Community discussions

 
Hammer
newbie
Topic Author
Posts: 40
Joined: Sat Sep 20, 2014 6:39 am

(seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Sat Nov 28, 2015 5:08 pm

I have read a lot of posts about (seamless) roaming wireless, but most are old.

I want to use 6 APs with CAPsMAN and ensure that roaming works as well as possible.

How?
 
User avatar
pourhosaini
just joined
Posts: 6
Joined: Fri Mar 07, 2014 10:46 am
Location: iran

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Sat Dec 05, 2015 12:08 pm

it is my question too
distant travels start with simple steps.
 
Hammer
newbie
Topic Author
Posts: 40
Joined: Sat Sep 20, 2014 6:39 am

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Mon Dec 07, 2015 9:57 am

Has anybody experience with it? kick a client at -80dBm is not an option.
 
angboontiong
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1115
Joined: Fri Jan 16, 2009 9:59 am

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Wed Dec 09, 2015 9:44 am

Go with Aruba but not mikrotik, solved you issue.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1743
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Wed Dec 09, 2015 9:49 am

Has anybody experience with it? kick a client at -80dBm is not an option.
then kick it at 85-86dbm :lol:

disabling lower datarates can help to force client device to roam

fine tune tx power on accesspoint can help too

proper overlapped coverage between accesspoints help too

remember roaming is very client dependent
 
Hammer
newbie
Topic Author
Posts: 40
Joined: Sat Sep 20, 2014 6:39 am

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Wed Dec 09, 2015 11:02 am

I will try that. There are many places with no overlap (long corridor) and that I would not make worse.

Aruba or better said HP is in a different league. I mostly have just small installations of up to 10 AP

I'm going to take a closer look at Ubiquiti combined with Mikrotik (Hotspot, VLAN). Can Ubiquiti seamless roaming wireless use WITHOUT UniFi Controller (UniFi controller only for configuration)? I know is not a UBNT forum but I will certainly not be the only one looking for an alternative for Indoor WLAN.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1743
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Wed Dec 09, 2015 10:51 pm

I will try that. There are many places with no overlap (long corridor) and that I would not make worse.

Aruba or better said HP is in a different league. I mostly have just small installations of up to 10 AP

I'm going to take a closer look at Ubiquiti combined with Mikrotik (Hotspot, VLAN). Can Ubiquiti seamless roaming wireless use WITHOUT UniFi Controller (UniFi controller only for configuration)? I know is not a UBNT forum but I will certainly not be the only one looking for an alternative for Indoor WLAN.

i suggest you to take a tour in ubiquiti forums before buying, some time ago i read about some issues about this topic, better check that issues has been solved before buying
 
paoloneba
just joined
Posts: 9
Joined: Fri May 08, 2015 10:28 am

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Tue Dec 29, 2015 8:10 am

Go with Aruba but not mikrotik, solved you issue.
Dear angboontiong, why you suggest Aruba and not Mikrotik?
Wich is your experience?
I'm searching some experience with medium large installations with mikrotik and capsman indoor.

My best regards
 
doridian
just joined
Posts: 17
Joined: Mon Jan 20, 2014 3:08 pm

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Wed Dec 30, 2015 5:50 pm

In my own experience (got several RBs in my home) if you set them up with CAPsMANv2 (wireless-cm2) and set all of them to the same frequency/ssid/key (just the exact same provisioning profile), the devices freely roam on their own (my iPhone very quickly swaps access points when I move through my home, within 30 seconds of being moved).

They key here is the APs must be on the same channel (it did not work with different channels)
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Thu Dec 31, 2015 2:16 pm

using with 144 capsman interfaces working like a charm. You can fine tunning roaming using accest lists
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
Hammer
newbie
Topic Author
Posts: 40
Joined: Sat Sep 20, 2014 6:39 am

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Thu Dec 31, 2015 2:39 pm

You can fine tunning roaming using accest lists
What do you mean by that
 
Hammer
newbie
Topic Author
Posts: 40
Joined: Sat Sep 20, 2014 6:39 am

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Thu Dec 31, 2015 2:43 pm

In my own experience (got several RBs in my home) if you set them up with CAPsMANv2 (wireless-cm2) and set all of them to the same frequency/ssid/key (just the exact same provisioning profile), the devices freely roam on their own (my iPhone very quickly swaps access points when I move through my home, within 30 seconds of being moved).

They key here is the APs must be on the same channel (it did not work with different channels)
That is interesting. But is this just a coincidence (client process), or is controlled by the CAPsMAN?
 
doridian
just joined
Posts: 17
Joined: Mon Jan 20, 2014 3:08 pm

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Thu Dec 31, 2015 2:52 pm

That is interesting. But is this just a coincidence (client process), or is controlled by the CAPsMAN?
I think it does depend on the Wi-Fi client hardware you are using.
However it does make sense only same-channel roaming works seamless:
- To check for APs on different channels it would have to go switch channels, do a scan, which would or might interrupt your connectivity for most devices (i.e. those that can't be on two independant channels at once)
- If channel is same, it can observe beacon frames without having to swap channels at all and judge signal strength to swap over

I don't know if CAPsMAN is required to make this possible (I don't know if it syncs the WPA2 Wi-Fi unicast keys or group keys or not). But this is controlled by the client devices, not the APs.
So if your client device does not do it, then it doesn't (it might depend on driver, firmware and OS since all of those could initiate such swapping behaviour)
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Fri Jan 01, 2016 9:23 pm

You can fine tunning roaming using accest lists
What do you mean by that
You can force roaming and the device has nothing to do with that. Devices does not apreciate when ap has changed. For them, the ap is always the same!
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ
 
angboontiong
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1115
Joined: Fri Jan 16, 2009 9:59 am

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Sat Jan 30, 2016 1:40 am

You can fine tunning roaming using accest lists
What do you mean by that
You can force roaming and the device has nothing to do with that. Devices does not apreciate when ap has changed. For them, the ap is always the same!
do you mean to set the signal threshold ???
 
User avatar
juanvi
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 164
Joined: Mon May 05, 2014 6:55 pm
Location: SPAIN

Re: (seamless) roaming wireless / CAPsMAN

Mon Feb 01, 2016 12:32 pm

You can fine tunning roaming using accest lists
What do you mean by that
You can force roaming and the device has nothing to do with that. Devices does not apreciate when ap has changed. For them, the ap is always the same!
do you mean to set the signal threshold ???

Yes, see:

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=85755
¡vʞvdnX puv ···SOɹǝʇnoɹ ʞıʇoɹʞıW oʇ sʞuvHʇ

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests