Community discussions

MikroTik App
 
jmcguckin
newbie
Topic Author
Posts: 45
Joined: Sun Dec 02, 2018 5:37 am

60ghz link up/down several times a day

Sat Sep 19, 2020 2:50 am

About 5/6 times a day, my 60ghz link goes up/down:

15:58:48 interface,info wlan60-1: link down
15:58:48 interface,info wlan60-1: link up
15:58:48 interface,info wlan60-1: link down
15:58:48 interface,info wlan60-1: link up
16:00:03 system,info,account user rancid logged in from 157.22.18.2 via ssh
16:00:04 system,info,account user rancid logged out from 157.22.18.2 via ssh
16:02:02 system,info,account user wiadmin logged in from 209.81.2.65 via ssh
16:11:47 interface,info wlan60-1: link down
16:11:47 interface,info wlan60-1: link up
16:13:23 interface,info wlan60-1: link down
16:13:23 interface,info wlan60-1: link up
16:23:45 interface,info wlan60-1: link down
16:23:45 interface,info wlan60-1: link up
16:11:47 interface,info wlan60-1: link down
16:11:47 interface,info wlan60-1: link up
16:13:23 interface,info wlan60-1: link down
16:13:23 interface,info wlan60-1: link up
16:23:45 interface,info wlan60-1: link down
16:23:45 interface,info wlan60-1: link up

/interface w60g> monitor 0
connected: yes
frequency: 64800
remote-address: 04:D6:AA:AF:CE:F7
tx-mcs: 8
tx-phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -56
tx-sector: 29
tx-sector-info: right 1.2 degrees, down 0.4 degrees
distance: 222.99m
tx-packet-error-rate: 0%


Any obvious problems???

Thanks,

joe
 
neutronlaser
Member
Member
Posts: 447
Joined: Thu Jan 18, 2018 5:18 pm

Re: 60ghz link up/down several times a day

Sat Sep 19, 2020 9:26 pm

Could be a truck driving by
 
jmcguckin
newbie
Topic Author
Posts: 45
Joined: Sun Dec 02, 2018 5:37 am

Re: 60ghz link up/down several times a day

Sun Sep 20, 2020 12:22 am

one antenna is 60+ ft above the ground, the other radio is 23 ft above street level. It would how to be a *really* tall truck!
 
User avatar
honzam
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2340
Joined: Wed Feb 27, 2008 10:27 pm
Location: Czech Republic

Re: 60ghz link up/down several times a day

Sun Sep 20, 2020 9:25 pm

What antena? P2P or P2MP?
LAN, FTTx, Wireless. ISP operator
 
r00t
Member
Member
Posts: 476
Joined: Tue Nov 28, 2017 2:14 am

Re: 60ghz link up/down several times a day

Sun Sep 20, 2020 9:38 pm

More importantly, what ROS version are you using? Try long-term or older stable version like 6.46.6
 
jmcguckin
newbie
Topic Author
Posts: 45
Joined: Sun Dec 02, 2018 5:37 am

Re: 60ghz link up/down several times a day

Tue Sep 22, 2020 8:20 pm

CPE:
/system> routerboard pr
routerboard: yes
board-name: Cube Lite60
model: RBCube-60ad
serial-number: BF620BB6D239
firmware-type: qca9531L
factory-firmware: 6.45.8
current-firmware: 6.45.8
upgrade-firmware: 6.45.9

log shows these messages:
08:45:52 interface,info wlan60-1: link down
08:45:52 interface,info wlan60-1: link up


Is there a way to get more information? Why the link went down?

logging is set to:
# TOPICS ACTION PREFIX
0 * info memory
1 * error memory
2 * warning memory
3 * critical echo
4 wireless memory
5 wireless memory
debug
 
jmcguckin
newbie
Topic Author
Posts: 45
Joined: Sun Dec 02, 2018 5:37 am

Re: 60ghz link up/down several times a day

Tue Sep 22, 2020 8:29 pm

> What antena? P2P or P2MP?

CubeLite

1st CPE station on a P2MP setup
 
sakirozkan
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 54
Joined: Sat Jun 14, 2014 12:19 pm

Re: 60ghz link up/down several times a day

Thu Oct 01, 2020 3:09 pm

We have same error in ptmp 60 ghz.
 
WirelessDSL
newbie
Posts: 36
Joined: Thu Nov 24, 2011 12:43 pm
Location: Germany
Contact:

Re: 60ghz link up/down several times a day

Fri Oct 09, 2020 2:08 pm

We see the same issue.

Three links
1 -> Wire Wireless Wire Link (100m) 6.47.4
2 -> Wire Wireless Wire Link (135m) 6.47.2
3 -> Wire Wireless Wire Dish Link (530m) 6.47

Downgraded all of them to 6.46.6 and now it seems a lot more stable.

Should be a firmware issue.
MTCNA MTCRE MTCTCE MTCUME MTCWE MTCINE
 
sakirozkan
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 54
Joined: Sat Jun 14, 2014 12:19 pm

Re: 60ghz link up/down several times a day

Fri Oct 16, 2020 5:40 pm

in 6.48beta48 (Testing)

*) w60g - general stability and performance improvements;
 
pjeptha
just joined
Posts: 3
Joined: Thu Aug 15, 2019 7:48 pm

Re: 60ghz link up/down several times a day

Tue Mar 30, 2021 11:50 pm

I am currently testing the WAP60x3 as AP and WAP60 as CPE and don't have any experience with the cubes yet (sorry, theyre next though). I have however been experiencing the same issue as everyone else (10+ link downs a day) and this link is in my backyard with no obstruction at anytime about 30m apart. With that said I have complete immediate control and access to the link which has helped. I first determined that the frequency of link downs improved when I updated the CPE and AP up to latest firmware packages 6.48.1 as well as the RouterBOARD version tucked away in System->RouterBOARD 6.48.1. These updates lowered the frequency of link down events but did not remove them entirely. I did some digging and found others that suggested to try statically setting beamforming on the CPE. Given that the CPE really doesnt need auto selection beamforming we've opted to set it to what it picks at good signal after boot on auto and then locking it down. Alternatively we also have tried setting it to the middle sector (32) with success. We'll see how it goes, so far we are a few days without any link downs. The theory in the other thread made complete sense to me too. They suspect Mikrotiks implementation of beamforming with the 60GHz line is software driven instead of hardware driven. The theory is there is a script that runs on the stations to continually check if the beamforming is on the right sector and sometimes it "panics". Statically setting the TX sector may be a way around this for now. The WAP60 has 64 elements/sectors on it from what I can tell and it typically wants one of the center sectors which is usually between 32-35 depending on how good your aim is haha.

To statically set the TX sector of the CPE:

/int w60g set tx-sector=32 #set sector selection
number: 0 #choose what wlan60 interface to apply this to(use 0 because its the only one)

Thats it. Best of luck, hope this helps. When we get a cube in will test this theory again or report back if i get more link downs randomly

Thanks
Pierre
Last edited by pjeptha on Tue Mar 30, 2021 11:51 pm, edited 1 time in total.
 
pjeptha
just joined
Posts: 3
Joined: Thu Aug 15, 2019 7:48 pm

Re: 60ghz link up/down several times a day

Mon Apr 05, 2021 9:58 pm

About 5/6 times a day, my 60ghz link goes up/down:

/interface w60g> monitor 0
connected: yes
frequency: 64800
remote-address: 04:D6:AA:AF:CE:F7
tx-mcs: 8
tx-phy-rate: 2.3Gbps
signal: 80
rssi: -56
tx-sector: 29
tx-sector-info: right 1.2 degrees, down 0.4 degrees
distance: 222.99m
tx-packet-error-rate: 0%


Any obvious problems???

Thanks,

joe
Based on your above info I see the cubes beamforming is picking TX sector 29 with optimal rssi and MCS rates. I would recommend trying the below to lock the CPE TX sector:

Firstly you can see what your 0 w60g interface is setup as with:

/int w60g print

#by default tx-sector= is set to auto, which is the problem. auto is broken on the CPE side I am theorizing.

/int w60g set tx-sector=29 #set TX sector to 29
number: 0 #apply this to the w60g interface indexed as 0



I'm just very curious if the fix that worked for me works for others. (1 week+ now with no disconnections, a first for me and I'm confident it's going to keep going)

Thanks
Pierre

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot], jbordeau and 14 guests