Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
hilton
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 635
Joined: Thu Sep 07, 2006 5:12 pm
Location: Jozi (aka Johannesburg), South Africa

RB493

Fri Aug 01, 2008 10:32 am

Looks nice but a pity it doesn't have a slot for microSD as this would have been the perfect LAN router.

Maybe in time there will be a RB493AH with more memory, faster processor and additional cache slot.
Regards
Hilton
 
HaQs
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 153
Joined: Sat Oct 20, 2007 3:26 pm
Location: POLAND

Re: RB493

Fri Aug 01, 2008 6:27 pm

And without:
Power issue in HARDWARE RB4XX http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=3&t=24661
 
User avatar
interlink
newbie
Posts: 47
Joined: Wed Apr 26, 2006 5:18 am
Location: Ar Ros

Re: RB493

Wed Aug 06, 2008 2:31 pm

Does this unit work as a switch like the old RB 192?.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24609
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB493

Wed Aug 06, 2008 2:34 pm

yes it does
No answer to your question? How to write posts
 
mstead
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 113
Joined: Sat Mar 04, 2006 2:41 am

Re: RB493

Sat Aug 16, 2008 10:32 pm

Can I ask if the RB493 will work as a fully unified 9 port switch? I know someone just asked this but the old 192 board only had 4 ports within the switching chip (lan2 -> lan5). It was not possible to use all in one switching group.

Also can it work as a vlan tagged switch?

Regards,

Malcolm
 
User avatar
roc-noc.com
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 869
Joined: Sun Dec 02, 2007 3:27 am
Location: Rockford, IL USA
Contact:

Re: RB493

Sat Aug 16, 2008 10:45 pm

I just received our first shipment of RB493 boards and am playing with one today.

It looks like eth2 through eth9 will work as a unified switch. eth1 is independent but can be bridged to that switch if you want all 9 together as switch ports.

Yes it supports VLANs.

Tom
-----------------------------------------------
http://www.roc-noc.com
Tom, CCNA, ISP, USA Mikrotik Distributor
888-762-5662
-----------------------------------------------
 
DockLine
newbie
Posts: 31
Joined: Wed Jun 01, 2005 1:36 am

Re: RB493

Mon Aug 18, 2008 5:46 am

Can more than 1 switch be created on a rb493? Example, can 2-5 be one switch, and 6-8 be a different switch? Or, can only one switch be created on a rb493?

I'm glad the product is now shipping.
 
User avatar
roc-noc.com
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 869
Joined: Sun Dec 02, 2007 3:27 am
Location: Rockford, IL USA
Contact:

Re: RB493

Mon Aug 18, 2008 5:54 pm

Yes, you can create multiple switches. Any port from ether2 through ether9 can be master port. Then assign the other ports to the master. You can have multiple masters. Obviously the assigned ports can only serve one master. That is how the switches are created.

ether1 (the POE port) is not tied into the same switch IC so it cannot join as a master or slave through hardware. However, it can be bridged (software).

Tom
-----------------------------------------------
http://www.roc-noc.com
Tom, CCNA, ISP, USA Mikrotik Distributor
888-762-5662
-----------------------------------------------
 
ginovilla
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 121
Joined: Sat Jun 05, 2004 8:02 am

Re: RB493

Tue Aug 26, 2008 3:10 am

following on this topic,

If I would like to expand the RB493 ethernet ports, would anyone have a source for MiniPci to Pci adapters?

I would like to add 2 Mikrotik 4Port Pci cards to a Rb493
 
User avatar
roc-noc.com
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 869
Joined: Sun Dec 02, 2007 3:27 am
Location: Rockford, IL USA
Contact:

Re: RB493

Tue Aug 26, 2008 6:01 am

following on this topic,

If I would like to expand the RB493 ethernet ports, would anyone have a source for MiniPci to Pci adapters?

I would like to add 2 Mikrotik 4Port Pci cards to a Rb493
Or better yet, I would like to see a Mikrotik 24 port Routerboard/Switch. But first we need better ethernet port diagnostics. Something like what ifconfig (Linux) gives us so we can see ethernet errors. That is long overdue.

Tom
-----------------------------------------------
http://www.roc-noc.com
Tom, CCNA, ISP, USA Mikrotik Distributor
888-762-5662
-----------------------------------------------
 
amorsen
newbie
Posts: 32
Joined: Wed Jun 13, 2007 2:17 pm

Re: RB493

Mon Nov 17, 2008 12:50 pm

But first we need better ethernet port diagnostics.
I was somewhat shocked today when I realized that there are no ethernet diagnostics in routeros. Ouch. This is certainly making me reevaluate whether the RB1000 is an appropriate platform for our customers. For the customers with RB450 it's a nice-to-have, but I am not sure we can justify RB1000 without it.

Who is online

Users browsing this forum: alibloke, Baidu [Spider] and 27 guests