Community discussions

MUM Europe 2020
 
paddy
just joined
Topic Author
Posts: 21
Joined: Thu Sep 08, 2005 2:48 pm

Issue with client Intel 3945abg

Mon May 08, 2006 10:57 pm

Hi,

There seem to be some kind of incompatebility with Intel Express PRO/Wireless 3945ABG and Atheros AR5213. I've got the later in my MT running as Wireless AP and the first on a client PC and the client simply doesn't see the AP at all. I've tried with all kinds of crypto, and without, on the AP but no luck.

The AP it self works as it should with other wifi clients and the client works against other APs so the issue seem to be between Aheros and Intel.. somehow.

If I run the wireless packet sniffer I see probes from the Intel card.

Is this a known issue ?
Anyone else able to verify this ?

Regards,
Paddy
 
dorijan
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 244
Joined: Fri Jun 04, 2004 12:42 am
Location: Croatia

Tue May 09, 2006 1:30 am

I have similar problem...but the card on laptop is intel b-card...
 
User avatar
stephenpatrick
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 703
Joined: Fri Aug 20, 2004 12:26 pm
Location: UK
Contact:

Tue May 09, 2006 12:54 pm

Same problem with Intel "centrino" laptop, does not see AP if in "b/g" mode, but sees it if AP in "b-only" mode.
Also sometimes have problems with some PDAs not seeing the AP at all.

Would be nice to know the solutions. In a hotspot environment, we need best intercompatibility with "brand X" devices.

Regards
CableFree - Wireless Excellence - Microwave, E-band Radios, Free Space Optics, High performance Radios & Routers
http://www.cablefree.net
 
oriondotnet
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Tue Jan 17, 2006 9:27 pm

Sun May 21, 2006 6:21 am

Yes.. me also.. have intel dual core with intel a/b/g card.. can't detect mikrotik AP signal..., but work with linksys AP.... this happen when I've got training for Mikrotik, they use mikrotik for AP, can't connect to them...
 
brainchild
just joined
Posts: 18
Joined: Mon Jan 09, 2006 11:07 am
Contact:

Tue May 23, 2006 11:34 pm

Same issue here. We are using a RouterBoard 532a and an Atheros AR5213 wireless card (b/g, no a). The the wireless card for this laptop is the only one which will not work on our Routerboard AP. We have 5 other computers using it with no issues. And the Intel Pro 3945ABG will accociate with any other access point.

MikroTik, what's the problem here?!
 
nranieri
newbie
Posts: 30
Joined: Mon Jan 02, 2006 9:39 pm

Thu May 25, 2006 6:52 pm

More of the same here. Laptop just doesnt see the AP. Major issue for us, some help appreciated.
 
UneeK
just joined
Posts: 1
Joined: Sun May 28, 2006 2:39 pm

Sun May 28, 2006 2:46 pm

Same here...Intel a/b/g card can't connect to MT...
 
odie
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 216
Joined: Wed Mar 23, 2005 8:31 am
Location: Austria
Contact:

Sun May 28, 2006 6:49 pm

update the intel drivers to the last version or dont hide the ssid on the ap
the intel cards did not connect to Zyxel and Lancom APs when the ssid was hidden also
the driver update helped ....
 
brainchild
just joined
Posts: 18
Joined: Mon Jan 09, 2006 11:07 am
Contact:

Sun May 28, 2006 8:28 pm

I am using the latest driver for Windows XP (10.1.1.3) and still have this issue.
 
duncant123
just joined
Posts: 5
Joined: Mon May 29, 2006 7:39 am
Location: New Zealand

Mon May 29, 2006 7:44 am

We have a new laptop Vaio SZ 18GP with same card. Doesn't see the APs. The APs are open access - we have a hotspot network so no encryption, no nothing.

Happening on HP Notebook with same wireless card. Its an ISSUE for us. All help appreciated.
 
carlpenwarden
just joined
Posts: 2
Joined: Mon May 29, 2006 7:19 am

Mon May 29, 2006 7:55 am

We have a new laptop Vaio SZ 18GP with same card. Doesn't see the APs. The APs are open access - we have a hotspot network so no encryption, no nothing.

Happening on HP Notebook with same wireless card. Its an ISSUE for us. All help appreciated.
Both have the latest 10.1.1.3 drivers from Intel - we've tried two Sony releases of drivers plus the latest Intel driver - all of them don't see the Mikrotik AP. However my older Sony with the Intel Pro(R)/Wireless 2200BG works fine.
 
nranieri
newbie
Posts: 30
Joined: Mon Jan 02, 2006 9:39 pm

Wed May 31, 2006 5:26 am

No ideas yet? I found this today, not this issue but possibly related?

http://support.intel.com/support/wirele ... 006205.htm
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24418
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Wed May 31, 2006 9:55 am

we are solving this issue. it only concerns specific intel minipci express cards in vaio and some dell laptops.
 
nranieri
newbie
Posts: 30
Joined: Mon Jan 02, 2006 9:39 pm

Wed May 31, 2006 5:10 pm

Glad to see that work is happening on this.

Just a quick note, I personally saw this on an HP laptop, so while it may be just the chipset mentioned, that chipset is in more laptops and growing. Seems all the new "Core duo/single" laptops are using this intel chipset.

Thanks for the update. Please keep us informed.
 
oriondotnet
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Tue Jan 17, 2006 9:27 pm

Wed May 31, 2006 5:32 pm

Mine is Toshiba A100-540 that come with Intel abg card
 
carlpenwarden
just joined
Posts: 2
Joined: Mon May 29, 2006 7:19 am

Also in HP

Wed May 31, 2006 11:02 pm

we are solving this issue. it only concerns specific intel minipci express cards in vaio and some dell laptops.
We've also seen the same behaviour from an HP Notebook with the Intel 3945ABG.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24418
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Thu Jun 01, 2006 9:19 am

should be fixed in 2.9.25
 
Setsquare
newbie
Posts: 40
Joined: Mon Feb 06, 2006 1:05 pm
Location: Durban, South Africa

Thu Jun 01, 2006 10:14 pm

I have seen this on my Thinkpad T43 with intel 2915abg.

It can only connect when AP is runing 802.11b
 
paddy
just joined
Topic Author
Posts: 21
Joined: Thu Sep 08, 2005 2:48 pm

Sun Jun 04, 2006 10:46 am

should be fixed in 2.9.25
Cool! When can we expect a release ? :)
 
nranieri
newbie
Posts: 30
Joined: Mon Jan 02, 2006 9:39 pm

Mon Jun 05, 2006 9:01 pm

Is there an ETA for the new release yet?

This is costing us huge in lost revenue, bad customer image and tech support in our hotspots. How do we tell potential customers that their PC is too new and we cannot support them? We look like idiots. With summer season practically here, I can't even guess at how large an impact this is having.

Please, we are dying here!!!
 
jarosoup
Long time Member
Long time Member
Posts: 600
Joined: Sun Aug 22, 2004 9:02 am

Mon Jun 05, 2006 9:15 pm

Edit: NM, wrong thread :oops:
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24418
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Tue Jun 06, 2006 8:37 am

2.9.25 should be out this week (today or tomorrow hopefully)
 
User avatar
JJCinAZ
Member
Member
Posts: 473
Joined: Fri Oct 22, 2004 8:03 am
Location: Tucson, AZ
Contact:

Confirmed fix

Wed Jun 07, 2006 7:17 pm

I can confirm that 2.9.25 fixes the problem with the Intel 3945abg and the Atheros AR5213 chipset. All is well again. Thanks Mikrotik.
 
paddy
just joined
Topic Author
Posts: 21
Joined: Thu Sep 08, 2005 2:48 pm

Wed Jun 07, 2006 10:06 pm

:cry: doesn't work for me with Intel 3945abg and Atheros AR5213.

The testing laptop is a HP nx9420 with the Intel 3945abg card builtin.
The MT is in ap-bridge mode.

Do I need to do something special with the config or something ?
 
User avatar
JJCinAZ
Member
Member
Posts: 473
Joined: Fri Oct 22, 2004 8:03 am
Location: Tucson, AZ
Contact:

Wed Jun 07, 2006 10:09 pm

I was set to 2.4Ghz-B/G, no Nstreme, no compression, preamble both, no wds, ap-bridge mode, no encryption.
 
paddy
just joined
Topic Author
Posts: 21
Joined: Thu Sep 08, 2005 2:48 pm

Wed Jun 07, 2006 10:40 pm

Finally got it working!

I got it working after setting the new setting
"Proprietary Extenstions" to "Post-2.9.25" insted of the default "Pre-2.9.25".

From where the setting is in the GUI I can't understand why this makes any difference at all, but it does!

I got three different AP(two VirtualAPs) and I tried having them in different settings and always when I switched from pre-2.9.25 to post- it shows up in my intel card and after switching from post to pre it dissapears!

Well.. anyhow.. it works now and that is all good!

Thanks MikroTik!
 
nranieri
newbie
Posts: 30
Joined: Mon Jan 02, 2006 9:39 pm

Wed Jun 07, 2006 10:43 pm

Well, this is encouraging. Will deploy tonight. Thanks.
 
daniel
newbie
Posts: 47
Joined: Sat May 29, 2004 11:46 am
Location: Bulgaria

Sat Jun 10, 2006 4:23 pm

I can confirm that it works with 2.9.25 with the post-2.9.25 setting.. Compaq hp8440 with intel 3945abg.

It was funny fighting all day with this issue on a holiday, next to the hotspot antenna and not able to connect. :roll:

Who is online

Users browsing this forum: mivsek and 49 guests