Page 1 of 1

Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Mon Dec 17, 2018 12:07 am
by Nirox
Hi team!

One question: I have brand new Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD (international version) and I try setup WiFi 5Ghz with 160mhz. Have next situation: when I turn on 20/40/80/160 Mhz Ceeeeeee and apply settings I can't see my WiFi network.

I check with iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, Macbook Pro 2011, 2014 and 2015 years... the result is the same. I can't see the 5Ghz network. But if I turn on 20/40/80 Ceeee all ok, but connection speed 878 Mbps, same speed I got on my old Mikrotik hAP ac.

What I make wrong?

P.S. I work with video and made this update only to increase the speed in local network. Help pls.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Mon Dec 24, 2018 12:08 am
by haknistar
Dear All!

Same problem here.
I have this router and my laptop has IntelĀ® Wireless-AC 9560 WiFi card.

How do I get the most out of it? The current maximum speed is ~100 Mbit/s.

Merry Christmas :)
Laszlo

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Dec 27, 2018 3:47 am
by infused
20/40/80 works for me, 20/40/80/160 doesn't.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Dec 27, 2018 4:47 am
by Nirox
Maybe someone from Mikrotik team can explain this situation? Hello!!! :)

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Dec 27, 2018 12:00 pm
by shiyiqiang08
Maybe someone from Mikrotik team can explain this situation? Hello!!! :)
maybe our phone does not support 160mhz.....

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Dec 27, 2018 12:49 pm
by Nirox
Maybe backward compatibility? ;)

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Dec 27, 2018 2:56 pm
by whatever
As already mentioned: You can only benefit from features which are supported by AP and client. If your client only supports 80 MHz with dual chain you will not benefit from all four chains which are available on the 4011.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Dec 27, 2018 3:20 pm
by uldis
You can try to enable 80+80mhz option so your old clients would be able to connect as well. You can do that by selecting 20/40/80mhz option with specifying the secondary channel. You can leave the secondary channel auto so it finds the best channel.
But again, it all depends if your clients support that 80+80mhz option.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Dec 27, 2018 6:17 pm
by Nirox
You can try to enable 80+80mhz option so your old clients would be able to connect as well. You can do that by selecting 20/40/80mhz option with specifying the secondary channel. You can leave the secondary channel auto so it finds the best channel.
But again, it all depends if your clients support that 80+80mhz option.

Thank you so much for this answer. I think Apple gadget (all) not support 160 or 80+80.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Sun Dec 30, 2018 4:01 pm
by codruts
tested with intel 9560 adapter
- 20/40/80 with "auto" secondary channel will give only first channel, 80mhz width
- 20/40/80/160 will also displaying only specified channel [not working with auto!], at 80mhz width - best results with channel 36(5180)
tried various countries [also debug], superchannel, etc.
choosing channels 50(5250) and 114(5570) - specified for 160 mhz - will render 5ghz wireless unavailable

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Jan 17, 2019 12:12 pm
by haknistar
You can try to enable 80+80mhz option so your old clients would be able to connect as well. You can do that by selecting 20/40/80mhz option with specifying the secondary channel. You can leave the secondary channel auto so it finds the best channel.
But again, it all depends if your clients support that 80+80mhz option.
Thank you for your answer!
The Intel's 9560 adapter support it. But it doesn't work to me (or us). I buy this router, just because the specification say it support 5GHz 4x4 MIMO. Could you paste here a working configuration example?

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Jan 17, 2019 12:24 pm
by normis
5GHz 4x4 MIMO is not the same as 80+80 or 160MHz, they are unrelated things.
Make sure your device supports 160MHz channels (or 80+80)

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Thu Feb 14, 2019 5:26 pm
by codruts
another question: is pppoe client single threaded only?
a gigabit pppoe connection will use >95% from a single core; let's say i want to use sfp+ port to get a 2gbps pppoe connection from my provider, will i be limited?

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Sun Feb 17, 2019 9:21 pm
by neutronlaser
You don't need it

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Tue Feb 26, 2019 12:29 am
by smuslim
Guys i also get this device and updated my laptop wireless card to AC 9260 which is supporting 160MHZ. But when i am changing channel on my mikrotik to 160MHZ ( 5GHz network ) the SSID not visible to client. Any ideas how i can get the more speed and use 160mhz channel? Also wifi analyzer showing another 160MHZ which is means my adapter working on this channels.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Tue Feb 26, 2019 9:51 am
by codruts
Guys i also get this device and updated my laptop wireless card to AC 9260 which is supporting 160MHZ. But when i am changing channel on my mikrotik to 160MHZ ( 5GHz network ) the SSID not visible to client. Any ideas how i can get the more speed and use 160mhz channel? Also wifi analyzer showing another 160MHZ which is means my adapter working on this channels.
reading back this forum [few pages], you'll find that:
1. there is a delay of about 10 minutes, used for scanning of radar-free dfs channels; after that, 5ghz ap will be available, but
2. nobody succeeded to set 4011 in such way to be usable with 160 mhz channels and
3. mk said nothing useful about this problem, as of today.

there are reports that netgear r7800, using the same 5ghz wl chipset, was able to pair with intel 9260 with 160 mhz channels.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Tue Feb 26, 2019 10:25 am
by Nirox
Guys i also get this device and updated my laptop wireless card to AC 9260 which is supporting 160MHZ. But when i am changing channel on my mikrotik to 160MHZ ( 5GHz network ) the SSID not visible to client. Any ideas how i can get the more speed and use 160mhz channel? Also wifi analyzer showing another 160MHZ which is means my adapter working on this channels.
I tried everything, besides buying another router and another brand.

Mikrotik RB4011 - buying it is a huge mistake :(

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Tue Feb 26, 2019 10:57 am
by codruts
I tried everything, besides buying another router and another brand.
Mikrotik RB4011 - buying it is a huge mistake :(
not quite necessarily, probably it's a software problem that could be fixed sometimes.\
as a matter of hardware, 4011 seems to be superior of other most expensive models. and it has 10gbe, ipsec hwaccel... as gateway is great.
beyond that, has a great value as networking learning platform.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Tue Feb 26, 2019 12:29 pm
by Nirox
I tried everything, besides buying another router and another brand.
Mikrotik RB4011 - buying it is a huge mistake :(
not quite necessarily, probably it's a software problem that could be fixed sometimes.\
as a matter of hardware, 4011 seems to be superior of other most expensive models. and it has 10gbe, ipsec hwaccel... as gateway is great.
beyond that, has a great value as networking learning platform.
Agreed. I hope that all this will be corrected in the future.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Sun Mar 03, 2019 6:14 pm
by smuslim
Guys i also get this device and updated my laptop wireless card to AC 9260 which is supporting 160MHZ. But when i am changing channel on my mikrotik to 160MHZ ( 5GHz network ) the SSID not visible to client. Any ideas how i can get the more speed and use 160mhz channel? Also wifi analyzer showing another 160MHZ which is means my adapter working on this channels.
reading back this forum [few pages], you'll find that:
1. there is a delay of about 10 minutes, used for scanning of radar-free dfs channels; after that, 5ghz ap will be available, but
2. nobody succeeded to set 4011 in such way to be usable with 160 mhz channels and
3. mk said nothing useful about this problem, as of today.

there are reports that netgear r7800, using the same 5ghz wl chipset, was able to pair with intel 9260 with 160 mhz channels.
Thanks, for answer.10 minute delay is working. But still on same speed (866mbit). Hope mikrotik will solve this problem soon.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Sun Mar 03, 2019 6:28 pm
by anav
RB4011 is a relatively new mode, but really a flagship model, and if they are aware of any issues, it is in their best interests to fix as soon as possible. They certainly were quick to fix inconsistencies with new Apple phones so I would guess that they are working on other fixes. Similarly the LHG60 was very new and they have worked swiftly to improve its performance.
I would send a supout of your settings and provide the phone/device model etc, so that they have concrete evidence to work with.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Tue Jul 16, 2019 9:03 pm
by Nirox
Hi team! Sorry but you are kidding?? On last fw 5Ghz it's killed all speed. ALL! WTF? Now I have 6.45.1 fw and in properties I see 1053 Mbs but real speed not more 5-6Mb/s

Who you fired? You have problems by problems....


P.S. Now I have tender for office on 350 user and I think need think twice before buying you "new and best" product..... WTF!?!?!?!?? *&%@(^%(*@&%W

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Tue Jul 16, 2019 9:11 pm
by Nirox
Hi team! Sorry but you are kidding?? On last fw 5Ghz it's killed all speed. ALL! WTF? Now I have 6.45.1 fw and in properties I see 1053 Mbs but real speed not more 5-6Mb/s

Who you fired? You have problems by problems....


P.S. Now I have tender for office on 350 user and I think need think twice before buying you "new and best" product..... WTF!?!?!?!?? *&%@(^%(*@&%W
Need to delete wifi 5Ghz and reconfigure. "Good" solution....

Why the hell did I buy myself 4011....

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Fri Jul 19, 2019 5:04 pm
by Nirox
No, problem not solved. 5GHz working VERY slow with local resources.

I installed old WRT1200AC and made test. I got 68-75MB/sec but if I use RB4011 15MB/sec this is maximum speed.

Guys, what am I doing wrong? RB4011 and WRT1200AC work in bridge mode.

Plz help :(

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Fri Jul 19, 2019 5:10 pm
by Nirox
No, problem not solved. 5GHz working VERY slow with local resources.

I installed old WRT1200AC and made test. I got 68-75MB/sec but if I use RB4011 15MB/sec this is maximum speed.

Guys, what am I doing wrong? RB4011 and WRT1200AC work in bridge mode.

Plz help :(
I will try to update on 6.45.2 and check.

Re: Mikrotik RB4011iGS+5HacQ2HnD and WiFi 802.11 AC 160mhz

Posted: Fri Jul 19, 2019 5:31 pm
by Nirox
On 6.45.2 I can get 35-50Mb/sec (50 maximum) after update FW on WRT1200AC (I used old...upsss) I can get 70-75Mb/sec.

I think in my case - I finished with Mikrotik like priority brand in my work and personal use. This is terrible. :(