Community discussions

 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Rb600 reboot fix

Fri Mar 28, 2008 2:13 pm

Please try this new BIOS. It can be installed with Xmodem transfer protocol from your terminal program (hyperterminal):

http://www.routerboard.com/files/mpc8343-2.13.fwf
No answer to your question? How to write posts
 
fgr.brz
just joined
Posts: 4
Joined: Mon Mar 24, 2008 4:02 pm
Location: Brazil

Re: Rb600 reboot fix

Fri Mar 28, 2008 5:21 pm

This BIOS atualization will fix the reboot problem ???
 
fgr.brz
just joined
Posts: 4
Joined: Mon Mar 24, 2008 4:02 pm
Location: Brazil

Re: Rb600 reboot fix

Fri Mar 28, 2008 5:34 pm

Normis, do you recommend the new BIOS's instalation even at the boards that are ok?
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Rb600 reboot fix

Sat Mar 29, 2008 10:24 am

yes the bios will fix this problem,
you can install this bios even on good boards.
 
karyal
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 168
Joined: Sat Nov 12, 2005 12:09 pm

Re: Rb600 reboot fix

Sat Mar 29, 2008 7:51 pm

Please try this new BIOS. It can be installed with Xmodem transfer protocol from your terminal program (hyperterminal):

http://www.routerboard.com/files/mpc8343-2.13.fwf


Any way to do it remotely? it's easy to add on the new boards... a little bit harder on the ones already installed :o
 
k3dt
newbie
Posts: 29
Joined: Tue Jul 17, 2007 3:37 pm
Location: Czech Republic

Re: Rb600 reboot fix

Sat Mar 29, 2008 11:34 pm

Please try this new BIOS. It can be installed with Xmodem transfer protocol from your terminal program (hyperterminal):

http://www.routerboard.com/files/mpc8343-2.13.fwf


Any way to do it remotely? it's easy to add on the new boards... a little bit harder on the ones already installed :o

just put file to root on your RB and do:

/system routerboard print (upgrade firmware: 2.13)
/system routerboard upgrade
/system reboot

Normis: thanks, we will test it.
 
Qusay
newbie
Posts: 43
Joined: Mon May 22, 2006 2:49 pm

Re: Rb600 reboot fix

Mon Mar 31, 2008 6:02 pm

Normis, We upgraded both OS and firmware. We are applying RB600 mainly outdoor. We noticed that polling and "disable CSMA" are both disabled. Only Nstreme is enabled "on wds-bridge side". When we are using bridge mode it is appearing again!!
We are using R52. can you chek it!!
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Rb600 reboot fix

Mon Mar 31, 2008 6:50 pm

Normis, We upgraded both OS and firmware. We are applying RB600 mainly outdoor. We noticed that polling and "disable CSMA" are both disabled. Only Nstreme is enabled "on wds-bridge side". When we are using bridge mode it is appearing again!!
We are using R52. can you chek it!!
please contact the support@mikrotik.com about this issue with detailed info.
 
fgr.brz
just joined
Posts: 4
Joined: Mon Mar 24, 2008 4:02 pm
Location: Brazil

Re: Rb600 reboot fix

Tue Apr 01, 2008 2:58 am

I have one RB153 with the same rebooting problem of some RB600. Can I try to instal this BIOS atualization on that board ?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Rb600 reboot fix

Tue Apr 01, 2008 8:45 am

I have one RB153 with the same rebooting problem of some RB600. Can I try to instal this BIOS atualization on that board ?
no, this problem is entirely related to the RB600, your problem must be different. contact support for help. this BIOS file is only for Rb600
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
interlink
newbie
Posts: 47
Joined: Wed Apr 26, 2006 5:18 am
Location: Ar Ros

Re: Rb600 reboot fix

Thu Apr 03, 2008 3:42 pm

I succesfully upgraded the firmware to v 2.13 and the random reboots totally disapear.
But now I have two minor issues. In winbox appears to be disabled enable polling and disable CSMA also framer policy and framer limit too, this is only on winbox, in the console everything is ok. The other issue is that the ether1 reports inconsistents traffic values.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Rb600 reboot fix

Fri Apr 04, 2008 11:16 am

iterlink,
this is specially made so, because you don't need to change those values if the wireless interface is in the station mode. Those seetings are only needed for the AP interface as the AP interface will tell it's clients what nstreme settings to use.
 
Qusay
newbie
Posts: 43
Joined: Mon May 22, 2006 2:49 pm

Re: Rb600 reboot fix

Sat Apr 05, 2008 2:20 am

So, that is what I was saying before...OK.
But kindly include the new bios upgrade into 3.7 package because we have already have cutomers running on RB600 on outdoor units which hardly to do xmodem on them.
If so, when this can be done?
 
Tanker
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 131
Joined: Fri Nov 24, 2006 10:46 am

Re: Rb600 reboot fix

Sat Apr 05, 2008 2:31 pm

Hi guys and thanks to Normis....

Like k3dt said... Load the file to the root

/system upgrade
/system reboot

We did this remotely to ALL our RB600's (we were not having any problems but upgraded anyway) and it worked a treat..!!!

As an aside - I doubt whether new fixes would be issued which could not be installed across the network...???? Pretty pointless if you "might" have to travel 1000 kms to a BSS... so again.. thanks for the upgrade..

Regards

Tanker
 
keletiferi
just joined
Posts: 11
Joined: Fri Dec 02, 2005 4:35 pm

Re: Rb600 reboot fix

Sun Apr 06, 2008 12:50 pm

Is it good for 333 board?
 
mietus
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 122
Joined: Mon Jan 30, 2006 11:14 pm
Location: Poland

Re: Rb600 reboot fix

Sun Apr 06, 2008 10:53 pm

read the topic again!
its only for rb600
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 07, 2008 10:59 am

Is it good for 333 board?
If you experience the same symptoms like for RB600 board, then please contact the support@mikrotik.com with a detailed description and the support output file after the reboot issue.
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2293
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: Rb600 reboot fix

Tue Apr 15, 2008 7:36 pm

Is it good for 333 board?
there 2.14
http://www.routerboard.com/files/rb-2.1 ... 3-2.14.fwf
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
digicomtech
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 75
Joined: Fri Apr 20, 2007 5:03 pm
Location: Alma, Qc, Canada
Contact:

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 21, 2008 5:27 pm

Reboot Problem still there!
We had firmware V 2.13 for all the weekend and board was rebooting for no apparent cause.

So this morning i'v try to upgrade to 2.14...
5 min later board was rebooting again...
12 min later again
After that i had this line in log
system error critical : router was rebooted without proper shutdown (cause 1)

Now up for 34 min and still working

Setup is

RB600 with 4 WMR-400 Card in it.
3 card in 5.8Ghz mode Ap-bridge and
1 card in 2.4Ghz Mode Station.

Power Supply 20V 3A In Power jack

routerboard: yes
model: "600"
serial-number: "160201xxxxx"
current-firmware: "2.14"
upgrade-firmware: "2.14"

uptime: 19m54s
version: "3.4"
free-memory: 49656kB
total-memory: 62416kB
cpu: "e300c1"
cpu-count: 1
cpu-frequency: 399MHz
cpu-load: 37
free-hdd-space: 32148kB
total-hdd-space: 61440kB
write-sect-since-reboot: 162
write-sect-total: 232281
bad-blocks: 0

Any idea?

Samuel Allard
Digicom Technologies
 
Alex
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 214
Joined: Thu Sep 30, 2004 11:07 am

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 21, 2008 9:52 pm

upgrade to latest version
 
digicomtech
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 75
Joined: Fri Apr 20, 2007 5:03 pm
Location: Alma, Qc, Canada
Contact:

Re: Rb600 reboot fix

Tue Apr 22, 2008 4:32 pm

At 9h00Am
ROS 3.7 And Firmware 2.14

And still reboot without any apparent reason.

At 9h30Am
I'v underclok to 266Mhz
Still the same

Any other idea?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Rb600 reboot fix

Wed Apr 23, 2008 10:03 am

maybe you have a different problem. contact support please
No answer to your question? How to write posts
 
keletiferi
just joined
Posts: 11
Joined: Fri Dec 02, 2005 4:35 pm

Re: Rb600 reboot fix

Fri Apr 25, 2008 1:49 pm

Using 48V power adapter.
 
ilius168
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 255
Joined: Sat Apr 07, 2007 3:54 am

Re: Rb600 reboot fix

Sat Apr 26, 2008 2:57 am

Mine also did the same after upgrading to 2.13, ROS V. 3.7
Happened only on station side.

jan/01 07:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shutdown by watchdog tim
er 
 
User avatar
ema
just joined
Posts: 21
Joined: Mon Apr 14, 2008 5:13 pm
Location: Poland, Warsaw

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 28, 2008 12:24 pm

try to switch off ANI in wireless card
 
grizz
just joined
Posts: 6
Joined: Tue Apr 01, 2008 9:58 pm

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 28, 2008 12:42 pm

Hi folks.

We have same behaviour and same error message in "log print" with an RB532A running RouterOS 3.7.

The system reboots every 10 minutes.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 28, 2008 12:46 pm

this topic is about RB600. please contact support if you have a problem with another product
No answer to your question? How to write posts
 
grizz
just joined
Posts: 6
Joined: Tue Apr 01, 2008 9:58 pm

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 28, 2008 12:51 pm

Shure,

i now it's about rb600 thought it could be usefull to know that you have the same behaviour with another product.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 28, 2008 1:27 pm

"reboot" is not something that's unique to a specific product :) for all i know - it could be power outages :)
No answer to your question? How to write posts
 
ilius168
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 255
Joined: Sat Apr 07, 2007 3:54 am

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 28, 2008 2:21 pm

try to switch off ANI in wireless card
What's ANI?
 
grizz
just joined
Posts: 6
Joined: Tue Apr 01, 2008 9:58 pm

Re: Rb600 reboot fix

Mon Apr 28, 2008 6:09 pm

ANI is adaptative-noise-immunity

visible with "interface wireless print advanced"

to normis : things went better with ANI disabled. If you read my first message i say that the "log print" message is the same as on the rb600, dealing with watchdog.

Even if we can't exclude a power outage we can't neither exclude à ROS or board problem ;)

still investigating yet
 
andreacoppini
Trainer
Trainer
Posts: 486
Joined: Wed Apr 13, 2005 11:51 pm
Location: Malta, Europe

Re: Rb600 reboot fix

Tue Apr 29, 2008 12:21 pm

Just putting in my 2c....

Had an RB600 with 2x R52H cards with 48v PoE that was rebooting more or less every 10 mins since we installed it a few days ago.

Upgraded the firmware to the latest version (2.14) and it's been up for 44 mins so far.
- No strings attached -

<< Please give good Karma if this post helped you. Press the + button above the Location entry
 
ilius168
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 255
Joined: Sat Apr 07, 2007 3:54 am

Re: Rb600 reboot fix

Tue Apr 29, 2008 4:36 pm

THe RB 600 started more regularly now, BIOS upgraded to 2.14, ROS 3.7
ANI turned off....

it's believed to be defect unit... let's see what happen after we get a new RB600....

HEADACHE..... :x
 
okradio2
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Apr 30, 2008 1:00 pm

Re: Rb600 reboot fix

Wed Apr 30, 2008 3:24 pm

Please, i have the same problem. firmware version 2.11 and rebooting all the time!!
Can somebody explane to me how to use that xmodem or remote firmware update, i've never been using that!
Please help!
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Rb600 reboot fix

Wed Apr 30, 2008 3:36 pm

Please, i have the same problem. firmware version 2.11 and rebooting all the time!!
Can somebody explane to me how to use that xmodem or remote firmware update, i've never been using that!
Please help!
you need 2.14! just upload the firmware file to FILES menu, then run command "/system routerboard upgrade"
No answer to your question? How to write posts
 
okradio2
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Apr 30, 2008 1:00 pm

Re: Rb600 reboot fix

Wed Apr 30, 2008 3:53 pm

I tried, but seems like error
mesaage appears "ERROR Firmware file was not found"
 
andreacoppini
Trainer
Trainer
Posts: 486
Joined: Wed Apr 13, 2005 11:51 pm
Location: Malta, Europe

Re: Rb600 reboot fix

Wed Apr 30, 2008 4:10 pm

I tried, but seems like error
mesaage appears "ERROR Firmware file was not found"
Make sure it's at the root, not in a subdirectory (like in /hotspot for example)

Not sure if it makes any difference, but better safe.
- No strings attached -

<< Please give good Karma if this post helped you. Press the + button above the Location entry
 
okradio2
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Apr 30, 2008 1:00 pm

Re: Rb600 reboot fix

Wed Apr 30, 2008 4:17 pm

Yes, it is in the root.
it accepts firmware 2.13, but when i upload and start 2.14 there is the message that file was not found. Is any serious difference between 2.13 and 2.14?

I noticed that reboot bug occures while traffic is at maximum on wireless adapter.
therefore, i'm copying all the time since 2.13 is installed (30 mins) and seems ok so far.
 
randallr
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 104
Joined: Fri Oct 13, 2006 1:01 am
Location: Texas

Re: Rb600 reboot fix

Wed May 07, 2008 7:14 pm

When you uploaded the file, did you set type to binary?
 
okradio2
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Apr 30, 2008 1:00 pm

Re: Rb600 reboot fix

Thu May 08, 2008 10:35 am

I just tried binary mode. It dosn't work. Same error occures again.
1. uploading firmware into root (files)
2. starting console (telnet)
3. running command "/system routerboard upgrade"
and system says: ERROR: firmware file was not found.
More confusing to me is that RB600 accepted firmware 2.13, but not the 2.14
How it could be?
However there was no problems running 2.13. not one single reboot since upgrade.
Regards.
 
User avatar
znet
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 134
Joined: Mon Jul 24, 2006 8:07 pm
Location: Houston, Texas

Re: Rb600 reboot fix

Fri May 09, 2008 3:40 am

Same issue with my 600s. 2.14 in root files folder. Tried CLI and Winbox, and same result. 2.13 upgrade successful from CLI. 2.14 wont upgrade. But, board hasnt booted way past where it would have, with 2.13 seeming to fix problem....We will see...
 
Gerard
Trainer
Trainer
Posts: 336
Joined: Wed Apr 26, 2006 4:21 am
Location: Kentucky, USA
Contact:

Re: Rb600 reboot fix

Fri May 09, 2008 4:38 am

All of you guys having problems with 2.14 firmware are probably trying to use the firmware link that was posted above.. That link was in response to someone asking if it worked with a RB333 and thus was a link to the RB333 firmware.. Anyway..

This is the link for the RB600 firmware..

http://www.routerboard.com/files/rb-2.1 ... 3-2.14.fwf

-Gerard
Certified Mikrotik Trainer
 
User avatar
znet
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 134
Joined: Mon Jul 24, 2006 8:07 pm
Location: Houston, Texas

Re: Rb600 reboot fix

Fri May 09, 2008 6:11 am

Thats the ticket...Thanks Gerard...Z
 
ilnicchio
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 50
Joined: Sun May 28, 2006 6:11 pm

Re: Rb600 reboot fix

Fri May 30, 2008 10:33 am

I Have reboot whit rb600 also with 3.10 and 2.15 firmware upgrade!
HELP ME!

I use 4 R52 Card.
It reboot every 5-40min with a result of 20% of packet loss if I continuos ping it from external

When I connect to terminal I see these message:

(20 messages not shown)
jan/01/1970 00:00:06 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:06 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Rb600 reboot fix

Fri May 30, 2008 10:45 am

see what you have configured in your watchdog. you can see it right there, the watchdog rebooted it.
No answer to your question? How to write posts
 
miahac
Long time Member
Long time Member
Posts: 513
Joined: Wed Dec 14, 2005 5:04 pm
Location: Wichita, KS
Contact:

Re: Rb600 reboot fix

Tue Jun 17, 2008 5:36 am

Also, you should set up your time server :)
I Have reboot whit rb600 also with 3.10 and 2.15 firmware upgrade!
HELP ME!

I use 4 R52 Card.
It reboot every 5-40min with a result of 20% of packet loss if I continuos ping it from external

When I connect to terminal I see these message:

(20 messages not shown)
jan/01/1970 00:00:06 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:06 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
jan/01/1970 00:00:05 system,error,critical router was rebooted without proper shu
tdown by watchdog timer
Network Administrator
Kansas Hosting and Wichita Data Centers
 
ronniee
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 123
Joined: Sun Jan 15, 2006 9:32 pm

Re: Rb600 reboot fix

Fri Jun 27, 2008 7:30 pm

My RB600 still rebooting with routeros 3.10 and 2.15 firmware.
+ I have nothing in wachdog!
+ ANI = ap and client mode !

When I start a bandwidth test, in 2-3 minutes will reboot automaticly.
How can I prove this and change in warranty?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Rb600 reboot fix

Mon Jun 30, 2008 11:11 am

did you send supout.rif file to support!?
No answer to your question? How to write posts

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 19 guests