Community discussions

 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Mon Sep 19, 2016 11:42 pm

Hello, few days I go I purchased these two nice devices and I spend almost 3 days without sleeping to make best settings for 4 Km link. Unfortunately I got very poor transfer and CCQ.
These are configs from my mANTBox and SXT Lite5. If someone experienced user can give me some help and hints, thank you all the best.

mANTBox 19s
sektor.JPG
[admin@Sektor] > /export compact                              
# sep/19/2016 22:12:14 by RouterOS 6.36.3
/interface bridge
add admin-mac=4C:xx:0C:xx:xx:xx auto-mac=no name=bridge
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk,wpa-eap,wpa2-eap group-ciphers=\
    tkip,aes-ccm management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=profile1 \
    supplicant-identity="" unicast-ciphers=tkip,aes-ccm wpa-pre-shared-key=\
    xxxxxxxx33 wpa2-pre-shared-key=xxxxxxxx33
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] ampdu-priorities=0,1,2,3,4,5,6,7 band=\
    5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-Ceee country=macedonia disabled=no \
    frequency=5720 frequency-mode=superchannel guard-interval=long mode=bridge \
    security-profile=profile1 ssid=Top wds-default-bridge=bridge \
    wireless-protocol=nv2
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-nstreme=yes
/interface bridge port
add bridge=bridge interface=ether1
add bridge=bridge interface=sfp1
add bridge=bridge interface=wlan1
/ip address
add address=192.168.88.1/24 comment=defconf disabled=yes interface=bridge \
    network=192.168.88.0
add address=82.xx.xx.5/24 interface=bridge network=82.xx.xx.0
add address=10.10.14.10/24 interface=bridge network=10.10.14.0
/ip route
add distance=1 gateway=82.xx.xx.1
add distance=1 gateway=bridge
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/system clock
set time-zone-name=Europe/Skopje
/system identity
set name="Sektor"
/system routerboard settings
set cpu-frequency=720MHz init-delay=0s
SXT Lite5
sxt.JPG
[admin@] > /export compact
# sep/19/2016 19:55:53 by RouterOS 6.36.3
/interface bridge
add name=bridge1
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk,wpa-eap,wpa2-eap group-ciphers=\
    tkip,aes-ccm management-protection=allowed name=profile1 \
    supplicant-identity="" unicast-ciphers=tkip,aes-ccm wpa-pre-shared-key=\
    xxxxx6777 wpa2-pre-shared-key=xxxxx6777
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] ampdu-priorities=0,1,2,3,4,5,6,7 band=5ghz-a/n \
    channel-width=20/40mhz-Ce country=macedonia disabled=no frequency=5720 \
    frequency-mode=superchannel guard-interval=long mode=station-bridge \
    scan-list=5720 security-profile=profile1 ssid=Top wds-default-bridge=\
    bridge1 wireless-protocol=nv2
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-nstreme=yes
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether1
add bridge=bridge1 interface=wlan1
/ip address
add address=10.10.14.17/24 interface=ether1 network=10.10.14.0
/ip dhcp-client
add dhcp-options=hostname,clientid interface=bridge1
/ip route
add disabled=yes distance=1 gateway=ether1
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/system clock
set time-zone-name=Europe/Skopje
/system identity
set name=SXT
/system logging
add prefix=debug topics=wireless
/system routerboard settings
set protected-routerboot=disabled
I have tried also with SXT HG5 ac on AC band I can't get even 50 Mbps transfer.
I don't know why CCQ is low.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
InoX
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1962
Joined: Tue Jan 09, 2007 6:44 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Tue Sep 20, 2016 1:59 am

Try:
1. nstreme
2. 5200-5600Mhz
Your signal is to low, the link is obstructed or missaligned. It should be around -60. Lower channel might resolve that.
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Tue Sep 20, 2016 10:40 am

@InoX: thank you I change to Nstreme and 5600 Mhz and I get much more improvements on my CCQ. almost 90%. Great!!

But my second SXT lite 5 which is on another area in the city don't want to connect to the same MantBox19s. It's reconnecting all the time.

I got this log
Untitled.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
laithmikrotik
Member
Member
Posts: 427
Joined: Wed Apr 13, 2011 3:18 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Tue Sep 20, 2016 3:55 pm

But my second SXT lite 5 which is on another area in the city don't want to connect to the same MantBox19s. It's reconnecting all the time.
be sure of wireless settings of your sxt .
I LIKE MIKROTIK
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Tue Sep 20, 2016 5:42 pm

The settings on my second SXT lite 5 are the same as first one. I found strange bug here, If I disable security profile on mANTBox19s my second SXT Lite5 is connected. But If I enable profile1 then don't want to connect.
 
InoX
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1962
Joined: Tue Jan 09, 2007 6:44 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Tue Sep 20, 2016 11:18 pm

Maybe passwords don't match.
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Tue Sep 20, 2016 11:46 pm

I found the problem , the mANTBox was in Bridge Mode, I switched to AP Bridge and both clients are connected now.
 
User avatar
laithmikrotik
Member
Member
Posts: 427
Joined: Wed Apr 13, 2011 3:18 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Wed Sep 21, 2016 12:44 pm

I found the problem , the mANTBox was in Bridge Mode, I switched to AP Bridge and both clients are connected now.
:D :D
I LIKE MIKROTIK
 
kristaps
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 272
Joined: Mon Jan 27, 2014 1:37 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Wed Sep 21, 2016 2:19 pm

And what speed, and CCQ you can achieve now ?
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Wed Sep 21, 2016 6:08 pm

I am pretty newbie in radio technology, are the results are ok ?
These are my results:

SXT Lite 5 distance to mANTBox 19s is 2 km
Ducan Sxt.jpg
config from SXT Lite 5:
# sep/21/2016 16:47:28 by RouterOS 6.30.4
/interface bridge
add name=bridge1
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" group-ciphers=tkip,aes-ccm management-protection=allowed mode=\
    dynamic-keys name=profile1 supplicant-identity="" unicast-ciphers=tkip,aes-ccm wpa-pre-shared-key=xxxxx \
    wpa2-pre-shared-key=xxxxx
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] ampdu-priorities=0,1,2,3,4,5,6,7 band=5ghz-a/n channel-width=20/40mhz-Ce country=\
    macedonia disabled=no frequency=5600 frequency-mode=superchannel guard-interval=long l2mtu=1600 mode=station-bridge \
    scan-list=5600 security-profile=profile1 ssid=Top wds-default-bridge=bridge1 wireless-protocol=nstreme
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-nstreme=yes
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether1
add bridge=bridge1 interface=wlan1
/ip address
add address=10.10.14.29/24 interface=bridge1 network=10.10.14.0
/ip route
add distance=1 gateway=bridge1
/system identity
set name="Ducan  SXT"
/system leds
set 0 interface=wlan1
/system routerboard settings
set protected-routerboot=disabled
/tool romon port
add
SXT High Gain5 AC connected to mANTBox 19s distance 4 km
Varos AC.jpg
Config from SXT HG5AC:
# sep/20/2016 05:54:39 by RouterOS 6.36.3
/interface bridge
add admin-mac=6C:3B:6B:xx:xx:xx auto-mac=no name=bridgeLocal
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=profile1 \
    supplicant-identity="" wpa-pre-shared-key=xxxxx wpa2-pre-shared-key=xxxxx
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] ampdu-priorities=0,1,2,3,4,5,6,7 band=5ghz-a/n/ac basic-rates-a/g="" channel-width=\
    20/40/80mhz-Ceee country=macedonia disabled=no frequency=5600 frequency-mode=superchannel guard-interval=long mode=\
    station-bridge multicast-helper=disabled scan-list=5600 security-profile=profile1 ssid=Top supported-rates-a/g=\
    6Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps wds-default-bridge=bridgeLocal wireless-protocol=nstreme
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-nstreme=yes
/interface bridge port
add bridge=bridgeLocal interface=ether1
add bridge=bridgeLocal interface=wlan1
/ip firewall connection tracking
set enabled=no
/ip address
add address=10.10.14.13/24 interface=ether1 network=10.10.14.0
/ip dhcp-client
add dhcp-options=hostname,clientid disabled=no interface=ether1
/ip route
add distance=1 gateway=ether1
/system identity
set name="VarAC"
/system logging
add prefix=debug topics=wireless
/system routerboard settings
set cpu-frequency=720MHz protected-routerboot=disabled
And config from mANTBox 19s
# sep/21/2016 17:06:00 by RouterOS 6.36.3
/interface bridge
add admin-mac=4C:xx:xx:8E:xx:xx auto-mac=no name=bridge
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=profile1 \
    supplicant-identity="" wpa-pre-shared-key=xxx wpa2-pre-shared-key=xxx
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] ampdu-priorities=0,1,2,3,4,5,6,7 band=5ghz-a/n/ac channel-width=20/40/80mhz-Ceee country=\
    macedonia disabled=no frequency=5600 frequency-mode=superchannel guard-interval=long mode=ap-bridge multicast-helper=\
    disabled security-profile=profile1 ssid=Top wds-default-bridge=bridge wireless-protocol=nstreme
/interface wireless nstreme
set wlan1 enable-nstreme=yes
/interface bridge port
add bridge=bridge interface=ether1
add bridge=bridge interface=sfp1
add bridge=bridge interface=wlan1
/ip firewall connection tracking
set enabled=no
/interface wireless access-list
add interface=wlan1 mac-address=6C:xx:6B:xx:xx:xx vlan-mode=no-tag
add interface=wlan1 mac-address=E4:xx:8C:xx:xx:DD vlan-mode=no-tag
/interface wireless connect-list
add interface=wlan1 mac-address=6C:xx:6B:1F:24:20 security-profile=profile1 wireless-protocol=nstreme
add interface=wlan1 mac-address=E4:xx:xx:xx:7D:xx security-profile=profile1 wireless-protocol=nstreme
/ip address
add address=192.168.88.1/24 comment=defconf disabled=yes interface=bridge network=192.168.88.0
add address=xx.214.xx.5/24 interface=ether1 network=xx.214.xx.0
add address=10.10.14.10/24 interface=ether1 network=10.10.14.0
/ip route
add distance=1 gateway=xx.214.xx.xx
add distance=1 gateway=ether1
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set api-ssl disabled=yes
/system identity
set name="Top"
/system package update
set channel=development
/system routerboard settings
set cpu-frequency=720MHz init-delay=0s
I don't know why SXT HG5 AC gives only 140Mbit transfer on Bandwidth Test , how I can get 400 Mbit transfer on AC mode ?

Thank you all.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
InoX
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1962
Joined: Tue Jan 09, 2007 6:44 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Wed Sep 21, 2016 9:05 pm

You can't. Not at 4km. Maybe 1km.
Also in btest, limiting tx and rx speed to 70+70mbps will give you exactly 140mbps.
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Wed Sep 21, 2016 11:40 pm

what do you think about my results ? Are they are ok ? Could be better ?
 
antonsb
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 195
Joined: Sun Jul 24, 2016 3:12 pm
Location: Riga, Latvia

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Thu Sep 22, 2016 3:24 pm

Please don't run bandwidth on any of those boards. You have to run bandwidth through the created link.
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Thu Sep 22, 2016 7:17 pm

@antonsb you mean on this kind of bandwidth test ?

Between the ends of the link two PC's ?

10.10.14.10 is mANTBox 19s distance 4 km
test.JPG
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
antonsb
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 195
Joined: Sun Jul 24, 2016 3:12 pm
Location: Riga, Latvia

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Thu Sep 22, 2016 8:08 pm

You are now running mANTBox cpu at 100%.
Generating traffic takes a lot of resources. Put a more powerful RB at the end of link (3011,1100.CCR series) or run traffic between two PCs on both ends.
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Thu Sep 22, 2016 10:13 pm

How many clients can handle this mANTBox 19s ?
 
leonix
newbie
Posts: 26
Joined: Fri Nov 26, 2010 4:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Fri Sep 23, 2016 11:11 am

You should use a QRT5ac instead of the Sxt for the 4km distance. However, my experiences with AC-Technology on noisy enviroments (many other 5GHz links at the same tower) is bad. In case your environment is noisy you should exchange the AC-Router with older N-Routers (eg. QRT5 instead of a QRT5ac) at least at the noisy site. N-Devices perform much better.

Matthias
 
InoX
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1962
Joined: Tue Jan 09, 2007 6:44 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Sat Sep 24, 2016 12:41 am

Why not LHG's?
 
stefki
newbie
Topic Author
Posts: 32
Joined: Mon Aug 29, 2016 2:13 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Thu Sep 29, 2016 10:28 am

One technical question to Mikrotik advanced users, how many clients (SXT's) I can connect to nstreme protocol ?
 
kristaps
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 272
Joined: Mon Jan 27, 2014 1:37 pm

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Tue Oct 04, 2016 4:16 pm

there is no software limit for SXT in AP-bridge mode but for best possible performance up to 25-35 client is suggested.
 
User avatar
awacenter
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 200
Joined: Thu Dec 09, 2004 12:58 pm
Location: Castellón
Contact:

Re: mANTBox 19s and SXT Lite5 very poor Tx/RX CCQ

Wed Oct 05, 2016 10:33 am

I think you are confused.
The best perfonmance is not more than 25 wireless client.
Otherwire, the performance is very bad.
ImageImage

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 25 guests