Community discussions

 
CarulloS
Member
Member
Topic Author
Posts: 406
Joined: Thu Feb 02, 2006 5:52 am

RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 8:21 am

I have only upgraded 2 RB450G routers and one of them worked fine and the other resulted in long night to replace at tower site. After the upgrade, as soon as the RB booted with two beeps and starting services in console window all ethernet lights began to flash on and off at the same time and it stops there non operational and non-responsive.

Only net install back to 3.30 let it operate again. Net install back to 4.1 produced same results as above and did not work. Net install back to 3.30 and its working again. This router will not take a 4.1 load...

I have supout.rif file of it running at 3.30 for support to look at. Just wanted to leave heads-up...

Scott
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 11:28 am

did you follow the instructions in the download page?

1. update bootloader
2. update license
3. FTP files and reboot

?
No answer to your question? How to write posts
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 11:55 am

I confirm a problem,,,,, have updated with 4.0 on 4.1
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 12:01 pm

I confirm a problem,,,,, have updated with 4.0 on 4.1
what problem? did you upgrade or not?
No answer to your question? How to write posts
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 12:16 pm

450G updated with 4.0 on 4.1
After the upgrade, as soon as the RB booted with two beeps and starting services in console window all ethernet interface blink lights.
Router is accessible only through serial console:

RouterBOOT booter 2.23

RouterBoard 450G

CPU frequency: 680 MHz
Memory size: 256 MB

Press any key within 2 seconds to enter setup..
loading kernel from nand... OK
setting up elf image... OK
jumping to kernel code
Starting...
Starting services...


> system routerboard print
routerboard: yes
model: "450G"
current-firmware: "2.23"
upgrade-firmware: "2.23"

>license print
software-id: "XXXX-XXXX"
upgradable-to: v5.x
nlevel: 5
features:

>package print
Flags: X - disabled
# NAME VERSION SCHEDULED
0 system 4.1
1 routeros-mipsbe 4.1
2 wireless 4.1
3 routing 4.1
4 hotspot 4.1
5 routerboard 4.1
6 X ipv6 4.1
7 ppp 4.1
8 advanced-tools 4.1
9 dhcp 4.1
10 mpls 4.1
11 security 4.1

P.S. Information from console log:

Bad page state in process 'net'
page:c29d7e20 flags:0x00000000 mapping:00000000 mapcount:1 count:0
Trying to fix it up, but a reboot is needed
Last edited by VProtzai on Tue Oct 20, 2009 1:42 pm, edited 1 time in total.
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 1:51 pm

RouterBOOT booter 2.23
Where did you get this version of firmware? :)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 1:54 pm

firmware is distributed along with RouterOS software. if you have routerboard NPK installed, type:

[admin@MikroTik] > system routerboard print 
       routerboard: yes
             model: "750"
     serial-number: "1FC201DD513B"
  current-firmware: "2.22"
  upgrade-firmware: "2.23"
and then
[admin@MikroTik] > system routerboard upgrade
No answer to your question? How to write posts
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 2:22 pm

RouterBOOT booter 2.23
Where did you get this version of firmware? :)
Via system routerboard upgrade :lol:
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 4:18 pm

Ok, janisk was locked my topic:

viewtopic.php?f=3&t=35813

and linked this one but I don't understand why.
I was opened that topic at wrong place? I'm newby here, so sorry for offtopic :)
I searched about Netinstall but didn't found topics/posts about my issue.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 4:20 pm

Ok, janisk was locked my topic:

viewtopic.php?f=3&t=35813

and linked this one but I don't understand why.
I was opened that topic at wrong place? I'm newby here, so sorry for offtopic :)
I searched about Netinstall but didn't found topics/posts about my issue.
it's because this topic already talks about the same issue, it's better to keep reports in one place.

we fixed the Netinstall upgrading issue where it's stuck at "Sending offer". It will be in next Netinstall version, right now you have to use Netinstall 4.0

http://www.mikrotik.com/download/netinstall-4.0.zip
No answer to your question? How to write posts
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 4:57 pm

we fixed the Netinstall upgrading issue where it's stuck at "Sending offer". It will be in next Netinstall version, right now you have to use Netinstall 4.0

http://www.mikrotik.com/download/netinstall-4.0.zip
Sorry, maybe I'm too lamer but Netinstall never works for me. Not just the 4.x versions but all.

Maybe LoL, but I found an interactive video on Youtube about howto use Netinstall and I was follow that step-by-step and it was worked there but doesn't works for me.

I dump the network traffic with Wireshark after router booted the netinstalls kernel and I see the UPD packets witch was sent by the router in every seconds:

src_mac: 00:0c:42:XX:XX:XX
dest_mac: FF:FF:FF:FF:FF:FF
src_ip: 0.0.0.0
dest_ip: 255.255.255.255
src_port: 5000
dest_port: 5000

When I press the "Install button" the Netinstall sends 6 packets:

scr_mac: 00:12:3f:XX:XX:XX
dest_mac: FF:FF:FF:FF:FF:FF
src_ip:192.168.1.15
dest_ip:255.255.255.255
src_port:5000
dest_port:5000

In the previous topic I was wrote that I tried Netinstall version 3.26, 3.27, 3.28, 3.30, 4.0, 4.1 and are didn't works. All of them hungs for 10 seconds after I clicked "Install" button.
But ok, I waiting for the next release.
 
CarulloS
Member
Member
Topic Author
Posts: 406
Joined: Thu Feb 02, 2006 5:52 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 19, 2009 5:25 pm

Hey Normis,

I sent in supout on this router while running 3.30 before upgrade to 4.1.
Ticket#2009101966000057

Yes, licensed was updated and it has the most recent firmware with 3.30.

As soon as upgrqade through normal winbox means or via netinstall to 4.1 as soon as starting services shows up in console all ethernet lights blink on and off and it needs to be netinstalled back to 3.30 to work.

Thanks,
Scott
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 8:41 am

And silence ,,,,,,,,,,,, :?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 8:59 am

Because it's night time in Latvia
No answer to your question? How to write posts
 
CarulloS
Member
Member
Topic Author
Posts: 406
Joined: Thu Feb 02, 2006 5:52 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 11:05 am

You guys sleep? lol
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 1:43 pm

up :(
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 1:46 pm

reinstall RouterOS v4.1 via the 4.0 Netinstall from our site.
No answer to your question? How to write posts
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 1:48 pm

reinstall RouterOS v4.1 via the 4.0 Netinstall from our site.
And how? The network is inaccessible at a router.
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 2:14 pm

invalid upgrade file id :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 2:31 pm

Please read my suggestion once more. I suggested to use Netinstall 4.0 not 4.1
No answer to your question? How to write posts
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 2:35 pm

invalid upgrade file id :(
Because you select the firmware upgrade option in RouterBOOT menu.

Select boot from ethernet after you start the netinstall, and NOT the firmware upgrade.

Reboot the router and it will boot up, and waiting for installation server...
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 2:42 pm

have to say that firmware in bios is not the same as RouterOS installation.

Firmware is referred to as RouterBOOT, that is something like BIOS in your normal PC. RouterOS is like operating system. these two are separate and can be upgraded separately.

do as suggested, set up boot from ethernet in RouterBOOT and run netinstall in same ethernet, connected to ether1 of the routerboard (one with PoE). Use Netinstall 4.0 not 4.1 as suggested by normis
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 2:57 pm

invalid upgrade file id :(
Because you select the firmware upgrade option in RouterBOOT menu.

Select boot from ethernet after you start the netinstall, and NOT the firmware upgrade.

Reboot the router and it will boot up, and waiting for installation server...
ok, i try
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 3:22 pm

So I try Netinstall 4.0 as normis wrote. Attached screenshots, and the descriptions:

booting.jpg: The router is booting the netinstalls kernel
booted.jpg: The router has been booted the kernel and waiting for installation server
netinstall1.jpg: Netinstall detect the router properly, package selected and ready to press the "Install" button
netinstall2.jpg: Netinstall indicate "Installing" and "Sending offer..." for 1 second
netinstall3.jpg: Indications has gone and hangs for 10 seconds as shown this picture...
netinstall4.jpg: ...and after 10 seconds

screenshots.zip
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
CarulloS
Member
Member
Topic Author
Posts: 406
Joined: Thu Feb 02, 2006 5:52 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Oct 20, 2009 5:35 pm

FYI as I stated previously I updated the router directly with netinstall 4.1 and ROS 4.1 and when is said services starting in console it stopped responding to anything and all ethernet lights went on and off blinking simultaneously.

It took me 10 times before netinstall worked but it did get past the sending offer about 10% of the time.

This problem has nothing to do with netinstall vs regular update vs new license etc etc. Some RB450 routers will not work with ROS 4.1. Can't tell you why but you do have my supout from the culprit running 3.30.

Scott
 
VProtzai
just joined
Posts: 9
Joined: Mon Oct 19, 2009 11:44 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Wed Oct 21, 2009 8:04 am

Well to tell, the router has revived. :D
I so understand, what there is no sense to update repeatedly 4.1? :?
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Oct 26, 2009 4:37 pm

When will be release the new versions of netinstall in that maybe fixed the "Sending offer..." issue?
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Wed Oct 28, 2009 12:10 am

I tried the netinstall version 4.2 but the result is the same as in my previous post (at Tue Oct 20, 2009 2:22 pm)
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Sun Nov 01, 2009 9:04 pm

bump :|
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24258
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Nov 02, 2009 9:19 am

I tried the netinstall version 4.2 but the result is the same as in my previous post (at Tue Oct 20, 2009 2:22 pm)
It's not possible, we tested and it works on our side. Try to run Netinstall from another PC and make sure no antivirus or firewall is running on that PC
No answer to your question? How to write posts
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Nov 02, 2009 11:18 am

I tried the netinstall version 4.2 but the result is the same as in my previous post (at Tue Oct 20, 2009 2:22 pm)
It's not possible, we tested and it works on our side. Try to run Netinstall from another PC and make sure no antivirus or firewall is running on that PC
I was tested on two different PC, notebook and desktop PC.
I was tested on WinXP, Win2k3 32bit, Win2k3 64bit.
I tried with 2 or 3 different Cable and I wasn't use switch or router between the RB and PCs.
It was come into my mind that the firewall is working and I was turned off but no success.
I wasn't use AntiVirus software because I don't use Windows just sometimes for testing labour.
I will reinstall last time WinXP on my laptop and test Netinstall-4.2 on virgin installed Win but I don't like to reinstall anymore this awful OS because of this...
Is there a Linux version of Netinstall or any other way than the M$ Win torture to install ROS onto the erased NAND of RB?
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Nov 03, 2009 8:12 pm

I can't believe. On virgin WinXP installation Netinstall works at first time. Netinstall doesn't like me :)
Normis or anybody do you know any (experimental) settings on Windows that congest netinstall procedure?
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Sat Nov 07, 2009 7:43 pm

I figured out what was the problemwhen I failed with Netinstall.
If I remove "Client for Microsoft Networks" from network settings then the Netinstall won't work.
Normis, U can test it it is possible!
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Nov 30, 2009 5:27 pm

Netinstall also doesn't work on Windows 7 with default windows install config.
It produce the same thing like on WinXP without "Clients for Microsoft Networks" module :/
 
CarulloS
Member
Member
Topic Author
Posts: 406
Joined: Thu Feb 02, 2006 5:52 am

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Nov 30, 2009 6:26 pm

works for me on win7 on multiple computers. Check your settings.

Scott
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Mon Nov 30, 2009 6:32 pm

works for me on win7 on multiple computers. Check your settings.

Scott
Which version of Win7 do U using? I'll be check settings...
 
User avatar
NetworkPro
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1369
Joined: Mon Jan 05, 2009 6:23 pm
Location: Worldwide
Contact:

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Wed Dec 23, 2015 1:11 pm

haha :lol: NetInstall still does not work

tested on 2 PCs Win 10 x64

it worked however on a 32 bit Win 10

actually it worked after enabling all the disabled protocols on the adapter and rebooting the PC

I think without rebooting the PC between tries it will not work.

@ Mikrotik, more QA is needed.
wiki.mikrotik.com/wiki/NetworkPro_on_Quality_of_Service
 
picacho99
newbie
Posts: 42
Joined: Mon Sep 08, 2014 7:16 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Wed Dec 23, 2015 2:21 pm

Sorry Netinstall againts an RB3011 worked from a Windows 10 64 bits PC....
Just disable the firewall....
 
oreggin
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 99
Joined: Fri Oct 16, 2009 9:21 pm

Re: RB450G upgrade failed with ROS 4.1 from 3.30

Tue Dec 20, 2016 11:36 am

Hehe, I written many times "netinstall doesn't work without 'Clients for Microsoft Networks' option" and comes answares: "disable your firewall" LOL :D

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests