Community discussions

MikroTik App
 
und3ath
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 56
Joined: Mon Mar 23, 2009 7:01 pm

IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 12:07 pm

Even with latest 6.44beta14 ROS I see unstability on ptp connections, when at least 1 device with IPQ4019 chipset is used.
My setup: couple of PtPs - shortest cca 1 km, longest 12km.
HW used: Disc ac, LHG XL ac, Dynadish
Ptp Dynadish works fine, ccq 99 - 100%
Disc ac <-> Disc ac or LHG XLac <-> LHG XL ac or LHG with Dynadish - ccq 99 - 100%, no matter the frequency (I tried also 100% clean frequencies 5900 > ),
CCQ remains high, Tx / Rx rate also, but capacity drops to cca 10 Mbit and latency jump from 0 - 1ms to 400ms. This repeats randomly.

Anybody here same problems?
 
mistry7
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1399
Joined: Tue Oct 13, 2009 11:57 am
Location: Germany

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 12:12 pm

Even with latest 6.44beta14 ROS I see unstability on ptp connections, when at least 1 device with IPQ4019 chipset is used.
My setup: couple of PtPs - shortest cca 1 km, longest 12km.
HW used: Disc ac, LHG XL ac, Dynadish
Ptp Dynadish works fine, ccq 99 - 100%
Disc ac <-> Disc ac or LHG XLac <-> LHG XL ac or LHG with Dynadish - ccq 99 - 100%, no matter the frequency (I tried also 100% clean frequencies 5900 > ),
CCQ remains high, Tx / Rx rate also, but capacity drops to cca 10 Mbit and latency jump from 0 - 1ms to 400ms. This repeats randomly.

Anybody here same problems?

Welcome to unsolved Mikrotik ARM Platform problems
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 1:20 pm

please provide us more detailed info and send a support output file to support@mikrotik.com
What wireless protocol you are using?
How are you testing the speed/capacity?
How often do you see this problem?
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2314
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 2:09 pm

Anybody here same problems?
Yes. Problem is with ARM. You can see there:
viewtopic.php?f=7&t=136002
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
R1CH
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 926
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 2:54 pm

Many devices from other manufacturers use the IPQ401x chipset without issue. I suspect the problem is more to do with Mikrotik's proprietary driver than the ARM platform itself.
 
und3ath
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 56
Joined: Mon Mar 23, 2009 7:01 pm

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 4:01 pm

please provide us more detailed info and send a support output file to support@mikrotik.com
What wireless protocol you are using?
How are you testing the speed/capacity?
How often do you see this problem?
I am using 802.11
speed/capacity - just looking on winbox and pinging other side. MKs are linked @650Mb, ccq 98%. Actual trafic is 30 / 2 Mbits, latency 0-1ms. Suddenly latency jump to 400ms and traffic drops to 2 Mb cca. All parameters (rate, ccq, rssi remains same).

I see the problem very often, maybe every couple of minutes.
 
antonsb
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 203
Joined: Sun Jul 24, 2016 3:12 pm
Location: Riga, Latvia

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 5:14 pm

please provide us more detailed info and send a support output file to support@mikrotik.com
What wireless protocol you are using?
How are you testing the speed/capacity?
How often do you see this problem?
I am using 802.11
speed/capacity - just looking on winbox and pinging other side. MKs are linked @650Mb, ccq 98%. Actual trafic is 30 / 2 Mbits, latency 0-1ms. Suddenly latency jump to 400ms and traffic drops to 2 Mb cca. All parameters (rate, ccq, rssi remains same).

I see the problem very often, maybe every couple of minutes.
can you please check with 6.44beta17?
 
server8
Member
Member
Posts: 427
Joined: Fri Apr 22, 2011 1:27 pm

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 05, 2018 5:46 pm

Arm devices don't work with NV2 I tested today the latest firmware
 
und3ath
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 56
Joined: Mon Mar 23, 2009 7:01 pm

Re: IPQ4019 chipsets - random capacity loss

Fri Oct 19, 2018 7:12 pm

please provide us more detailed info and send a support output file to support@mikrotik.com
What wireless protocol you are using?
How are you testing the speed/capacity?
How often do you see this problem?
I am using 802.11
speed/capacity - just looking on winbox and pinging other side. MKs are linked @650Mb, ccq 98%. Actual trafic is 30 / 2 Mbits, latency 0-1ms. Suddenly latency jump to 400ms and traffic drops to 2 Mb cca. All parameters (rate, ccq, rssi remains same).

I see the problem very often, maybe every couple of minutes.
can you please check with 6.44beta17?
Testing with 6.44beta 20, took some time to have accurate results.
Overall quality and stability improved significantly, but the original problem remains. CCQ 98%, total BW cca 10 Mbit, Tx / Rx rate 650 Mbps, latency 0 - 1ms and the suddenly 400ms for couple of seconds.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests