Community discussions

 
sefirot127
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Thu Feb 18, 2010 8:12 pm

Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 8:44 am

Hi, everyone, I hope you can help me.

Lately doing tests in my network, I have seen that I have quite high latency from the clients to the Ap.

This I have tried in several ap and this same problem I have in aps with 7-8 clients

Minimum of 8 ms | Of average 12-14 ms and maximum of 48 ms

But pinging from the ap to the client I have an average latency of 7 ms and a maximum of 20 ms.

I have changed Nv2 tdma period size obtaining worse results.
I have changed frequencies obtaining the same result.

These results are obtained without having any kind of traffic on the antenna

I have tried to change the protocol by 802.11 and the latency is 0-1 ms on average but it does not solve my problem because as soon as some traffic moves, the latency increases to 20 ms on average.

Could someone give me some advice to improve latency?

Please, I need you to help me as I am seriously thinking about changing to another brand like cambium.

I would not like to change to another brand since mikrotik I like it very much and of course I have an investment in this fairly high brand around 400 SXT 5hpnd, 25 Aps
 
rogerkri
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Mar 23, 2018 2:44 pm

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 9:53 am

What RouterOS are you using?
 
sefirot127
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Thu Feb 18, 2010 8:12 pm

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 9:58 am

I have tried version 6.32.3, version 6.42.1 and 6.42.5.

I get the same results
 
User avatar
soulflyhigh
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 173
Joined: Wed Sep 08, 2010 11:20 am

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 10:12 am

What are the signal levels of those clients?
How does the 5GHz spectrum looks at those sites, is there any other AP nearby?
Could you post a screenshot of registration table from AP side?

Regards,
M.
MTCRE, MTCTCE
 
sefirot127
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Thu Feb 18, 2010 8:12 pm

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 10:34 am

the signal level is between -40 -55 approximately.
The spectrum is practically occupied only by me and I have 4 aps on the same antenna 90º each

I attached an image of the registration table
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
sup5
Member
Member
Posts: 322
Joined: Sat Jul 10, 2010 12:37 am

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 11:06 am

Please paste the wireless configuration as well as all used device types (AP and Stations) including their full product name.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1740
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 11:11 am

my personal judgment about the topic:

keep in mind is a ptmp setup, time slot assignment between stations takes some ms to operate

if you need better latency to a specific hosts think the better option is to use a ptp to that host who need such a low latency

keep in mind is wireless not optical fiber

implement QoS and dont fully saturate the available airtime to maintain stable latency
 
sefirot127
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Thu Feb 18, 2010 8:12 pm

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 11:50 am

I understand that the latency will not be 1 ms
but I can not allow a 14 ms average latency with 40ms spikes since more sensitive services like the voip or online game will not work correctly.
in a ptmp scenario a latency 8 - 10 ms stable is somewhat reasonable.
I do not think this is normal
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1740
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 12:59 pm

some ways to maybe improve the situation

with QoS/WMM you can somewhat mitigate the situation

give priority with marking DSCP and TOS for latency sensitive traffic using mangle and set NV2 to QoS= frame priority, queue count 4

you can also set highest allowed MCS to a more reliable value to reduce retransmissions

set HT guard interval to long to avoid frequent changes on it

Limit the throughput of not sensitive traffic to avoid saturation of link/air-time

Using queuing you can give guarantee priority bandwidth to sensitive traffic over nos sensitive traffic that way sensitive traffic allways will be dispatched before non sensitive traffic

disable default forwarding to avoid inter station communication to save air-time
 
sefirot127
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Thu Feb 18, 2010 8:12 pm

Re: Nv2 High latency

Fri Jun 29, 2018 1:29 pm

Very well, I'm going to try it and I'll tell you the results

Thank you very much for your help
 
sefirot127
just joined
Topic Author
Posts: 15
Joined: Thu Feb 18, 2010 8:12 pm

Re: Nv2 High latency

Mon Jul 16, 2018 1:39 pm

I'm sorry I took so long to answer, I've been very busy

I have done what you told me and I still have the same problem.

I have tried to disconnect clients from the AP and leaving only 6 clients I have seen how the latency improved greatly.
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Sun Aug 12, 2018 12:24 am

I'm starting to install AP's and Mikrotik CPE and am having that same problem, very high latency from CPE to AP. check below the ping to internal destination of my network the difference of the AP and the CPE connected directly in the same AP

CPE: SXTsq lite and Disc lite every new
Image

Other CPE this AP
Image


AP_BASEBOX
Image
Image

Configuration AP :

Image

Image

Image

Image

Image
Image


I wonder if this is normal? or that it is wrong in my configuration, by my way of seeing it is high.
 
User avatar
spacex
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Sun Aug 19, 2018 6:03 pm

Re: Nv2 High latency

Tue Oct 23, 2018 7:23 pm

I'm starting to install AP's and Mikrotik CPE and am having that same problem, very high latency from CPE to AP. check below the ping to internal destination of my network the difference of the AP and the CPE connected directly in the same AP

CPE: SXTsq lite and Disc lite every new
Image

Other CPE this AP
Image


AP_BASEBOX
Image
Image

Configuration AP :

Image

Image

Image

Image

Image
Image


I wonder if this is normal? or that it is wrong in my configuration, by my way of seeing it is high.
Pls. try again multicast helper: FULL
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Tue Oct 23, 2018 9:03 pm

Hi, But I do not use any Multicast system, because I would switch to Muticast ? which improvements I would have altering to Multicast for latency,the end of account since I posted the latency only increased considerably, with 20ms average of the station for AP.
 
InoX
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1962
Joined: Tue Jan 09, 2007 6:44 pm

Re: Nv2 High latency

Tue Oct 23, 2018 11:29 pm

Those pings are normal for nv2 and ptmp.
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 12:38 am

well that's not cool, I was thinking of migrating everything to Miktoik AP and CPE, by the way I see it will not be worth it, it's very high 20ms average latency sometimes hits 60ms.
Image
 
mistry7
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1314
Joined: Tue Oct 13, 2009 11:57 am
Location: Germany

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 5:13 am

Those pings are normal for nv2 and ptmp.
No that isn’t right, before ac and 6.40 Nv2 ping was about 8-10ms without load and about 3-6 ms with load , and it was really more constant, after Mikrotik adding features like sync and download ratio the mess begins
 
User avatar
spacex
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Sun Aug 19, 2018 6:03 pm

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 11:52 am

Can you ping by doing bandwidth testing by the client?
Change tdma period size:2
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 3:25 pm

The images that I posted are from MIkrotik CPE to my internal network the gateway of the AP, you can see in the images in the previous post.test made from the AP for the same destination and the difference in latency. if I do a band test the latency increases. I've already moved to 2ms tdma period size and it has not improved. my clients are at most 3Km.
 
User avatar
spacex
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Sun Aug 19, 2018 6:03 pm

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 5:14 pm

3 km from all users?
How long can you look at the timer?
Opening for wireless>registration
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
r00t
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 203
Joined: Tue Nov 28, 2017 2:14 am

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 5:26 pm

Sadly this seems to be a "normal" for NV2. Latency is a total mess, even on low frame time (2-3ms) it's very ugly. Try nstreme or 802.11 with full cts/rts, that may or may not work better for you. But it all depends on many things, like interference on channel, number of clients, possibly ROS versions, radios used etc.
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 5:46 pm

3 km from all users?
How long can you look at the timer?
Opening for wireless>registration
It's TDMA time size as in the image., The only thing I think of is this, it's interference, but I have two basebox's, they're in a location in my tower, they just have them and other radios from other vendors and there's no other tower in it local, so I do not see that it is interference, the equipments are new basebox and Disc lite and SXTsq lite.
Image
 
User avatar
ahteran
newbie
Posts: 32
Joined: Sun Nov 09, 2014 5:07 pm

Re: Nv2 High latency

Wed Oct 24, 2018 10:00 pm

3 km from all users?
How long can you look at the timer?
Opening for wireless>registration
It's TDMA time size as in the image., The only thing I think of is this, it's interference, but I have two basebox's, they're in a location in my tower, they just have them and other radios from other vendors and there's no other tower in it local, so I do not see that it is interference, the equipments are new basebox and Disc lite and SXTsq lite.
Image

What antenna do you use?
My bench result
https://imgur.com/a/u6jcucu
Image
200 meters distance on 30 degree horn and client sq lite5
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Thu Oct 25, 2018 2:43 am

3 km from all users?
How long can you look at the timer?
Opening for wireless>registration
It's TDMA time size as in the image., The only thing I think of is this, it's interference, but I have two basebox's, they're in a location in my tower, they just have them and other radios from other vendors and there's no other tower in it local, so I do not see that it is interference, the equipments are new basebox and Disc lite and SXTsq lite.
Image

What antenna do you use?
My bench result
https://imgur.com/a/u6jcucu
Image
200 meters distance on 30 degree horn and client sq lite5
Use antenna of the UBNT base station 17dbi 90º.

I am to test another antenna better but I do not believe it is the antenna because I have that client with very good signals.
 
User avatar
spacex
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Sun Aug 19, 2018 6:03 pm

Re: Nv2 High latency

Thu Oct 25, 2018 11:41 am

how many people are connected to the sector ?
I would recommend splitting 20-25 into 2 people.
tdma time looks very high distances like far away distant
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Thu Oct 25, 2018 5:21 pm

how many people are connected to the sector ?
I would recommend splitting 20-25 into 2 people.
tdma time looks very high distances like far away distant
In the test is a sector with 17 clients, I have another with 37, but the first test that was posted was with only 7 clients.

Well how to improve this tdma time?
 
User avatar
spacex
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Sun Aug 19, 2018 6:03 pm

Re: Nv2 High latency

Fri Oct 26, 2018 12:35 am

Timing of TDMA depends on distance. Can you use one SXTSQ? Can you transfer some customers? The reason I'm asking this is to control it at a narrower angle.
 
ThiagoSantos
just joined
Posts: 12
Joined: Sat Aug 11, 2018 11:17 pm
Location: Brazil

Re: Nv2 High latency

Fri Oct 26, 2018 3:57 pm

Timing of TDMA depends on distance. Can you use one SXTSQ? Can you transfer some customers? The reason I'm asking this is to control it at a narrower angle.
All of my CPEs either are new SXTsq or Discs, 16 and 21dbi respectively, the signals are the ones worst is -62 / -71, The farthest distance shows 3Km, what would be an ideal distance to have a low latency?

Image
 
n21roadie
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1887
Joined: Fri Aug 07, 2009 10:36 pm
Location: Limerick,Ireland

Re: Nv2 High latency

Sun Oct 28, 2018 3:16 pm

@chechito
some ways to maybe improve the situation

with QoS/WMM you can somewhat mitigate the situation

give priority with marking DSCP and TOS for latency sensitive traffic using mangle and set NV2 to QoS= frame priority, queue count 4

you can also set highest allowed MCS to a more reliable value to reduce retransmissions

set HT guard interval to long to avoid frequent changes on it

Limit the throughput of not sensitive traffic to avoid saturation of link/air-time

Using queuing you can give guarantee priority bandwidth to sensitive traffic over nos sensitive traffic that way sensitive traffic allways will be dispatched before non sensitive traffic

disable default forwarding to avoid inter station communication to save air-time
Just curious how to ..."Limit the throughput of not sensitive traffic to avoid saturation of link/air-time".... and where? is at AP or further back on the network,
 
alejosalmon
just joined
Posts: 23
Joined: Sun May 31, 2015 3:02 pm

Re: Nv2 High latency

Mon Oct 29, 2018 12:28 am

Hi I see in the pictures you have posted that you are not using a password on nv2 menu.Please fix it.If you dont use a password on it,any mikrotik cpe can connect to you ap easily.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests