Community discussions

MikroTik App
 
iranet
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 am

RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Sun Feb 17, 2013 8:24 pm

Does RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN supports USB 3g/LTE modems?
My USB modems HUAWEI E372 and E392 (LTE) does not recognised by router.
Both modems work fine with RB751U-2HnD
I use normal MicroUSB -> USBFemale cable as well as OTG version
In use of normal cable there no activity on modems LED ligths (I suppose there no power)
With OTG cable modem are blinking, but there no PPP_Out profile (as on RB751U)
Any ideas?
 
Dobby
Member
Member
Posts: 400
Joined: Wed Jan 11, 2012 12:07 am
Location: Hogwarts

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Mon Feb 18, 2013 3:51 am

Deleted because not related.
Last edited by Dobby on Mon Mar 11, 2013 12:55 am, edited 1 time in total.
 
iranet
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 am

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Thu Feb 21, 2013 5:30 pm

Here I create some test and RB2011doues not recognise HUAWEI modems.
I attached 6 pictures and for RB751U abd RB2011UAS-RM with E372, E392u and an old OptiondNV modem tests
As you can see os is 5.23 for both RB...
I do NOT beleive that is OTG cable is problem because modem are recognised as and USB recsource, but neither USB port and ppp_out clinet is not created for HUAWEI modem, but for OptionNV everything is OK.
Unfortunatelly I can not test Option for connection because I do not have DATA SIM card, but Option is installed fully on both RB (751U and RB2011UAS)

Here is Pictures for RB751U
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
iranet
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 am

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Thu Feb 21, 2013 5:33 pm

Here pict for RB2011UAS-RM

As you can see same HUAWEI modems not recognised correctly... (there no USB Ports and PPP_Out Clients)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Thu Feb 21, 2013 5:34 pm

please try to upgrade to the pre-release of v6.0rc10 and check if the modem gets recognized.
 
iranet
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 am

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Fri Feb 22, 2013 3:49 am

With ROS6rs10 there none of my modems show up in any resources anymore.
I beleive that is bug in firmware or maybe in hardware design at micro usb port.
In ROS5.23 problems is only at routers with microUSB and OTG/HOST combination with high speed modems (HUAWEI is 480Mbs modems)
Only OptionNV (old model with 12Mbs speed) works.

See picture attached - in ROS6rc10 there is none of my modems recognised!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Fri Feb 22, 2013 10:10 am

could you try to unplug the usb device, shutdown the routerboard and remove the power. Then plug the usb device back and only then plug the power back to the board. Then check again.
 
iranet
just joined
Topic Author
Posts: 12
Joined: Tue Sep 01, 2009 4:11 am

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Sat Feb 23, 2013 4:09 am

WOW!!!!

I downgrade ruter back to 5.23 and today I make upgrade to 5.24...
In first it did not work as usual, but, then I do what you suggest...
1. Shutdown router (RB2011UAS-RM).
2. Unplug USB Modem from and OTG cable (MicroUSB->USBFemale)
3. Unplug router (RB2011UAS-RM) from power source
4. Plugin router (RB2011UAS-RM) to power back again and wait reboot
5. Login and plugin USB Modem to OTG Cable...

AND IT IS MAGIC - Now router correctly recognise HUAWEI USB modems!!!!!

GUYS I LOVE YOU DESPITE THE FACT THAT YOU BECAME MORE AND MORE LIKE MICROSOFT (COLD RESTART - SOLVE ALL PROBLEMS). :=)

Tomorow I'll try same procedure on ROS5.23 ...

AW, THANK YOU FOR ALL HELP, and I hope I see you in Croatia at March. :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
carl0s
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 73
Joined: Thu Jun 25, 2009 7:18 pm

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Thu Jun 20, 2013 12:30 am

could you try to unplug the usb device, shutdown the routerboard and remove the power. Then plug the usb device back and only then plug the power back to the board. Then check again.
WOW!!!!

I downgrade ruter back to 5.23 and today I make upgrade to 5.24...
In first it did not work as usual, but, then I do what you suggest...
1. Shutdown router (RB2011UAS-RM).
2. Unplug USB Modem from and OTG cable (MicroUSB->USBFemale)
3. Unplug router (RB2011UAS-RM) from power source
4. Plugin router (RB2011UAS-RM) to power back again and wait reboot
5. Login and plugin USB Modem to OTG Cable...

AND IT IS MAGIC - Now router correctly recognise HUAWEI USB modems!!!!!

GUYS I LOVE YOU DESPITE THE FACT THAT YOU BECAME MORE AND MORE LIKE MICROSOFT (COLD RESTART - SOLVE ALL PROBLEMS). :=)
You didn't do what he suggested at all.
 
User avatar
rushlife
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 121
Joined: Thu Nov 05, 2015 12:30 pm
Location: czech republic

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Fri Aug 19, 2016 2:40 pm

I can confirm this behaviour also.
RB2011, ROS 6.36, mikrotik firmware 3.33
Usb modem is not recognized until I remove power cord and do COLD reset.
Weird.
 
dendzo
just joined
Posts: 11
Joined: Mon Aug 05, 2013 11:39 pm

Re: RB2011UAS-RM / RM2011UAS-2HnD-IN - 3g/LTE modem support

Thu Apr 25, 2019 4:15 pm

I'm also confirming that after a cool boot modem showed up, but not after a reboot.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 34 guests