sfpplus2
419 172.16.4.2 1500 64 0ms
sent=420 received=406 packet-loss=3% min-rtt=0ms avg-rtt=0ms max-rtt=0ms

Ubqiuiti UF-SM-1G-S:
[x@NSW-RTR-01] > ping 172.16.4.2 count=420 do-not-fragment size=1500 interface=sfp-sfpplus2
419 172.16.4.2 1500 64 0ms
sent=420 received=420 packet-loss=0% min-rtt=0ms avg-rtt=0ms max-rtt=0ms

Ubiquiti UF-MM-1G:
[x@NSW-RTR-01] > ping 172.16.4.2 count=420 do-not-fragment size=1500 interface=sfp-sfpplus2
419 172.16.4.2 1500 64 0ms
sent=420 received=420 packet-loss=0% min-rtt=0ms avg-rtt=0ms max-rtt=0ms
 
ozar
just joined
Posts: 11
Joined: Fri Jun 15, 2018 4:28 am

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 30, 2020 2:49 pm

If I was you I would give shaping just below 1Gbps a shot and see if you still get the packet loss.

I don't use 1G Ethernet modules in productions so I don't have too much skin in the game, goodluck.
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 30, 2020 6:20 pm

If I was you I would give shaping just below 1Gbps a shot and see if you still get the packet loss.

I don't use 1G Ethernet modules in productions so I don't have too much skin in the game, goodluck.
it not work
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Fri Oct 30, 2020 6:22 pm

Can I have an official answer about this problem by mickrotik support? I am pinging every day for ticket [SUP-30387] wihtout any answer :-(
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Mon Nov 02, 2020 9:23 am

Any update on this issue?
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5252
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: CCR2004 packet loss

Mon Nov 02, 2020 3:27 pm

Can I have an official answer about this problem by mickrotik support? I am pinging every day for ticket [SUP-30387] wihtout any answer :-(

If you're not getting response through official channels, then you surely won't get any response here. This is user forum (where MT employees might check from time to time and answer some questions) not official support forum.
BR,
Metod
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Tue Nov 03, 2020 1:00 am

I have a support tikcet opened without any answer too
 
oouups
just joined
Posts: 3
Joined: Tue Mar 27, 2012 7:33 pm

Re: CCR2004 packet loss

Wed Nov 04, 2020 2:03 pm

Exactly the same problem here !
Tired of playing "Betatester" for Mikrotik. Paid for something that really not Works.. and no one help of them.... THX Mikrotik.
Lost time, lost patience, lost money... and you loose a costumer.
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Thu Nov 05, 2020 9:03 am

I am using back old CCR016 to connect gigabit site. CCR2004 is not usable in real because if we have problem to use different port speeds we can't use 25 Gb/s uplink ports with 10 gbis/s ports.
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Fri Nov 06, 2020 8:31 am

Any update on this issue?
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Mon Nov 09, 2020 8:29 am

Any update on this issue?
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 5252
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: CCR2004 packet loss

Mon Nov 09, 2020 10:21 am

Not much will happen in 3 days ... specially so not over weekend.
BR,
Metod
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Nov 21, 2020 9:39 am

There are a lot of users with same problem around and after 2 months no answer from mikrotik :-(

At this point I have to suppose that is è hw problem without solutions. CCR2004 is an expensive paperweight
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sat Nov 21, 2020 10:21 am

Hello. I want to tell you my personal experience.
My experience with 2004 was bad because I replaced a 1036, but maybe the 2004 was too "light" for the purpose.

Now I have installed two 2004 with:

1x10g uplink
1x rj01 to AF24 ubiquiti
2x SFP+ 10G to other sites
everything in routing via BGP
0 issues and cpu low.
I tried also to disable conntrack for the routing (previously I used fasttrack everywhere) and 0 issues, just a higher cpu.
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Nov 21, 2020 5:33 pm

Please check the tx drop under the tab Tx Stats
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sat Nov 21, 2020 5:39 pm

Hello
I got 1649 tx drop on the interface with an RJ01 with AIRFIBER24 from UBNT.
it 4 days and 4 hours.

it is a 500mbit link.
no issues from the customers.

maybe the issue you are describing?
The interfaces are routed between each other, so no mixed speeds in the same bridge.
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Nov 21, 2020 8:38 pm

Hello
I got 1649 tx drop on the interface with an RJ01 with AIRFIBER24 from UBNT.
it 4 days and 4 hours.

it is a 500mbit link.
no issues from the customers.

maybe the issue you are describing?
The interfaces are routed between each other, so no mixed speeds in the same bridge.
You are loosing packets if you check on SFP28 you 'll find zero tx drops.

Now I have all 10 gigabit pots but I loose packets onyl on sfplus ports.
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sun Nov 22, 2020 12:32 am

Hello.
I use:
Sfp1 1g sfp
Sfp2 10g link
Sfp3 1g on rj01 with airfiber
Sfp11 and sfp12 on a bridge. Two 1g links

I have drops only on the sfp3 1g.
I don't use 25g ports
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Tue Nov 24, 2020 3:25 pm

It depens how fast the trafffic coming on the 10 gibi/s port to be routed or swithed to the other ports.

We are speaking about 0,1% of packet loss that is not to much for a wireless link but is too much for a fiber link.
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Tue Nov 24, 2020 3:33 pm

Everything is routed!
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
wojrep
newbie
Posts: 32
Joined: Thu Apr 07, 2005 12:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Wed Nov 25, 2020 8:56 am

I have a similar problem, CCR2004 post sfp-sfplus2 - SFP 1G insert, no auto, flow controll On ... and I have a lot of drop packages.
They start to appear when I exceed the speed of 100Mbit / s, at 200-500Mbit / s I have several thousand of them per minute, multicast transmission is interrupted (frame stop and IPTV artifacts).
Changing queue improves things a bit, but fails to get stability.
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Wed Nov 25, 2020 10:01 am

Hello
I never found final documentation in how changing queue helps.
I leave them at only-hardware-queue
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
wojrep
newbie
Posts: 32
Joined: Thu Apr 07, 2005 12:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Wed Nov 25, 2020 10:30 am

Today I have tested all combinations with different queue sizes.
There is a difference, if you set ethernet-default and experiment with the size of the queue it may be enough for you.
I checked between 50-1000 packets and there was always a TX DROP problem, with queue values of 150-250 the least problem was. However, I am using multicast for IPTV, so dropping packets too often is unacceptable.
This problem occurs only with optical inserts with 1Gbps link speed, no matter if the insert itself is 1Gbps or 10Gbps.

I went back to CCR1036, wait for the new original MikroTik inserts and check it again.
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Wed Nov 25, 2020 2:27 pm

We use only hardware queue
on the wiki I didnt found any interesting data about changing queue types on interfaces.
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
User avatar
Maggiore81
Member
Member
Posts: 367
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:10 pm
Location: Italy
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Sat Dec 19, 2020 12:56 pm

I have replaced both 2004 in heavy duty enveroniment (core)

I installed 2x 2004 with FASTPATH and bgp only.
heavy packet loss on 10G interfaces
replaced with a UBNT edgeswitch 16XP and 1036+vlans, work flawlessy
with just 1.5g traffic, cpu at 30% (fastpath) and irq at 15, heavy packet loss.
changed cables, ports. no change.
latest longterm, tried also stable, no differencies.
Dott. Elia Spadoni
---
Network Administrator
MTCNA, MTCRE, MTCTCE, MTCINE, MTCWE, MTCSE
Spadhausen Internet Provider
Ravenna, ITALY
http://www.spadhausen.com
 
mhugo
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 102
Joined: Mon Sep 19, 2005 11:48 am

Re: CCR2004 packet loss

Sat Dec 19, 2020 5:50 pm

Hi,

We had issues with interfaces dropping using rj01 on 2004s. After replacing with fiber sfps the issues are gone. Could perhaps be power consumption.

/Mikael
 
User avatar
andrewe02000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Tue Aug 28, 2012 6:33 am
Location: Canton, OH
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Wed Dec 30, 2020 1:16 am

I have the same problem and opened a ticket with no response over 2 weeks ago. Very annoying. The odd thing is that im only getting the tx drops on the interface going to my elan. At first I thought it was an mti mismatch but have since ruled that out. I even put a CRS309 in between my ELAN and my CCR2004 and the tx drops moved to the interface going to the ELAN on the CRS309 and stoped on my cloud core. I've tried finisar, mikrotik, and fiberstore modules with the same results. Even tried a 1G and 10G DAC from multiple vendors. My ISP for my ELAN checked their equipment and show no drops on their side or FCS errors. It's odd that the problem moved down to the interface on my CRS309 instead of staying on my CCR2004. Even odder is when I unplug the 10G DIA and switch over to my backup 1G DIA the TX drops go away and as soon as I plug my 10G DIA back in they come back. It is weird that the TX drops only show up once you open the interface and not in the column view when I select them. It always shows 0 in the column view on both the crs2004 and crs309 depending on whether or not im using the crs309 inline but shows up after double clicking the interface and going to stats. The other weird thing is that the tx drops don't show up on any other 1G interface on the CCR2004. I would expect it to be consistent at the very least. I set a lab up with all the smae routers and have yet to be able to reproduce the result in the lab and I believe this to be due to the fact that I am not able to tax the CPU load high enough to perturbate the issue. Please Mikrotik. HELP!!!!! My CCR2004 like many others is a paperweight as it is causing out of order packets and voice quality issues even thought the packet loss through the ccr2004 is low at 0.08 to 0.12 percent.
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Wed Dec 30, 2020 9:37 am

Give it up I have opened a ticket 3 months a go without any answer. No chance to solve this issue.
 
markonen
just joined
Posts: 8
Joined: Tue Aug 11, 2020 4:28 pm

Re: CCR2004 packet loss

Wed Dec 30, 2020 11:55 am

I even put a CRS309 in between my ELAN and my CCR2004 and the tx drops moved to the interface going to the ELAN on the CRS309 and stoped on my cloud core. … It's odd that the problem moved down to the interface on my CRS309 instead of staying on my CCR2004.
So you think the CCR2004 is causing tx drops on a completely separate device (the 309)? I don't think that's possible.
 
wojrep
newbie
Posts: 32
Joined: Thu Apr 07, 2005 12:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Jan 02, 2021 3:00 pm

There is a problem with Tx-Drop on mikrotik 10Gbps interfaces in combination with any 1Gbps interface.
Even at speeds of 100Mbps, TX-drops arrive quickly.
 
User avatar
andrewe02000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Tue Aug 28, 2012 6:33 am
Location: Canton, OH
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Fri Jan 08, 2021 9:00 am

I opened a support ticket on 12/21/2020 and still no response! This is obviously an issue and we deserve answers. Anyone else had luck with a support ticket?
 
wojrep
newbie
Posts: 32
Joined: Thu Apr 07, 2005 12:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Fri Jan 08, 2021 11:13 am

I also have an open ticket, but I'm waiting longer ... no reaction.
 
mhaluska
just joined
Posts: 6
Joined: Sat Jun 13, 2020 1:20 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Jan 09, 2021 12:41 am

I even put a CRS309 in between my ELAN and my CCR2004 and the tx drops moved to the interface going to the ELAN on the CRS309 and stoped on my cloud core. … It's odd that the problem moved down to the interface on my CRS309 instead of staying on my CCR2004.
So you think the CCR2004 is causing tx drops on a completely separate device (the 309)? I don't think that's possible.
I've also problem with tx drops on switch (CRS317). Never had this problem before with RB4011. Tx drop are only on interfaces connected to CCR2004. Tested "overloading" ports connected to server with CHR -> not drop, no issue.
 
wojrep
newbie
Posts: 32
Joined: Thu Apr 07, 2005 12:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Sat Jan 09, 2021 2:29 pm

I've also problem with tx drops on switch (CRS317). Never had this problem before with RB4011. Tx drop are only on interfaces connected to CCR2004. Tested "overloading" ports connected to server with CHR -> not drop, no issue.
In the case of connecting the 10G interface to the 1G interface and additionally overloading the 1G link with the test, the appearance of Tx-Drop is a rather natural situation.

It is not natural for them to appear even further up to 1G, e.g. at 200Mbps.
 
User avatar
andrewe02000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Tue Aug 28, 2012 6:33 am
Location: Canton, OH
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Mon Jan 11, 2021 8:28 pm

At this point both units are bricks to me and I am going to return the units I purchased as they are paper weights and no response from the vendor. I get that we have COVID going on right now but a brand new product with multiple people having the same issue deserves an answer I would think. My network can't take much more of this before I have to break down and spend big bucks for Juniper.
 
User avatar
andrewe02000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Tue Aug 28, 2012 6:33 am
Location: Canton, OH
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Mon Jan 11, 2021 8:44 pm

My carrier has been helpful on scheduling a 10G port upgrade on my 1G ELAN going to the CCR2004 to see if this helps on the 22nd. If this does not fix the issues I am shipping these back. Resume pulling hair out.
 
User avatar
andrewe02000
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 53
Joined: Tue Aug 28, 2012 6:33 am
Location: Canton, OH
Contact:

Re: CCR2004 packet loss

Mon Jan 11, 2021 8:47 pm

Oh also of note trying to generate support.rif crashes the router horribly and requires physically removing power from the unit. Lovely.
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Tue Jan 12, 2021 8:52 am

We have in production several CCR2004 and all have problems about packet loss on 10 Giga sfp+ ports no problem of packet loss on sfp28 ports used at 10 Giga.

It's an hardware problem without solutions.... :-(
 
mblfone
just joined
Posts: 24
Joined: Sun Feb 02, 2014 2:22 am

Re: CCR2004 packet loss

Tue Jan 12, 2021 10:03 pm

Hello,

I appreciate this post but do not appreciate the lack of response from MT on this. I need these CCR2004 routers but am NOT ordering them from MT due to this issue being unresolved.

Again, thanks for the posts!
 
server8
Member
Member
Topic Author
Posts: 486
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: CCR2004 packet loss

Wed Jan 13, 2021 12:14 pm

Hello,

I appreciate this post but do not appreciate the lack of response from MT on this. I need these CCR2004 routers but am NOT ordering them from MT due to this issue being unresolved.

Again, thanks for the posts!
Give it up it's normal from mikrotik the lack of response when they can't resolve the problem.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 52 guests