Community discussions

MUM Europe 2020
 
osvaldotcf
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 55
Joined: Mon Feb 04, 2013 7:26 pm

RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO REPLY

Fri Feb 08, 2013 3:29 am

Why RB is not found by Netinstall?

In the terminal with serial cable there bootp request, returns nothing in MS Windows, on ubuntu with wine, i get the messages below:


REQ RECEIVED:
FAILED TO REPLY
recv bytes: 300
opcode: 1
htype: 1
hlen: 6
hops: 0
xid: 460c170e
secs: 8
unused: 0
ciaddr: 0.0.0.0
yiaddr: 0.0.0.0
siaddr: 0.0.0.0
giaddr: 0.0.0.0
chaddr: d4:ca:6d:XX:XX:X:
sname: (64)
file: (128)
cookie: 63538263
3c 09 34 34 30 5f 5f 62 6f 6f 74 ff 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 vend:

REQ RECEIVED:
FAILED TO REPLY
recv bytes: 300
opcode: 1
htype: 1
hlen: 6
hops: 0
xid: 26e1ca76
secs: 8
unused: 0
ciaddr: 0.0.0.0
yiaddr: 0.0.0.0
siaddr: 0.0.0.0
giaddr: 0.0.0.0
chaddr: d4:ca:6d:XX:XX:X:
sname: (64)
file: (128)
cookie: 63538263
3c 09 34 34 30 5f 5f 62 6f 6f 74 ff 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 vend:
Last edited by osvaldotcf on Fri Feb 08, 2013 12:18 pm, edited 1 time in total.
 
Dobby
Member
Member
Posts: 400
Joined: Wed Jan 11, 2012 12:07 am
Location: Hogwarts

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 11:28 am

Deleted because not related.
Last edited by Dobby on Mon Mar 11, 2013 1:15 am, edited 1 time in total.
 
osvaldotcf
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 55
Joined: Mon Feb 04, 2013 7:26 pm

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 12:17 pm

Hello osvaldotcf,
did you turn off the system firewalls on the systems you were trying out?
FAILED TO REPLY
I ask this because a connect must be there, related to the terminal message you have gotten.

It would be really help all peoples to help you out in that situation if you will tell us all some things please;
- What kind of RouterBoard model you are using?
- What kind of RouterOS you are trying to install?
- What version of RouterBOOT is installed?
- Were there before a failure in the system or did it crash and you need now to do a re installation?

Would be nice to hear from you.
Thank You very much.

RB Model: RB1200
RouterOS to install: 5.23
RouterBoot: 3.02 or failover primary routerboot
Situation: RB lost all the interfaces, i made a upgrade for RouterOS 5.23 and then an upgrade of firmware, Routerboard not boot anymore. I entered with serial cable and change the boot option, the router request bootp, Netinstall fails.
Netinstall running on ubuntu with wine with root user
 
Dobby
Member
Member
Posts: 400
Joined: Wed Jan 11, 2012 12:07 am
Location: Hogwarts

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 1:50 pm

Did you try out to connect to the RB1200 over Winbox using both methods like IP and MAC address?
 
przent
newbie
Posts: 40
Joined: Sat Feb 02, 2013 9:11 pm

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 3:05 pm

I have same issue with wine + netinstall in Ubuntu 12.04 with rb750g. I suppose it is not rb hardware dependant and eighter a wine or netinstall.exe problem. wine was started as root and using netstat I could see that it`s bound to the proper bootp port. I had to use windows for netinstall. In case I didn`t have one already, that would add another 100+ Euro cost to the TCO of RB750g.

Is netinstall supposed to work with wine?
 
przent
newbie
Posts: 40
Joined: Sat Feb 02, 2013 9:11 pm

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 3:07 pm

Did you try out to connect to the RB1200 over Winbox using both methods like IP and MAC address?
The RB is detected using MAC in netinstall. The problem is after clicking the install button. The RB sends bootp requests but netinstall FAILS TO REPLY :-)
 
Dobby
Member
Member
Posts: 400
Joined: Wed Jan 11, 2012 12:07 am
Location: Hogwarts

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 3:32 pm

Hello again,
The RB is detected using MAC in netinstall. The problem is after clicking the install button. The RB sends bootp requests but netinstall FAILS TO REPLY
in your position I would like to try out the following.
- Connect to the RB1200 via Winbox and Mac address
- Give the RB1200 a valid IP address
- Make sure that the firewall from the Linux OS is disabled or opened for this action.
- Make sure that the Linux machine is also in the same subnet!
that means with a valid IP from the subnet the RB1200 is in!!!!
As an example:
RB1200 192.168.1.1/24
Linux machine 192.168.1.2/24

Follow exactly all the points that are named here:
Watch out the first picture, did you enable the boot server function!?
 
osvaldotcf
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 55
Joined: Mon Feb 04, 2013 7:26 pm

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 3:40 pm

Did you try out to connect to the RB1200 over Winbox using both methods like IP and MAC address?
Yes, but fail.

And as RB do not boot, only one beep, winbox do not help!
 
Dobby
Member
Member
Posts: 400
Joined: Wed Jan 11, 2012 12:07 am
Location: Hogwarts

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 3:46 pm

To do a proper reset, you must open the case. This is explained in the guide:
http://routerboard.com/pdf/308/rb1200ug.pdf

The Winbox tool can connect to the router using the MAC address.
If you manage to connect in this way, you can set back IP address or reset configuration.
 
przent
newbie
Posts: 40
Joined: Sat Feb 02, 2013 9:11 pm

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 5:08 pm

Hello again,
The RB is detected using MAC in netinstall. The problem is after clicking the install button. The RB sends bootp requests but netinstall FAILS TO REPLY
in your position I would like to try out the following.
- Connect to the RB1200 via Winbox and Mac address
- Give the RB1200 a valid IP address
- Make sure that the firewall from the Linux OS is disabled or opened for this action.
- Make sure that the Linux machine is also in the same subnet!
that means with a valid IP from the subnet the RB1200 is in!!!!
As an example:
RB1200 192.168.1.1/24
Linux machine 192.168.1.2/24

Follow exactly all the points that are named here:
Watch out the first picture, did you enable the boot server function!?
Hi, in my case, the RB750g was bricked by doing "partitioning".
No Firewall active in Linux (I`m 100% sure).
The RB was connected to my Laptop using a patch cable (yes I have autosening crossover...)
I had Wireshark open to see whats going on, as I wanted to see how netinstall works (was my first time using it)
There was no problem with the RB as netinstall worked fine from Windows7 on the first attempt (same machine).

The issue is wine or how netinstall and wine play together. It could be also issue in Ubuntus Wine only but I do have only Ubuntu around me...

all best,
przent
 
Dobby
Member
Member
Posts: 400
Joined: Wed Jan 11, 2012 12:07 am
Location: Hogwarts

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 5:34 pm

@przent
The issue is wine or how netinstall and wine play together. It could be also issue in Ubuntus Wine only but I do have only Ubuntu around me...
Really good advice, why I was not thinking on! Really good.
 
osvaldotcf
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 55
Joined: Mon Feb 04, 2013 7:26 pm

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 6:24 pm

yes, The problem of netinstall is wine.
And i success with routerboard package 5.22 with serial cable and netinstall on windows 7 without firewall and without antivirus.
 
Dobby
Member
Member
Posts: 400
Joined: Wed Jan 11, 2012 12:07 am
Location: Hogwarts

Re: RB1200 Not found on Netinstall: REQ RECEIVED FAILED TO R

Fri Feb 08, 2013 8:34 pm

yes, The problem of netinstall is wine.
And i success with routerboard package 5.22 with serial cable and netinstall on windows 7 without firewall and without antivirus.
If you are interested using the DUDE, you can also easily upgrade your RouterOS or plain many RouterBoards!

Who is online

Users browsing this forum: cabijuan, dyke and 26 guests