Page 1 of 1

LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Sun Oct 18, 2020 7:01 pm
by genesispro
Did anyone made it work at such distance?
It won't even scan it at all!
Password is correct because when i have them next to each other it works/connects.
Any magic solution?
I want to remove an overcrowded 5ghz link which only does 15mbs when it used to do over 70mbs

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Sun Oct 18, 2020 7:44 pm
by bpwl
"The effective point-to-point distance between two LHG 60G units is up to 1500 meters, point-to-multipoint – up to 800 meters." (https://mikrotik.com/product/lhg_60g )

"... up to ..." not very promising ;-(

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Sun Oct 18, 2020 7:46 pm
by sup5
Also make sure to set the channel to the highest frequency. This channel will slightly escape the atmospheric attenuation.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Oct 20, 2020 9:44 am
by genesispro
It was worth a try... if only I could achieve 20-30% of its capability at that distance I would be excited!
Does anyone know if it could improve in the near future with a software upgrade like in the past with the wap60g?
It would be great... I left the antennas on the spot waiting for something to change and hopefully use them there!

Marketing wise a photo of the LHG60 with the caldera and the volcano of Santorini in the background would be great ;)

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Oct 20, 2020 10:34 am
by bpwl

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Oct 20, 2020 12:01 pm
by timotei
Running Wireless Wire Dish 2080m, today is snowing and signal -60, speed 1155. Normally -58 and some 1800-1900.
Also 1600m with -55 and 2310 at 64800, even in same snow as above.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Oct 20, 2020 2:48 pm
by genesispro
Latest stable 6.47.4, should I try testing 6.48beta48?

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Oct 20, 2020 2:50 pm
by genesispro
could you tell me the version that you are using? I couldn't even scan it at all!
Any special considerations for installation? It is my first LHG installation
Running Wireless Wire Dish 2080m, today is snowing and signal -60, speed 1155. Normally -58 and some 1800-1900.
Also 1600m with -55 and 2310 at 64800, even in same snow as above.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Oct 20, 2020 8:24 pm
by timotei
could you tell me the version that you are using? I couldn't even scan it at all!
Any special considerations for installation? It is my first LHG installation
They have been up and running for some time, and not upgraded. Versions are 6.44beta61 (1600m) and 6.46.3 (2080m).
Select highest available channel, 64800 or even better 66000 if legal in your country. (Search forum for 66000 to find CLI commands)
Originally setup with standard LHG mount, later added solidMOUNT in one end of each link. Not really needed, but easier to adjust in small steps.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Mon Dec 07, 2020 6:33 pm
by Tapiya
Good afternoon guys,

I know this has gone on for sometime but I have a problem with the Wireless Wire nRAY, I wanted to use it at a distance of about 900meters clean line of sight, I had two units actually one is to be used on a link that is about 1.8KM but none of them could connect when I brought the devices down they connected but when you take them to sight they do not connect at all, and its not about the line of sight because I could see the other end with my eyes and could take a picture of my climber on the platform so am wondering if there is something that needs to be done I upgraded the software to 6.47.1 wondering if that could be the reason I really need to get those devices working and I will appreciate any help I can get to get those working

Thanks in advance

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Dec 08, 2020 4:23 pm
by velk1001
Hi Tapiya,

Could i ask does your Nray show degree's over 0.8 in any direction? or have i got a faulty unit????
I noticed the aiming tool is a total waste of plastic as it does not point near the correct direction

Regards

Paul

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Fri Dec 11, 2020 10:50 am
by Tapiya
Hi Tapiya,

Could i ask does your Nray show degree's over 0.8 in any direction? or have i got a faulty unit????
I noticed the aiming tool is a total waste of plastic as it does not point near the correct direction

Regards

Paul
Hi Paul,

Thanks for the response, it does not show anything at all.

I have tried everything but nothing seems to be working.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Sat Dec 12, 2020 3:57 pm
by velk1001
I must say these units are very hard to align and the plastic alignment tool just forget it

In my case the antenna at the remote end is -1 degree but the antenna is tilted backwards + 2 degree which is strange, i thought it would be pointing down -1 degree like my 5ghz link does.

I hope this helps

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Mon Feb 22, 2021 2:47 pm
by genesispro
pfff Ubiquiti AirFiber 60 LR claims it can reach more than 12km when lhg60 only does 1.5 ?????

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Mon Feb 22, 2021 9:51 pm
by velk1001
Ubiquiti are miles in front for distance, but they seem to have a problem with the unit's locking up on the slave side as i have read.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Feb 23, 2021 1:35 pm
by kenakapheus
pfff Ubiquiti AirFiber 60 LR claims it can reach more than 12km when lhg60 only does 1.5 ?????
12km gives you about 150dB free space loss at 60GHz which is workable.
But additionally the oxygen will absorb another ~10dB minimum for every km.

So even in optimal conditions (66Ghz and no rain) one would have to overcome more than 250dB of loss.

Even with the maximum antenna gain and transmit power allowed in the USA one would only get -150dBm at the receiver.

Long story short: I do not believe Ubiquiti can actually achieve 12Km at 60Ghz. Most likely they just Fall back to 5GHz.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Feb 23, 2021 1:49 pm
by velk1001
There seem to be few that are doing this distance and more, in their contest.

https://community.ui.com/stories/contest

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Feb 23, 2021 3:39 pm
by kenakapheus
Ok, i'm pretty sure i have found the error in my assumption:

I assumed the 12km would be achievable within the license free band.
But the AirFiber allows operation outside of that.
So yes 20 km are definitely possible at 70Ghz where the Oxygen absorption is negligible.

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Feb 23, 2021 3:52 pm
by genesispro
so will the lhg60 ever reach 5-10km with a software update or is it limited by free bands?
1.5km comparing 12km is a big difference!

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Tue Feb 23, 2021 5:46 pm
by velk1001
If you look at the TX/RX module it will do horizontal and vertical polarization but i think they are only using vertical???

Re: LHG 60 does not connect at 2150m with los and perfect weather :(

Posted: Wed Feb 24, 2021 10:58 am
by velk1001
For some reason know one will answer any information about the tx/rx module, i think the module is by Qualcomm.

No info for the TX-sector beam information fullstop for some reason!