Community discussions

 
geminisdemon
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Aug 14, 2019 4:26 pm

RBwAPG-5HacT2HnD + CAPsMAN + Rates config = 5Ghz network doesn't work

Wed Aug 14, 2019 4:53 pm

Hello everyone.

As the title says, when you set up a CAPsMAN profile for a RBwAPG-5HacT2HnD with custom Rates, it is impossible to connect to the 5Ghz network from an android phone. However with a laptop I was able to establish a connection, although the ping is quite bad, but I tried different android phones and it was not possible to establish the connection.

Image

Image

It is important to clarify that this only happens with the model RBwAPG-5HacT2HnD, I have the same configuration with other mikrotik APs for example RB962UiGS-5HacT2HnT and do not give any problem.

Best regards.
 
whatever
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 94
Joined: Thu Jun 21, 2018 9:29 pm

Re: RBwAPG-5HacT2HnD + CAPsMAN + Rates config = 5Ghz network doesn't work

Thu Aug 15, 2019 8:47 am

You have disabled all basic rates!? I don't think that is a good idea.
 
geminisdemon
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Aug 14, 2019 4:26 pm

Re: RBwAPG-5HacT2HnD + CAPsMAN + Rates config = 5Ghz network doesn't work

Fri Aug 16, 2019 11:24 am

I've always found that configuration to work well for me.
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1108
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: RBwAPG-5HacT2HnD + CAPsMAN + Rates config = 5Ghz network doesn't work

Fri Aug 16, 2019 1:58 pm

That does not mean it is correct. Older devices (or older RouterOS versions) may have just silently ignore the invalid settings, that's why it worked (I'm just guessing here). Anyways, no client is supposed to be able to register to an AP if it cannot negotiate a supported set of basic rates. Disabling all basic rates essentially means making your AP unusable.
 
geminisdemon
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Aug 14, 2019 4:26 pm

Re: RBwAPG-5HacT2HnD + CAPsMAN + Rates config = 5Ghz network doesn't work

Mon Aug 19, 2019 4:05 pm

Hi, Thank you for your comments.

I've tried enabling all rates, and I get the same result. I emphasize that this only happens with the 5Ghz network, the 2.4Ghz network works perfectly.

Image

This is in a RBwAPG-5HacT2HnD with firmware 6.45.3, however in a RB962UiGS-5HacT2HnT with the same firmware I do not have that problem, both the 2.4Ghz network and the 5Ghz network work correctly.
 
whatever
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 94
Joined: Thu Jun 21, 2018 9:29 pm

Re: RBwAPG-5HacT2HnD + CAPsMAN + Rates config = 5Ghz network doesn't work

Tue Aug 20, 2019 9:00 am

I've tried enabling all rates, and I get the same result.
Expected result, i don't think you understand how basic rates are used.
Why do you want to use custom rates at all? Is there any issue with the default rateset?


PS: Try enabling only 12Mbps as basic rate.
 
geminisdemon
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Wed Aug 14, 2019 4:26 pm

Re: RBwAPG-5HacT2HnD + CAPsMAN + Rates config = 5Ghz network doesn't work

Tue Aug 20, 2019 11:30 am

Expected result, i don't think you understand how basic rates are used.
Why do you want to use custom rates at all? Is there any issue with the default rateset?
My network works well with the default rateset, I'm just trying to prove that there is a bug with the RBwAPG-5HacT2HnD devices that causes you can not connect to the 5Ghz network if you configure the custom rates regardless of the configuration you use.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests