Community discussions

MUM Europe 2020
 
asnid
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Sat Nov 30, 2019 3:46 pm

HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Sat Nov 30, 2019 4:25 pm

Hello all.

I've got next scheme:
HAP ac - is using as Wi-Fi router only (only IP address for mgmt)
Client1<->AP(wlan2-5)<->Client2 - all of them located on the table distance 0.5m
Both of the clients have 2*2 MIMO.
I've tried different regulatory-domain, as well different 5GHz settings.
Also tried version 6.44.6 (long-term) & 6.45.7
But speed <= 150 mbit

PFA a lot of screenshots.
 1  R name="wlan2" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=6C:3B:6B:12:12:B6 arp=enabled disable-running-check=no interface-type=Atheros AR9888 radio-name="6C3B6B1212B6" mode=ap-bridge ssid="5" area="" frequency-mode=regulatory-domain country=russia 
      installation=indoor antenna-gain=0 frequency=auto band=5ghz-onlyac channel-width=20/40/80mhz-XXXX secondary-channel="" scan-list=default wireless-protocol=802.11 rate-set=default 
      supported-rates-a/g=6Mbps,9Mbps,12Mbps,18Mbps,24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps basic-rates-a/g=6Mbps max-station-count=50 distance=indoors tx-power-mode=default vlan-mode=use-tag vlan-id=105 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none 
      wds-default-cost=100 wds-cost-range=50-150 wds-ignore-ssid=no update-stats-interval=disabled bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 wmm-support=enabled hide-ssid=no 
      security-profile=profile2_5GHz wps-mode=disabled station-roaming=enabled disconnect-timeout=10s on-fail-retry-time=1s preamble-mode=both compression=no allow-sharedkey=no station-bridge-clone-mac=00:00:00:00:00:00 ampdu-priorities=0 
      guard-interval=any ht-supported-mcs=mcs-0,mcs-1,mcs-2,mcs-3,mcs-4,mcs-5,mcs-6,mcs-7,mcs-8,mcs-9,mcs-10,mcs-11,mcs-12,mcs-13,mcs-14,mcs-15,mcs-16,mcs-17,mcs-18,mcs-19,mcs-20,mcs-21,mcs-22,mcs-23
Could anyone check my settings and correct if I missed anything please?
Thank you.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
Zacharias
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1083
Joined: Tue Dec 12, 2017 12:58 am
Location: Greece

Re: HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Sun Dec 01, 2019 5:28 pm

Well, as i can see only 20 MHz channel width is used which makes that speed pretty normal... I guess your client devices do not support greater channel width ? Am not sure if thats the case though...
You could play with the VHT rates, you could try another frequency and lastly, no need to have the clients so close to the AP...
 
asnid
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Sat Nov 30, 2019 3:46 pm

Re: HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Thu Dec 05, 2019 10:29 pm

Thanks for your answer.
In my case I turn off/on Wi-Fi and had 20MHz wifi
Both of my devices had ac support (you can check my post) intell wi-fi card 2*2 and second one is OnePlus6 phone with 2*2 MIMO support.
What can I test more?
Some ideas?
Thank you.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3351
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Fri Dec 06, 2019 9:59 am

When I did some testing when I received my hAP ac2, I noticed that in DL AP would use quite considerable amount of CPU during intense traffic (not that much in UL so regularly I'd experience better throughput in UL than in DL).

Another observation was that it behaved differently if I tested using multiple parallel streams but not too many (e.g. 4 parallel streams gave significantly higher total throughput than single stream, 10 streams however made AP struggle). This might be caused by multi-core architecture of ARM CPU in hAP ac2 though. When same iperf client and server were tested via 1Gbps wire-only, they could saturate link with single stream just fine. Another thing when testing high-delay[*] links is to use UDP streams for tests, it shows media throughput better.

And keep in mind that RBD52G (hAP ac2) has CPU which is a beast compared to the one in RB962UiGS (hAP ac).

[*]this is not an absolute quantity, it depends also on bandwidth of a link. However, with multi-100Mbps links, I consider any RTT delay higher than 10ms to qualify as high-delay link because RTT that long easily affects performance of TCP due to ACK/NACK scheme and window size and slow start and what not. Using several parallel streams alleviate the problem to certain extent because all those streams reduce available bandwidth to each other quite signifficantly while increasing RTT only slightly (i.e. 10 streams reduce bandwidth available to each stream by factor of 10 while RTT might increase only by 50% due to TCP's inherent flow control mechanisms).
The timing might interfere with some OSs' IP stack differently than other OSs' ... I've encountered cases when testing against Linux server gave quite different results than testing against Windows server even though ping returned similar RTT times. And it wasn't any rule which server OS gave better results at given test conditions.
BR,
Metod
 
erlinden
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 179
Joined: Wed Jun 12, 2013 1:59 pm

Re: HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Fri Dec 06, 2019 10:18 am

What were you expecting?

WiFi is a shared medium, and both clients are connected wirelessly. So, I'm not really surprised by the outcome. How did you use iperf, did you use single stream or multiple streams?

In addition, I would always use fixed channels.
 
asnid
just joined
Topic Author
Posts: 3
Joined: Sat Nov 30, 2019 3:46 pm

Re: HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Sun Dec 08, 2019 10:29 am

Thanks for the reply!

I tested with multiple streams & single stream as well (TCP & UDP). Made a screenshot of CPU when I tested Wi-Fi speed.
I know that wireless doesn't equal wire.
But for both of devices which have 2*2 I expected up to 500Mbit
I bought HAP ac hardware to get not 150Mbit/s (for this speed I have my previous Wi-Fi)
I tested with FTP, copy files and also iperf = same result.
The most confusing thing that AP shows that this devices can utilized bandwidth.
I'll get my laptop & phone to test speed with another Wireless AC solution.
Static channel doesn't help.
Also my friend have HAP ac test speed of 5GHz between 2 Macbooks and have the same result.
I don't want to test this at all I just want this to work.
Do you have any ideas?
Maybe someone have HAP ac and the same problem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 145
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Sun Dec 08, 2019 11:03 am

Using HAP AC (RB962) from Macbook to server on lan ...
HAP AC runing on 40MHz channel width, great performance

iperf3 -c 192.168.2.242
Connecting to host 192.168.2.242, port 5201
[ 4] local 192.168.2.220 port 62886 connected to 192.168.2.242 port 5201
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-1.00 sec 37.4 MBytes 314 Mbits/sec
[ 4] 1.00-2.00 sec 36.6 MBytes 307 Mbits/sec
[ 4] 2.00-3.00 sec 41.6 MBytes 349 Mbits/sec
[ 4] 3.00-4.00 sec 42.0 MBytes 352 Mbits/sec
[ 4] 4.00-5.00 sec 46.5 MBytes 390 Mbits/sec
[ 4] 5.00-6.00 sec 43.7 MBytes 366 Mbits/sec
[ 4] 6.00-7.00 sec 44.5 MBytes 373 Mbits/sec
[ 4] 7.00-8.00 sec 41.3 MBytes 346 Mbits/sec
[ 4] 8.00-9.00 sec 48.0 MBytes 402 Mbits/sec
[ 4] 9.00-10.00 sec 51.4 MBytes 432 Mbits/sec
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 4] 0.00-10.00 sec 433 MBytes 363 Mbits/sec sender
[ 4] 0.00-10.00 sec 433 MBytes 363 Mbits/sec receiver
Running 6.46 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, CHR running dude (CHR running in VirtualBox on OSX)
 
gnro
just joined
Posts: 11
Joined: Sun Aug 05, 2018 9:52 am

Re: HAP ac RB962UiGS-5HacT2HnT - client1<->AP<->client2 no more 150Mbit speed iperf3

Sun Dec 08, 2019 12:46 pm

I think you have 2 problems with your setup:
- You test the hap ac2 with 2 connected wireless, which splits your bandwidth, so 150Mbit is in fact 150Mbit IN and 150Mbit OUT from hap ac2 all on same channel
- all wireless devices located so close together are making a lot more noise = lost bandwidth.
- From what I know, the default iperf packet size is small (16bytes?) and all networking will benefit using a larger packet size, let's say 512 bytes or 64 bytes as in https://mikrotik.com/product/hap_ac2#fndtn-testresults

You should make the test between wireless and cable to see a result not influenced that much by the interference of the other devices.
If your use scenario does involve transferring data over two or more wireless devices connected with a hap ac2 in the real world, then start from the maximum THEORETICAL throughput of all devices and will have about 25% to 30% in good conditions. So if you want 500Mbit between two wireless devices connected to an ap, you should have ALL devices with support for 1300Mbit over wireless. You have 867Mhz Intel so you should expect about max 300Mbit not 500Mbit in real life.

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 21 guests