Community discussions

MikroTik App
 
nagylzs
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 111
Joined: Sun May 26, 2019 2:08 pm

HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Mon Dec 28, 2020 12:10 pm

The 5Ghz interface was not running on my HAP AC2. It started about 2 days ago. I set frequency to 5180MHz. That is channel 36. It is not a DFS channel. Also removed almost all non-default config.
/interface wireless> print               
Flags: X - disabled, R - running 
 0    name="lacinet_5" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=B8:69:F4:09:BE:FB arp=enabled interface-type=IPQ4019 mode=ap-bridge 
      ssid="lacinet_5" frequency=5180 band=5ghz-onlyac channel-width=20/40mhz-Ce secondary-channel="" scan-list=default 
      wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no 
      bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 
      hide-ssid=no security-profile=default compression=no 

 1  R name="lacinet_24" mtu=1500 l2mtu=1600 mac-address=B8:69:F4:09:BE:FA arp=enabled interface-type=IPQ4019 mode=ap-bridge 
      ssid="lacinet_24" frequency=2437 band=2ghz-onlyn channel-width=20mhz secondary-channel="" scan-list=default 
      wireless-protocol=802.11 vlan-mode=no-tag vlan-id=1 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no 
      bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 
      hide-ssid=no security-profile=default compression=no 
Tried to set frequency to auto, but it does not help. I have tried to do "/system logging add topics=wireless,debug" and then disable and re-enable the interface.
11:04:25 system,info device changed by admin
11:04:26 system,info device changed by admin
I cannot see any error message anywhere. RouterOS version is 6.46.8 (long term).

As a last hope, I rebooted the router and it started to work again.

Did anyone else experience such thing with the long term version?
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24790
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Mon Dec 28, 2020 2:38 pm

Can you clarify, what you mean by "not running"? did you scan with various mobile devices and simply did not see such SSID? or you mean something else?
No answer to your question? How to write posts
 
nagylzs
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 111
Joined: Sun May 26, 2019 2:08 pm

Re: HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Mon Dec 28, 2020 10:18 pm

Can you clarify, what you mean by "not running"? did you scan with various mobile devices and simply did not see such SSID? or you mean something else?
Look at the status. It does not have the "R" flag. It is not running. And yes, the ssid was not visible from any device.The radio was not working.
 
vladimirslk
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 115
Joined: Wed Feb 10, 2010 2:03 am
Location: Estonia, Tallinn
Contact:

Re: HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Mon Dec 28, 2020 10:19 pm

R will come once someone is connected...
 
whatever
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 189
Joined: Thu Jun 21, 2018 9:29 pm

Re: HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Tue Dec 29, 2020 12:39 pm

So, your are complaining that nobody wants to connect to your ap?
 
nagylzs
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 111
Joined: Sun May 26, 2019 2:08 pm

Re: HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Tue Dec 29, 2020 11:35 pm

The ssid was not visible. I tried to connect but no beacons were coming out. There was nothing to connect to. Could not reproduce since I rebooted the router.
 
whatever
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 189
Joined: Thu Jun 21, 2018 9:29 pm

Re: HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Wed Dec 30, 2020 11:25 am

In the first 1-2 years after hap ac2 release, there used to be a bug in routeros that caused the 5Ghz interface on arm hardware to crash with the symptoms you described. But it has been fixed for quite some time now, even in the long-term branch.
 
miko385
newbie
Posts: 27
Joined: Fri Mar 17, 2017 10:00 pm

Re: HAP AC2 5Ghz interface was not running 2 days

Wed Dec 30, 2020 3:41 pm

stumbled upon this topic - i have a similar problem with both of my hap ac lite units. ssid is just not visible. i have it on 2 locations, it takes hours before any client device (staying in the same room) finally see the 5ghz network and then connects. on both routers the freq is 5180, 20/40 ce channel.
for test i took a random 5ghz AP (i had speedport and zte at hand), poof instant connected on their 5ghz ssid.
even on phone with pingtools running, wifi scanner don't see the hap ac wifi network. then after some time it just decides to work.

not to say that the wifi signal from that hap ac lite doesn't go beyond the corner, white with speedport or zte (also internal antennas) i can cover the entire apartment.

i'm not complaining about it as it's not too important to me , i use other devices for wifi coverage, just wanted to comment that the problem itself is also on hap ac lite, running latest ros 6 long term version.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests