Community discussions

MUM Europe 2020
 
salih85
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Mon Feb 10, 2020 9:59 am

How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Mon Feb 10, 2020 10:24 am

Hi,
LHGG-60ad Lvl.3 came only with few frequencies and can not change the mode from "Bridge" to "AP bridge".
If I upgrade my LHGG-60ad to Lvl.4, would superchannel option be available and open more frequencies?

Thanks in advance.
Regards,
Salih
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24422
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Mon Feb 10, 2020 12:43 pm

60GHz devices have no superchannel, this is not WiFi standard device.
No answer to your question? How to write posts
 
salih85
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Mon Feb 10, 2020 9:59 am

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Mon Feb 10, 2020 2:21 pm

Thanks for your reply. However, I can't find the "Region" parameter.

As you can see,
""
Regions
MikroTik 802.11ad devices supports frequency range: 57240 MHz - 67080 MHz, frequency and channel use can be limited if "region" parameter is used.

Region lower frequency upper frequency usable channels
USA 57.05 GHz 71.00 GHz 1, 2, 3, 4, 5, 6
Canada 57.05 GHz 64.00 GHz 1, 2, 3
Asia 57.05 GHz 64.00 GHz 1, 2, 3
EU 57.05 GHz 66.00 GHz 1, 2, 3, 4
Japan 57.05 GHz 66.00 GHz 1, 2, 3, 4
Australia 57.05 GHz 66.00 GHz 1, 2, 3, 4
China 59.00 GHz 64.00 GHz 2, 3
""
I need more explinations if you don't mind.

Regards,
 
User avatar
spacex
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 55
Joined: Sun Aug 19, 2018 6:03 pm

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Tue Feb 11, 2020 2:48 am

What is your country?
Last edited by spacex on Tue Feb 11, 2020 8:39 pm, edited 1 time in total.
 
blingblouw
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 284
Joined: Wed Aug 25, 2010 9:43 am

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Tue Feb 11, 2020 7:45 am

Thanks for your reply. However, I can't find the "Region" parameter.

As you can see,
""
Regions
MikroTik 802.11ad devices supports frequency range: 57240 MHz - 67080 MHz, frequency and channel use can be limited if "region" parameter is used.

Region lower frequency upper frequency usable channels
USA 57.05 GHz 71.00 GHz 1, 2, 3, 4, 5, 6
Canada 57.05 GHz 64.00 GHz 1, 2, 3
Asia 57.05 GHz 64.00 GHz 1, 2, 3
EU 57.05 GHz 66.00 GHz 1, 2, 3, 4
Japan 57.05 GHz 66.00 GHz 1, 2, 3, 4
Australia 57.05 GHz 66.00 GHz 1, 2, 3, 4
China 59.00 GHz 64.00 GHz 2, 3
""
I need more explinations if you don't mind.

Regards,
Ye, I think you missing some key points in your quote


A) MikroTik 802.11ad devices supports frequency range: 57240 MHz - 67080 MHz - In other words, the hardware supports only that frequency range
B) frequency and channel use can be limited if "region" parameter is used - In other words if you live in China, for example, you can set the region to that and have only channel 2 & 3 available.

By default Mikrotik support channel 1,2,3 and if you alter scan-list you get access to channel 4. Currently there seems no way to use any further frequencies
 
salih85
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Mon Feb 10, 2020 9:59 am

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Tue Feb 11, 2020 3:03 pm

Thanks for your reply.

However, changing the region to USA or no-region-set, this should open the frequencies 1,2,3,4,5,6 as mentioned in the manual website.
Unfortunately, I have only 4 frequencies available only even after set region to the USA.
I think there is still something missing here, isn't it?

""
[A*****@MikroTik] /interface w60g> print
Flags: X - disabled, R - running
0 name="wlan60-1" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=**:**:**:**
arp=enabled arp-timeout=auto region=usa mode=bridge ssid="****"
frequency=64800 default-scan-list=58320,60480,62640,64800
password="*********" tx-sector=auto put-stations-in-bridge=bridge
isolate-stations=yes

neither no-region-set nor USA, are showing the 6th frequencies:
USA 57.05 GHz 71.00 GHz 1, 2, 3, 4, 5, 6
as shown in the manual website https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/W60G

Regards,
 
blingblouw
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 284
Joined: Wed Aug 25, 2010 9:43 am

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Tue Feb 11, 2020 5:04 pm

No.

The manual is showing what allowed by region's, by their regulars.

Mikrotiks software or chipset only operates to channel 5 (66000) as its highest channel
 
salih85
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Mon Feb 10, 2020 9:59 am

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Wed Feb 12, 2020 9:27 pm

No.

The manual is showing what allowed by region's, by their regulars.

Mikrotiks software or chipset only operates to channel 5 (66000) as its highest channel
Still I had 4 frequencies not 5
 
mistry7
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1384
Joined: Tue Oct 13, 2009 11:57 am
Location: Germany

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Wed Feb 12, 2020 9:34 pm

No.

The manual is showing what allowed by region's, by their regulars.

Mikrotiks software or chipset only operates to channel 5 (66000) as its highest channel
Channel 5 only works in cli
Still I had 4 frequencies not 5
 
allstarcomps
newbie
Posts: 29
Joined: Sat Jul 08, 2017 10:36 pm
Location: San Diego, CA, USA
Contact:

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Mon Feb 17, 2020 9:35 am

66000 is only available via command line. /int w60g set frequency=66000 0
 
blingblouw
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 284
Joined: Wed Aug 25, 2010 9:43 am

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Mon Feb 17, 2020 9:53 am

you may also need to add it in the scan-list to connect
 
marekm
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 220
Joined: Tue Feb 01, 2011 11:27 pm

Re: How to enable superchannel for LHGG-60ad Lvl.3?

Mon Feb 17, 2020 5:51 pm

Could future RouterOS versions support all 6 standard channels (ch5 = 66960 MHz, ch6 = 69120 MHz) where allowed?
https://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11ad says "Future opening up of 66-71GHz recommended" for the EU and "Expected to open up 64-71GHz in late 2021" for Canada.
Or is this a real hardware limit? Does it apply to all hardware, even more recent like wAP60Gx3? If the US has already allowed 6 channels since 2016, I doubt anyone would design chips limited to only 4 (and a half) of them. The antenna might not be optimally tuned for higher frequencies, but they have less attenuation in the air.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests