Community discussions

 
nelson6069
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 203
Joined: Mon Oct 15, 2012 5:56 pm

can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Fri Nov 02, 2012 10:05 pm

can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client and do some QoS rules?
 
krakenant
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 136
Joined: Sat Feb 06, 2010 6:32 am

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Fri Nov 02, 2012 11:55 pm

Theoretically, though it depends on how much bandwidth you are feeding it and if you are doing per user bandwidth queuing.

ROS6 would help if you are doing per user bandwidth queuing..
 
Quindor
Member
Member
Posts: 347
Joined: Tue Aug 14, 2012 2:57 am
Location: Noord-Brabant, The Netherlands
Contact:

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Sun Nov 11, 2012 1:05 am

We have a setup of a RB1100AHx2 where it's connected to a wireless system. That system has about 8 (dual radio) wireless emitters so probably have a max of around 150 maybe 200 clients.

In that setup with a little above a 100 users connected and having an internet bandwith of 100Mbit the usage never raised above 5% maybe with a little spike up to 10%.

This is with hotspot, radius and queues per user limiting their bandwith to either 1Mbit, 2Mbit or 5Mbit. They where all casual users, so mostly smartphones or other low intensity users. Also some VLAN's and routing between them. NAT to the internet line. DHCP, DNS, etc.

It all kind of depends what the usage pattern of your clients will be. But from my experience it should be able to handle it, no problem.
http://www.campzone.nl World's Largest Outdoor LANParty, http://intermit.tech Intermittend Technology blog, My blog about the ESP8266, IP Camera's and other tech related subjects!
 
miahac
Long time Member
Long time Member
Posts: 513
Joined: Wed Dec 14, 2005 5:04 pm
Location: Wichita, KS
Contact:

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Mon Nov 12, 2012 4:57 pm

the real question is that 600 active or 600 total users?
Network Administrator
Kansas Hosting and Wichita Data Centers
 
nelson6069
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 203
Joined: Mon Oct 15, 2012 5:56 pm

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Mon Nov 12, 2012 9:47 pm

the real question is that 600 active or 600 total users?
Total 600 users, active 400 users...
 
Quindor
Member
Member
Posts: 347
Joined: Tue Aug 14, 2012 2:57 am
Location: Noord-Brabant, The Netherlands
Contact:

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Tue Nov 13, 2012 5:13 am

Wow, that is quite a lot. Probably best to take a look at the new CCR line op products. The lowest model should probably meet your needs with ease.
http://www.campzone.nl World's Largest Outdoor LANParty, http://intermit.tech Intermittend Technology blog, My blog about the ESP8266, IP Camera's and other tech related subjects!
 
User avatar
otgooneo
Trainer
Trainer
Posts: 570
Joined: Tue Dec 01, 2009 3:24 am
Location: Mongolia
Contact:

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Tue Nov 13, 2012 5:53 am

can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client and do some QoS rules?
It can`t. I have RB1100AHx2 for PPPoE server. Processes are: NAT, 150 Active PPPoE users, 150 dynamic simple queues, ~110Mb/30Mb traffic, 4 queue tree rules. At the moment, CPU reaches 100%. I guess hotspot will use cpu more than PPPoE. So you need monster like "CCR1036".
----------------------------
Want to learn more and more...
 
guywifi
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Nov 21, 2012 5:40 pm

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Sun Nov 25, 2012 3:33 am

Will the 1100AHX2 support 400 active users, yes. We are doing that and more now. Will it support that with everything you want?......Maybe. Why not split up the roles, have 2 1100ah's, doing doing pppoe and your rules you want, the other simply just routing? Then the answer is yes
 
User avatar
otgooneo
Trainer
Trainer
Posts: 570
Joined: Tue Dec 01, 2009 3:24 am
Location: Mongolia
Contact:

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Mon Nov 26, 2012 9:35 am

Hi Guywifi, Could you please post more detail about your RB1100AHx2 usage? How many connections, queues, firewall, NAT rules you have? How about CPU usage in that time? Any special configuration (maybe script ever 1 minutes)? Have you enabled SNMP?
----------------------------
Want to learn more and more...
 
User avatar
nickshore
Member
Member
Posts: 473
Joined: Thu Mar 03, 2005 4:14 pm
Location: Suffolk, UK.
Contact:

Re: can RB1100AH X2 handle 600 hotspot client?

Mon Nov 26, 2012 10:58 am

hotspot uses a lot less cpu than pppoe server
Nick Shore MTCNA MTCWE MTCRE MTCINE MTCTCE
LinITX.com - MultiThread Consultants
Get your MikroTik RBs and Training: http://linitx.com/brand/mikrotik
Official UK MikroTik Distributor
IRC chan: #routerboard on irc.z.je (IPv4 and IPv6)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests