Community discussions

MikroTik App
 
justhrishi
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Mon Feb 22, 2021 12:49 pm
Contact:

LHG LTE6 Slow Performance

Mon Feb 22, 2021 3:58 pm

Hi All,

I have recently for a LHG LTE6 to replace the old SXT LTE. However, I must say the performance has been very disappointing. I have the international version of both devices and use it in India in a rural area to get stable internet.

My SXT LTE (Cat 4) currently performs OK but I assumed the LHG LTE6 would provide better speeds and performance considering it has carrier aggregation (CAT6) and also a a better design for rural areas.

Device Details:
Model: "R11e-LTE6"
LTE Modem Firmware: revision: R11e-LTE6_V026
OS Version: 6.47.9 Long Term
Device Firmware Version: 6.47.9

Carrier: Jio
Type: LTE
LTE Bands in India: 3,5 & 40

I try both devices at the same location and same settings but the LHG LTE 6 cant even get half the speeds that the SXT LTE is capable of. Carrier Aggregation never works when the device is on Band 40 and occasionally kicks in when the device is on Band 3 or 5.

Need a desperate fix for this as I have tried all upgrades to software, shifting locations of the product and trying alternative carriers. Result is the same. Slow speeds i.e. hardly even half of what my older SXT LTE provides
Last edited by justhrishi on Thu Feb 25, 2021 10:17 pm, edited 1 time in total.
Home User

Devices Owned
SXT LTE - Since 2017
LHG LTE6 - Since 2020

Location: India
 
User avatar
SiB
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1367
Joined: Sun Jan 06, 2013 11:19 pm
Location: Poland

Re: LHG LTE6 Slow Performance

Wed Feb 24, 2021 8:43 pm

Show a Celluler tab.
The R11e-LTE6 https://mikrotik.com/product/r11e_lte6 have
2G Category Class12
2G bands 2 (1900MHz) / 3 (1800MHz) / 5 (850MHz) / 8 (900MHz)
3G Category R7 (21Mbps Downlinks, 5.76Mbps Uplink) / R8 (42.2Mbps Downlink, 5.76Mbps Uplink)
3G bands 1 (2100MHz) / 2 (1900MHz) / 5 (850MHz) / 8 (900MHz)
LTE Category 6 (300Mbit/s Downlink, 50Mbit/s Uplink)
LTE FDD bands 1 (2100MHz) / 2 (1900MHz) / 3 (1800MHz) / 7 (2600MHz) / 8 (900 MHz) / 20 (800MHz) / 5 (850MHz) / 12 (700MHz) / 17 (700MHz) / 25 (1900MHz) / 26 (850MHz)
LTE TDD bands 38 (2600MHz) / 40 (2300MHz) / 39 (1900MHz) / 41n (2500MHz)
Band 5 is only at 2G, not at LTE.

You can read about lte at https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/LTE
Enable LTE logs by: /system logging add topics=lte
Create a watchdog Logger for LTE: viewtopic.php?f=7&t=155945&p=821262#p821047
MTCNA + MTCRE + MTCINE | ~600 users at ~150 RouterBoards in EMEA | Telegram: @SiB_PL | Buy me a caffe
WinBox Tip: F6 works as ALT+TAB | Gliffy.com - free network schematic | prnt.sc - free ScreenShot software
 
justhrishi
just joined
Topic Author
Posts: 2
Joined: Mon Feb 22, 2021 12:49 pm
Contact:

Re: LHG LTE6 Slow Performance

Thu Feb 25, 2021 10:09 pm

Show a Celluler tab.
Are you referring to Interface>Lte ? Or any other tab?

LTE Category 6 (300Mbit/s Downlink, 50Mbit/s Uplink)
LTE FDD bands 1 (2100MHz) / 2 (1900MHz) / 3 (1800MHz) / 7 (2600MHz) / 8 (900 MHz) / 20 (800MHz) / 5 (850MHz) / 12 (700MHz) / 17 (700MHz) / 25 (1900MHz) / 26 (850MHz)
LTE TDD bands 38 (2600MHz) / 40 (2300MHz) / 39 (1900MHz) / 41n (2500MHz)

Band 5 is only at 2G, not at LTE.
Band 5 is there in LTE too as stated in the list that you have shared. Also I have only enabled LTE under interface. The network provider that I have mentioned (Jio, India) only transmits in LTE signal.

When testing at various locations, CA sometimes works when connected to Band 3 & 5 but never works when connected to Band 40. Cell Locking to Band 40 didn't work and LTE didn't register any bands until I removed Cell Lock.


Enable logging of LTE, regular logs.
/system logging action add memory-lines=10000 name=lte target=memory
/system logging add action=lte prefix=DIAG__LTE6 topics=lte
Enabled logs as per instructions and logging has started.

Upload a lteLogger2.rsc to your ros and do /import lteLogger2.rsc;
You see new scheduler&script items what are software watchdog for script lteLogger2 - it keeps that script is still running.
  • RouterOS v6 ros6-lteLogger2.rsc
  • RouterOS v7 ros7-lteLogger2.rsc
Tried to import lteLogger2.rsc after uploading to device but I'm getting the following error
syntax error (line 41 column 7)
Home User

Devices Owned
SXT LTE - Since 2017
LHG LTE6 - Since 2020

Location: India
 
User avatar
SiB
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1367
Joined: Sun Jan 06, 2013 11:19 pm
Location: Poland

Re: LHG LTE6 Slow Performance

Fri Feb 26, 2021 1:53 pm

justhrishi
Band 5 is there in LTE too as stated in the list that you have shared. Also I have only enabled LTE under interface. The network provider that I have mentioned (Jio, India) only transmits in LTE signal.
True, my mistake.

When testing at various locations, CA sometimes works when connected to Band 3 & 5 but never works when connected to Band 40. Cell Locking to Band 40 didn't work and LTE didn't register any bands until I removed Cell Lock.
At Broshure you have that info:
Image

syntax error (line 41 column 7)
When I open the ros6-lteLogger2.rsc I see 40 lines... maybe you try import wrong file... some miss here. You can open this file and check it, paste it at new terminal as:
{
paste part of code
} ENTER will run this code.
MTCNA + MTCRE + MTCINE | ~600 users at ~150 RouterBoards in EMEA | Telegram: @SiB_PL | Buy me a caffe
WinBox Tip: F6 works as ALT+TAB | Gliffy.com - free network schematic | prnt.sc - free ScreenShot software

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 43 guests