Community discussions

 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Do the RB's work.

Fri Feb 04, 2011 2:58 pm

Hi, i'm from Brazil, and I fix Rb's(I try).
I have some PDF with repair instructions.
We could trade ideias for RB's with NON WARRANTY.

A picture with the faulty components that i've seen.

The blue components are changed to do the RB turn on.
The Red components are changed to me connect to Ethers.
The green components are changed to do the board boot.
->In the CPU just was made reflowed.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
GuJack20
Trainer
Trainer
Posts: 322
Joined: Sat Jun 12, 2004 9:44 pm
Location: Tirana
Contact:

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 04, 2011 10:43 pm

Hello Rafaela.

Nice idea to discuss.
I also (try to) repair RBs.

For the Ethernet connectors part. I haven't ever changed them (if they weren't mecanically damaged of course). Except the Ether1, that has the PoE pins, i don't see how the others can affect the turning on of the RB.

Also. I wanted to ask. How do you test and measure the components in blue??
--Do you remember that guy who gave up? Neither does anybody else!
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 07, 2011 1:44 pm

Also. I wanted to ask. How do you test and measure the components in blue??
The Ether ports, I tested but don't find nothing of different. So I knew that C826(3,3V) was short circuited with GND. I removed component by component and tested if fade the short. If you will try to repair a board that don't turn on, I advise change first the J603.

In the other cases, I check the voltage of the pin 7 of U803 and isn't 3,3V(like another that I was comparing).

The D801 and the Q801 I found easily the datasheet, and tested.

And the L801 was with a resistence diferent than 0 Ohms.

More any question? :D
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 07, 2011 3:13 pm

you can try to ask your distributor for available repair manuals.
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 07, 2011 3:23 pm

you can try to ask your distributor for available repair manuals.
I have this manuals. But have other problens.
I would like of know, what happen, and where is the defect, of the board that turn on, connect by the ether, and don't appear nothing in winbox.
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
janisk
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6283
Joined: Tue Feb 14, 2006 9:46 am
Location: Riga, Latvia

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 07, 2011 3:33 pm

there can be number of problems - starting from hardware problems with damaged port controllers ending with damaged RouterOS installation that can be bought back with simple netinstall.
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 07, 2011 7:08 pm

there can be number of problems - starting from hardware problems with damaged port controllers ending with damaged RouterOS installation that can be bought back with simple netinstall.
Could you help me to find at least one hardware problem? *-*
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2292
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 07, 2011 7:57 pm

LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 07, 2011 8:30 pm


I have this manuals, and others. But have some problems that have another solution.
Sometimes I tested until the 'The board is unrepairable' and after I find the solution.
I wanna know about the hardware problens that are out of this repair manual.

:D
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 11, 2011 8:24 pm

Any ideia for when the RB is on, and after a time the RB shutdown? And don't turn on more?
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
GuJack20
Trainer
Trainer
Posts: 322
Joined: Sat Jun 12, 2004 9:44 pm
Location: Tirana
Contact:

Re: Do the RB's work.

Sun Feb 13, 2011 12:39 pm

Yeah Rafaela. You are right. There are plenty of problems i run into that are not covered on the repair manuals of the distributors.

The question you are asking (about nothing showing in winbox) has happened to me many times with the new version of the RB411. I solved it by changing the ether chip. Even if it connects (green led on ether connector turns on), it doesn't really work.
Mostly of the times is a damaged ether chip that looses packets in rx, tx or both ways.
The simplest test i do about the state of the ether chip is trying to boot the routerboard via ethernet with netinstall. If it doesn't connect, even if the led is lit, i proceed on changing the ethernet chip..

After repairing i test with speedtest of MT and see if there is any packet loss.
Do you know a better way??
--Do you remember that guy who gave up? Neither does anybody else!
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 14, 2011 3:32 pm

Yeah Rafaela. You are right. There are plenty of problems i run into that are not covered on the repair manuals of the distributors.

The question you are asking (about nothing showing in winbox) has happened to me many times with the new version of the RB411. I solved it by changing the ether chip. Even if it connects (green led on ether connector turns on), it doesn't really work.
Mostly of the times is a damaged ether chip that looses packets in rx, tx or both ways.
The simplest test i do about the state of the ether chip is trying to boot the routerboard via ethernet with netinstall. If it doesn't connect, even if the led is lit, i proceed on changing the ethernet chip..

After repairing i test with speedtest of MT and see if there is any packet loss.
Do you know a better way??

No... in the mostly of times, the buzzer(B1) of the board don't honk. So I can't boot the RB via ether with netinstall. :(
Do you have any ideia? *-*
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
FIPTech
Member
Member
Posts: 469
Joined: Tue Dec 22, 2009 1:53 am

Re: Do the RB's work.

Tue Feb 15, 2011 3:10 am

No boot is often a power problem. Check chemical capacitors. 90 % of problems do come from them.


Dissolder and check the value. 1/2 original value is generaly ok. 1/5 or 1/10 is not ok...
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Thu Feb 24, 2011 2:19 pm

No boot is often a power problem. Check chemical capacitors. 90 % of problems do come from them.


Dissolder and check the value. 1/2 original value is generaly ok. 1/5 or 1/10 is not ok...

In my city I don't find any capacimeter. So I'm buying by a store in anothe city.
When the capacimeter arrive, I'll test and post here.

More any help?

:D
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
FIPTech
Member
Member
Posts: 469
Joined: Tue Dec 22, 2009 1:53 am

Re: Do the RB's work.

Thu Feb 24, 2011 10:15 pm

If you want more help, you need to remove the bra :=)
 
User avatar
Ibersystems
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1683
Joined: Wed Apr 12, 2006 12:29 am
Location: Cabrils, Barcelona - Spain
Contact:

Re: Do the RB's work.

Thu Feb 24, 2011 11:53 pm

If you want more help, you need to remove the bra :=)
xDDDD

man..
Martín
martinruiz at ibersystems.es
Experto en redes WiFi y enlaces WiFi.

Facebook: @Ibersystems
Twitter: @Ibersystems

Certified in Traffic Shaping, Wireless, Internetworking, Routing and User Management.
MTCTCE - MTCWE - MTCINE - MTCUME - MTCRE
 
FIPTech
Member
Member
Posts: 469
Joined: Tue Dec 22, 2009 1:53 am

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 10:42 am

Generally bad capacitors have a curved top, or they can even explode. This is why there are small breaking marks on the top, to avoid too powerful explosions.

If electronic circuits didn't had chemical capacitors, they would be at least ten times more reliable in the long term.
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 8:26 pm

If you want more help, you need to remove the bra :=)

Remove the Bra of Brazilian?
rsrs

sorry, but why?
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
Ibersystems
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1683
Joined: Wed Apr 12, 2006 12:29 am
Location: Cabrils, Barcelona - Spain
Contact:

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 9:12 pm

Fiptec, I can show you my nipples if you want to... xD
Martín
martinruiz at ibersystems.es
Experto en redes WiFi y enlaces WiFi.

Facebook: @Ibersystems
Twitter: @Ibersystems

Certified in Traffic Shaping, Wireless, Internetworking, Routing and User Management.
MTCTCE - MTCWE - MTCINE - MTCUME - MTCRE
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 9:16 pm

Fiptec, I can show you my nipples if you want to... xD

Ow.. now I understand, bra (sutiã in portuguese), rsrs.
If someone help, who knows.


rsrsrsrs
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 9:22 pm

Generally bad capacitors have a curved top, or they can even explode. This is why there are small breaking marks on the top, to avoid too powerful explosions.

If electronic circuits didn't had chemical capacitors, they would be at least ten times more reliable in the long term.

I've found some bad capacitors that explode. But I never found in a RB433.
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
GuJack20
Trainer
Trainer
Posts: 322
Joined: Sat Jun 12, 2004 9:44 pm
Location: Tirana
Contact:

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 11:19 pm

I have repaired "no boot" RB450 by changing the capacitors. I think that series had this problem quite often
--Do you remember that guy who gave up? Neither does anybody else!
 
User avatar
Ibersystems
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1683
Joined: Wed Apr 12, 2006 12:29 am
Location: Cabrils, Barcelona - Spain
Contact:

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 11:53 pm

I hve a rb1000 that don't boot.. What can I do?
Martín
martinruiz at ibersystems.es
Experto en redes WiFi y enlaces WiFi.

Facebook: @Ibersystems
Twitter: @Ibersystems

Certified in Traffic Shaping, Wireless, Internetworking, Routing and User Management.
MTCTCE - MTCWE - MTCINE - MTCUME - MTCRE
 
FIPTech
Member
Member
Posts: 469
Joined: Tue Dec 22, 2009 1:53 am

Re: Do the RB's work.

Fri Feb 25, 2011 11:56 pm

I've changed recently capacitors on a RB750G. Capacitors did not resist to the last summer where we had about 35 degrees during one week.

The client site was hot. I suspect about 38-40 degrees.
 
GuJack20
Trainer
Trainer
Posts: 322
Joined: Sat Jun 12, 2004 9:44 pm
Location: Tirana
Contact:

Re: Do the RB's work.

Sat Feb 26, 2011 11:18 pm

I hve a rb1000 that don't boot.. What can I do?
The same for me :(:(:(
Any solutions on this??
--Do you remember that guy who gave up? Neither does anybody else!
 
FIPTech
Member
Member
Posts: 469
Joined: Tue Dec 22, 2009 1:53 am

Re: Do the RB's work.

Sun Feb 27, 2011 11:55 am

Rafaela, wich equipment do you have to change Red and Green components ?
 
GuJack20
Trainer
Trainer
Posts: 322
Joined: Sat Jun 12, 2004 9:44 pm
Location: Tirana
Contact:

Re: Do the RB's work.

Sun Feb 27, 2011 5:08 pm

For the red ones i use
http://www.collectibles-articles.com/an ... 29465.html

Something more professional though would be really nice :):)
--Do you remember that guy who gave up? Neither does anybody else!
 
trk40
just joined
Posts: 2
Joined: Sun Feb 27, 2011 4:03 pm

Re: Do the RB's work.

Sun Feb 27, 2011 5:49 pm

I have RB433 flooded by water, there is a little marks of corrosion.
Of course when I connect power plug nothing happens.
I checked by meter capacitors and none seems to have short-circuit to gnd.
Q801 have short circuit between 3 and 4 pins which are connected together.
U803 - according to data sheet I have 1,5V between Vdd and gnd pins.

Any ideas what else I can check ?
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 28, 2011 5:05 pm

Rafaela, wich equipment do you have to change Red and Green components ?
I use Hot Air and a Soldering Iron.

The red I remove with the hot air, and soldered a new component using the soldering iron.
The green(CPU) I just warmed the component.


I helped you with something? *-*
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 28, 2011 5:16 pm

I have RB433 flooded by water, there is a little marks of corrosion.
Of course when I connect power plug nothing happens.
I checked by meter capacitors and none seems to have short-circuit to gnd.
Q801 have short circuit between 3 and 4 pins which are connected together.
U803 - according to data sheet I have 1,5V between Vdd and gnd pins.

Any ideas what else I can check ?

They aren't connected together.
Q801 have pins 1, 2 and 3 together, and they are connected in katodo of the zener diode D803, and the pin 4 is connected to anodo.
:?
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
trk40
just joined
Posts: 2
Joined: Sun Feb 27, 2011 4:03 pm

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 28, 2011 7:30 pm

They aren't connected together.
Q801 have pins 1, 2 and 3 together, and they are connected in katodo of the zener diode D803, and the pin 4 is connected to anodo.
:?
I know, I meant short-circuit between pins 1-2-3 and 5-6-7-8
Image

but know I see that 1-3 and 5-8 are connected together when I plug power jack and later without external power until 811 have electrical charge left. Is is correct?
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Mon Feb 28, 2011 10:47 pm

They aren't connected together.
Q801 have pins 1, 2 and 3 together, and they are connected in katodo of the zener diode D803, and the pin 4 is connected to anodo.
:?
I know, I meant short-circuit between pins 1-2-3 and 5-6-7-8
Image

but know I see that 1-3 and 5-8 are connected together when I plug power jack and later without external power until 811 have electrical charge left. Is is correct?

I just know that in the output of Q801 need to be with 12V.
Less than this i change the faulty component.
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
User avatar
Rafaela
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Fri Feb 04, 2011 1:50 pm
Location: Limeira-SP Brazil

Re: Do the RB's work.

Wed Mar 02, 2011 2:27 pm

Someone knows what do when the slot card don't work?
In some cases is just one slot, but when is the 4(for RB800)?
:?
----------------------------------------------------------------


Come back to me, it's almost easy
 
YuSHa
just joined
Posts: 4
Joined: Fri Dec 18, 2009 5:22 pm

Re: Do the RB's work.

Wed Jun 29, 2011 7:36 pm

Hello! can you send me all repair manual? did you have a repair manual for ubnt devices?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests