Community discussions

 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 11:22 am

For more years i am awaiting for backround wireless scan in client mode general in all Mikrotik devices. This basic function for wireless management is implemented in almost ALL dumb desktop WiFi boxes of all manufacturers, but Mikrotik provide it not! Incredibly fact, that lowers significantly usability of that amazing boxes !

Regular typical situation of ISP in cities is, that client reports slow connection. 99% cases is interference from orher ISP, that starts using channel used by me. I connect to client Mikrotik thru wireless from AP side and need scan channels from his client box to find out better channel to use in his location. Similar I need to scan from other clients connsted to this AP to find the compromise in all client locations and find less interferred channel. But at this time client disconnects totally and is lost till watchdog restarts box. I get no information about interferences. Wery tricky property of all Mikrotiks since whole history !

Am I doing something wrong, or is this is the unpleasant feature of Mikrotik and developers are so unable to implemet this bacic function for years??? Nobody need this basic function for wireless management and I am single in the world who need it ??? I wrote it to developers some 2 years ago, but no response ! Absence of WiFi scan in Mikrotik client mode is reason, why I use mostly Ubiquity M5 Nanostations in most cases of Wireless connections, as it allows scan in client mode and easy solution of frequency conflicts... This is the only reason !

Hallo developers, will it be solved in some of next firmware versions?
 
npero
Member
Member
Posts: 316
Joined: Tue Mar 01, 2005 1:59 pm
Location: Serbia

Re: Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 12:08 pm

They all ready have background scan if using wireless-rep package

also for detail manual how to use read http://wiki.mikrotik.com/index.php?titl ... eless#Scan
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 12:42 pm

Latest RouterOS rc version has it by default, as there is no more "rep" package.
No answer to your question? How to write posts
 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Re: Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 3:39 pm

Thanks, but wrong answer. Unfortunately, it works only in AP bridge mode, doesn´t work in any station mode. Answer does not cover described problem!
I have of course installed last stable version 6.36 of wireless-rep package. Please try it self...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Re: Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 3:51 pm

Only for illustration, typical situations to solve for ISPs in cities in 5GHz band ! Over 80 interferred other visible AP-s !!! There is visible only part of all 80 interferred AP-s ! WIthout this function is WiFi managemnt very difficult! Shooting frequencies like blind man ! :(
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Re: Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 4:05 pm

BTW: From the picture above can see Mikrotik business staff, how much percentage of other AP-s sold concurrency Ubiquity networks, with OS version 2.9.31 of their OS, that supports background scan both in AP and station. Those Mikrotiks with name wlanx.bm and Mikrotik OS ver. 6.35.2 are mine. UBNT Nanostations are not routers, but ISP prefer it because is not blind when configuring his network... Lost business for more clever Mikrotik OS without background scan. They are unable to provide such basic tool to stations for years ! :-(
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 5:15 pm

You went late to complain. You missed your occasion. Like on all forums,read first and then write to the relevant topics...

http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php ... 49#p547035
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Client Background wireless scan

Tue Aug 16, 2016 5:18 pm

Station mode can use background scan, but it needs to be connected somewhere. Otherwise, why do you need to scan in background, if wireless interface is not used?

Check the manual: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:In ... eless#Scan
No answer to your question? How to write posts
 
npero
Member
Member
Posts: 316
Joined: Tue Mar 01, 2005 1:59 pm
Location: Serbia

Re: Client Background wireless scan

Wed Aug 17, 2016 7:29 am

Client is connected run scan it is working ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Re: Client Background wireless scan

Wed Aug 17, 2016 4:06 pm

normis: SUCCESS !!! Your answer is ESSENTIAL CORE INFORMATION and this condition of CONNECTED CLIENT is NOT MENTIONED IN MANUAL at http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:In ... eless#Scan !!!!!!!!! Logically everybody try it first at new Mikrotik device, picked up right from post box, instead of experimenting at more years running Mikrotik´s, at live networks, that runs protocol n-streme, risking disconnection of clients!

You are the FIRST manufacturer IN THE WORLD, that NEED UNCONDITIONALY to be stations connected to AP, to be able to scan band !!! More, I have all my devices switched to N-streme to gain advantages from this protocol. Therefore WAS NOT CHANCE to discover this new functionality. Error message don´t mention it ! And I already had more then 20 brands of almost all world manufacturers in hand! Congratulations to be first in the world in this demand ! :D

Now it works in 802.11 mode, only noise floor and S/N ratio is not displayed... but better then nothing... it is step forward. But: When it will work in n-streme station mode?
And now I am gonna to try similar function: "Freq, usage" this should display interference covering of channels not only by AP´s , but also clients working in band? ... But there is not this option to scan in background... :( Then it is obsolete function on staions).

At the picture you can see in percentage, how much of market your company lost in my town only by NOT MAKING THIS SCAN FUNCTIONS CLEAR AND EASY USABLE... see picture and OS versions ! Those 2.9.31 are yours competitor Ubiquiti products... ;)

Thanks for your effort, but add the core infos to manual or better into Error message, that appears after unsuccessfull attempt to run it ! All the Ubiquiti AP´s bind about >10-times more clients from same manufacturer... and this is outlook only thru angle 8° by one 26 dBi antenna in one polarization ! 96 AP´s! ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Re: Client Background wireless scan

Wed Aug 17, 2016 4:39 pm

jarda, TIME = MONEY ! If i need to read all hundred-page manuals with each new version of firmare i can DROP BUSINESS and turn my WiFi networks into HOBBY !!! If there is option in user interface, that doesn´t work, i drop such shitty device and buy from competitor another device that is more expensive, but user friendly and save hours of my time! Do you understand core of my complain ???

It is BASIC function, that worked at single mouse click without hidden conditions 15 years ago in all dumb WiFi boxes from manufactureres like Compex, "Ovislink" . "Edimax" , "Zyxel" etc... So why you wonder, if it is so complicated with 200-pages manual hidden conditions at Mikrotik ? You are new in WiFi world ? :D I run first 1-Mbit wireless boxes (standard WiFi nor 802.xx was not set yet this time) in year 1999 and they had this function normally at 1 mouseclick in all modes available... and the same all successors from other manufacturers... Keeping written and non-written standards is advantage in business ;) Therefore I try to help boys from Latvia to improve business... ;) Till now i bought americans Ubiquity nonostations, that have user-friendly interface with no hidden conditions in functionality. Have a nice day...
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24268
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Client Background wireless scan

Thu Aug 18, 2016 9:36 am

This is pure logic. "Background" works in "Background" of some connection. When not connected, there is no background.
No answer to your question? How to write posts
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: Client Background wireless scan

Thu Aug 18, 2016 9:39 am

Actually the problem is not that the feature of the background scan doesn't work, but that it works in some other way different from what do you expect. If some new feature is added it needs to be described in manual and could not be there earlier. Therefore what else you would like to do than reading the manual again when you find a new feature?
 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Re: Client Background wireless scan

Thu Aug 18, 2016 12:01 pm

jarda: The best way is to follow 15-years old standards in behavior of user interface, if conditions allows it. Not to discover new blind paths, though are "logic" from developers angle of view :-) For every user´s angle of view is LOGIC to experiment at new devices not connected yet, instead of drop stations already set up on productive networks. Especially in situations like this, when experience tells, that you risk "cut tree, on which you are sitting"... :-) Anyway, if reaching basic intuitive functionality available in competitors boxes to one-click without hiden conditions needs here reading >100-pages manuals, something is wrong in user-frienship strategy :-/ Certainly it involves end-user popularity of product significantly...

Thanks normis for his reply...
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: Client Background wireless scan

Thu Aug 18, 2016 12:08 pm

My opinion is not contradictory with you. I think that there is no problem to perform normal scan while the device is in client mode but not actually connecting anywhere even the background option is marked. Or more than that, the background scan should be working regardless the connection state, because the connection process might be starting during the background scan independently. There is still space for improvements...
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2292
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: Client Background wireless scan

Thu Aug 18, 2016 11:48 pm

Please make background scan for NV2 APs. Thanks.
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
ploquets
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 128
Joined: Tue Nov 17, 2015 12:49 pm
Location: Uruguaiana, RS, Brazil
Contact:

Re: Client Background wireless scan

Sun Feb 05, 2017 1:39 pm

Please make background scan for NV2 APs. Thanks.

+1
 
Raumaster
newbie
Posts: 31
Joined: Fri Sep 28, 2012 2:18 am

Re: Client Background wireless scan

Sun Mar 12, 2017 11:21 pm

Why has this feature not been implemented for NV2 clients?
 
Sticky
just joined
Posts: 1
Joined: Mon May 01, 2017 1:19 am

Re: Client Background wireless scan

Mon May 01, 2017 1:22 am

+1. We need a NV2 background scan please.
 
User avatar
pukkita
Trainer
Trainer
Posts: 2984
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:09 am
Location: Spain

Re: Client Background wireless scan

Mon May 01, 2017 1:42 pm

Why has this feature not been implemented for NV2 clients?
+1. We need a NV2 background scan please.
Being a TDMA protocol, that won't be happening unless a secondary radio interface is added to the routerboard: laws of physics.
Simplicity is the Ultimate Sophistication - Da Vinci
Getting the most out of this forum
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2292
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: Client Background wireless scan

Mon May 01, 2017 7:56 pm

Ok, then second radio for new boards :) We need background scan for NV2
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
User avatar
pukkita
Trainer
Trainer
Posts: 2984
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:09 am
Location: Spain

Re: Client Background wireless scan

Tue May 02, 2017 1:29 pm

Would certainly love having that... competition already did so.
Simplicity is the Ultimate Sophistication - Da Vinci
Getting the most out of this forum
 
tonymobile
newbie
Posts: 37
Joined: Mon Jul 07, 2008 2:10 am

Re: Client Background wireless scan

Sun Dec 24, 2017 8:14 pm

Why has this feature not been implemented for NV2 clients?
+1. We need a NV2 background scan please.
Being a TDMA protocol, that won't be happening unless a secondary radio interface is added to the routerboard: laws of physics.
As well as no longer the spectral History command on AC Radio!

Dear Mikrotik we are always behind everyone by now. No good!

A long time ago you were in the vanguard.
 
anuser
Member
Member
Posts: 406
Joined: Sat Nov 29, 2014 7:27 pm

Re: Client Background wireless scan

Sat Jun 01, 2019 12:49 am

What about the following scenario:
Would it be possible to start background scans for 2.4 and 5,0 Ghz on the cap interfaces e.g. repeatedly each for 5 minutes for 30 seconds and export the result into a database? How would you start with this? How can I export the results? How would you start?
 
elcad
newbie
Topic Author
Posts: 25
Joined: Tue May 31, 2016 6:32 pm

Re: Client Background wireless scan

Tue Jun 04, 2019 11:03 am

Remember, that each background can drops throughput of wireless device about at a half speed. Think over, if it is useful function. Much better I see any hidden command in terminal window, that allows stopping default radar scan im versions above 6.36.3, that makes devices unusable in cities, where various indistrial interfeneces makes false radar "detecting" and repeatedly drops connections by "detecting radar" even at frequencies, where hundreds kilometers far is none radar. This is bottleneck of all new Mikrotik wireless at 5 GHz.. :/ Unoficial SW version, that allows radar control by command terminal window will be very welcome for experts. ... What about to push such version among official versions in "Long-term" SW edition like current 6.43.16 . I understand, that officially Mikrotik cannot deliver such version at his page, but it can be shared via torrents or warez. For such version Mikrotik takes no responsibility. :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests