Community discussions

 
User avatar
taglio
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 97
Joined: Wed Nov 12, 2008 4:55 pm
Location: 34T, Barcelona, Spain

timer problem on RouterBOARD 230r3 (CPU revision B1)

Thu Feb 05, 2009 12:34 pm

Hi there,

i've got a strange problem with a new rb230. When routeros has started CPU frequency is at 100Mhz:

[admin@904G] > /system resource print
uptime: 11m9s
version: "3.20"
free-memory: 117672kB
total-memory: 127072kB
model: "RouterBOARD 230"
cpu: "Geode"
cpu-count: 1
cpu-frequency: 100MHz
cpu-load: 4
free-hdd-space: 84474kB
total-hdd-space: 121215kB
write-sect-since-reboot: 376
write-sect-total: 376
architecture-name: "x86"
board-name: "x86"
[admin@904G] >

After trying without success to put the correct cpu frequency in my rb, i've seen this strange error after bios POST:

RouterBIOS-200 v1.3.8 MikroTik (tm) 2003-2005

RouterBOARD 230r3 (CPU revision B1)
CPU frequency: 266 MHz
Memory size: 128 MB

Press any key within 1 second to enter setup..
timer not ready after 4294ms (clock speed 243.47%)!

Booting IDE...

If you want more information there is the output of the command:

[admin@904G] > /system routerboard print
routerboard: yes
model: "230r3"
serial-number: "034B01DEC554"
current-firmware: "1.3.8 (Dec/11/2007 16:39:15)"
upgrade-firmware: "1.3.8 (Dec/11/2007 16:39:15)"
[admin@904G] >

[admin@904G] > /system routerboard bios print
baud-rate: 9600
debug-level: low
boot-delay: 1s
enter-setup-on: any-key
beep-on-boot: yes
boot-device: ide-only
etherboot-timeout: 1m
vga-to-serial: yes
memory-settings: optimal
memory-test: no
cpu-mode: power-save
pci-backoff: enabled
[admin@904G] >


Thank you, regards.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: timer problem on RouterBOARD 230r3 (CPU revision B1)

Thu Feb 05, 2009 3:07 pm

when and where did you brought this board?
Looks like a hardware problem, you can try to RMA if you still have warranty for it.
 
aaa
Member
Member
Posts: 458
Joined: Mon Apr 11, 2005 11:54 am
Location: Latvia, Baltezers

Re: timer problem on RouterBOARD 230r3 (CPU revision B1)

Thu Feb 05, 2009 5:25 pm

Hi there,it seems it's RTC problem. Check RTC battery is there 3V on battery holder + pole. Else check JP3 and Y1/Y5
 
User avatar
taglio
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 97
Joined: Wed Nov 12, 2008 4:55 pm
Location: 34T, Barcelona, Spain

Re: timer problem on RouterBOARD 230r3 (CPU revision B1)

Thu Feb 05, 2009 6:29 pm

Thank's for reply to all:

udis: i've bought two directly from you, 2 weeks ago. One go right the other has got this problem.
aaa: i'll check asap.

Best Regards.
.mhavoc world
 
User avatar
taglio
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 97
Joined: Wed Nov 12, 2008 4:55 pm
Location: 34T, Barcelona, Spain

Re: timer problem on RouterBOARD 230r3 (CPU revision B1)

Thu Feb 05, 2009 8:10 pm

Here you have the output of the console with bios debug level set to high.

If you can please read it,

Thank you very much,

Nice Regards.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
.mhavoc world
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3425
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: timer problem on RouterBOARD 230r3 (CPU revision B1)

Fri Feb 06, 2009 11:43 am

it looks more like hardware problem, please contact RMA.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests