Community discussions

MikroTik App
 
mitchcze
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Wed Jan 08, 2020 4:48 pm

60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Wed Jan 08, 2020 5:47 pm

Hello,

I work for an ISP and we have been using 60 Ghz extensively. Overal the experience is great, but lately we began to have problems with losing IP connectivity to stations connected to the 60Ghz AP. Let me clarify (assume everything from AP on is bridged). The stations' IPs are therefore only for management access. Sometimes the IP stops responding, the stations disappear from neighbors as well (which is strange, since MNDP/LLDP works in L2 layer. Fortunately it's all bridged and doesn't affect customers (data still flow) but having randomly inaccessible management of the stations is highly inconvenient. It happens only on 60 Ghz station (never on APs and 5 Ghz clients are OK as well).

I noticed it helps to disable and enable the station interface causing it to become responsive again. It seems like somehow the station's bridge MAC adress either changes or gets "forgotten" and the AP can't communicate (until it learns the new MAC which happens when it connects again). The fact that it disappears from neighbors as well would point in this direction.

Also when I disable and then enable the station, this pops up in the station's logu (when I login afterwards):
15:39:25 interface,warning wlan60-1: 74:4d:28:0c:d9:8f authentication failed

We don't use any station authentication whatsoever. Not sure if it has anything to do with it.

Does anyone have or had the same problem and was able to solve it? I googled throughoutly and wasn't able to find anyone with the same/similar problem.
 
Rugx
just joined
Posts: 7
Joined: Thu Jan 02, 2020 1:44 pm

Re: 60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Fri Jan 10, 2020 3:26 pm

Hello,
You could check if you have set an admin mac-address under bridge settings and if not, set the ether1 mac-address as the admin.
 
mitchcze
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Wed Jan 08, 2020 4:48 pm

Re: 60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Mon Jan 13, 2020 4:36 pm

Hi,
thanks for the suggestion. I will try that out and see if it helps.
 
hercules30a
just joined
Posts: 7
Joined: Wed May 13, 2020 4:02 pm

Re: 60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Tue May 26, 2020 6:11 pm

Hello,

I work for an ISP and we have been using 60 Ghz extensively. Overal the experience is great, but lately we began to have problems with losing IP connectivity to stations connected to the 60Ghz AP. Let me clarify (assume everything from AP on is bridged). The stations' IPs are therefore only for management access. Sometimes the IP stops responding, the stations disappear from neighbors as well (which is strange, since MNDP/LLDP works in L2 layer. Fortunately it's all bridged and doesn't affect customers (data still flow) but having randomly inaccessible management of the stations is highly inconvenient. It happens only on 60 Ghz station (never on APs and 5 Ghz clients are OK as well).

I noticed it helps to disable and enable the station interface causing it to become responsive again. It seems like somehow the station's bridge MAC adress either changes or gets "forgotten" and the AP can't communicate (until it learns the new MAC which happens when it connects again). The fact that it disappears from neighbors as well would point in this direction.

Also when I disable and then enable the station, this pops up in the station's logu (when I login afterwards):
15:39:25 interface,warning wlan60-1: 74:4d:28:0c:d9:8f authentication failed

We don't use any station authentication whatsoever. Not sure if it has anything to do with it.

Does anyone have or had the same problem and was able to solve it? I googled throughoutly and wasn't able to find anyone with the same/similar problem.
Hello..
    Have you been able to solve the problem? .. The same happens to me

Thank you
 
jonwang
just joined
Posts: 11
Joined: Wed Jul 25, 2018 3:04 am

Re: 60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Fri Jun 19, 2020 3:47 pm

We've had similar issues here, but only since upgrading to 6.47. Previously on 6.44.1 things were much more stable. Considering rolling back unless you came up with a fix?
 
mitchcze
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Wed Jan 08, 2020 4:48 pm

Re: 60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Thu Sep 10, 2020 3:40 pm

No luck.. Even with auto-mac OFF and bridge MAC set manually it still happens even with latest firmware. Wonder if Mikrotik is ever going to fix this as it only happens with 60Ghz devices.
 
towerguy
newbie
Posts: 38
Joined: Wed Feb 24, 2010 8:25 pm

Re: 60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Sun Sep 27, 2020 2:24 pm

Good luck. Ubiquiti has the same problems with their 60 ghz. Funny they all seem to have the same dish look and experiencing the same problems. The look just like the Ubiquiti line. I guess the only difference is firmware used. I'm through with these defective units they are cranking out. Yes, my Mikrotik 60 ghz are having the same issues. Good Luck.
 
johnb175
just joined
Posts: 6
Joined: Mon Nov 02, 2020 11:57 pm

Re: 60Ghz stations losing IP connectivity randomly

Thu Jan 14, 2021 6:35 pm

I recently upgraded from a Wireless Wire Kit (PtP) that I was using to connect a MainHouse and a PoolHouse together. I wanted to bring the connection into my shop so I purchased a WAP60gx3 AP and setup a PtMP by reconfiguring the "master" of the PtP kit as a station. I have have had the same issues as described above. ICMP packets to the stations stop and they cannot be managed from the MainHouse. If I remote onto a device behind either station I can launch Winbox and see it's up but cannot manage it from the MainHouse side. I looked in the logs and see the same thing, the link goes up/down to both stations and I see the auth failure. It's very strange and is driving me crazy. I have reset all three devices to factory default with no default config and set them up from scratch to make sure I didn't miss anything but the problem persisted. I tried upgrading all devices to 6.48 (stable) but that seemed to make things worse. Finally, I downgraded the stations to lowest I could 6.44.5 and left the WAP60gx3 AP at 6.48 and it seems to be much more stable. The only weird thing now is when I launch Winbox from the MainHouse it does not show the two stations in Neighbors. I can manage them by IP but not MAC. I did check the MAC server settings and it's set to all interfaces so I'm not sure what's up with that. Now if I manually type the MAC in Winbox it will connect to the station but then the stations start dropping ICMP packets and the link flaps. It's very strange. At least it's semi-working. Does anyone know if Mikrotik is working on this or have any advice/suggestions?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 52 guests