Community discussions

MikroTik App
 
bronco
just joined
Topic Author
Posts: 16
Joined: Mon Dec 08, 2014 12:09 pm

LTE via USB working but w/o serial connection to LTE device

Mon Dec 08, 2014 6:40 pm

RouterBoard 433GL, RouterOS 6.23
with ZTE MF 823 LTE USB stick

Hello guys,
with a few manual tweaks I managed to get my lte usb stick running
(using the dhcp client for the lte device, removing the sim pin or
feeding the sim pin via the usb stick web interface (sic!)).
All the ip stuff works pretty well from there on.

But there seems to be no way to retrieve any information from the lte device,
that would be normally collected via the usb serial connection (see picture below).
lte_info_no-serial.jpg
Here's the corresponding console output:
[admin@VPN-Router] > /system resource usb print
 # DEVICE VENDOR                   NAME                  SPEED
 0 2:1    Linux 3.3.5 ohci_hcd     RB400 OHCI            12 Mbps
 1 1:1    Linux 3.3.5 ehci_hcd     RB400 EHCI            480 Mbps
 2 1:3    ZTE,Incorporated         ZTE Technologies MSM  480 Mbps
[admin@VPN-Router] > /port print
Flags: I - inactive
 #   DEVICE NAME                    CHANNELS USED-BY                  BAUD-RATE
 0 I        usb1                           0                          9600
Any suggestions?? :(

Regards,
bronco
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3441
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: LTE via USB working but w/o serial connection to LTE dev

Tue Dec 09, 2014 1:20 pm

maybe you can try to get that info using Fetch command from the modems web interface.
Here is more info on it:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Fetch
 
bronco
just joined
Topic Author
Posts: 16
Joined: Mon Dec 08, 2014 12:09 pm

Re: LTE via USB working but w/o serial connection to LTE dev

Wed Dec 10, 2014 1:32 pm

That's absolutely right, you can get some informations this 'fetch' call
/tool fetch url=http://192.168.0.1/index.html#status
but unfortunately I don't see the advance here in comparison to
browsing the status page of the lte usb stick with my favourite web browser directly.
There seems to be no way to feed the informations from the retrieved html file into the RouterOS web interface,
so I would need additional scripting for processing the html file.
Seems like programming work would be done twice here... :(

The feature is miss the most because of the not working usb serial port is the lte scanner utility... :( :(

Are there any plans to fully support usb over serial for this lte usb device in a future release??

Regards,
bronco
 
bronco
just joined
Topic Author
Posts: 16
Joined: Mon Dec 08, 2014 12:09 pm

Re: LTE via USB working but w/o serial connection to LTE dev

Tue Dec 23, 2014 3:46 pm

i suppose the firmware of your ZTE MF823 is uncompatible with the RouterBoard 433GL.
Hello Mobicell,
this is a pitty, since the ZTE MF823 shows up in the mikrotik wiki in the section of supported 4G devices. :?
Therefore a little note would be cool so that other users won't rush into this anymore...

Concerning the driver, do you mean the embedded system on the LTE USB stick oder the driver used by
the RB433GL?

Regards,
bronco
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3441
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: LTE via USB working but w/o serial connection to LTE dev

Tue Dec 23, 2014 3:53 pm

in wiki page there is a note for this modem that some settings are ignored which means that you don't get full functionality from this modem.

You can still try to load the PPP interface by going into the /port firmware menu and set the ignore-direct-ip-firmware to yes and reboot the router. Then if the modem has correct IDs you should see a USB port which you can use for the ppp-out interface where you could try to read the signal values. Just note that using PPP emulation mode you will not get the max speed as with lte interface emulation.
 
bronco
just joined
Topic Author
Posts: 16
Joined: Mon Dec 08, 2014 12:09 pm

Re: LTE via USB working but w/o serial connection to LTE dev

Tue Dec 23, 2014 3:59 pm

You can still try to load the PPP interface by going into the /port firmware menu and set the ignore-driect-ip-firmware to yes and reboot the router.
Hello uldis,
thank you very much, I'll try that :)

Regards,
bronco
 
abgar
just joined
Posts: 16
Joined: Tue Mar 30, 2010 12:29 am

Re: LTE via USB working but w/o serial connection to LTE device

Sun May 10, 2015 11:16 am

Hello
I just made my new ZTE MF823 to work with Mikrotik 6.28 as LTE device.
I rather prefer to use the modem as PPPdial out
So i changed System->Ports, click the firmware button, the check the box "Ignore DirectIP modem", reboot
Modem appeared ad USB device. I checked many serial port for data and info but no luck.
Cannot communicate with modem.
Anyone can help ?
 
grzenio
just joined
Posts: 3
Joined: Mon Aug 03, 2015 7:54 pm

Re: LTE via USB working but w/o serial connection to LTE device

Mon Aug 03, 2015 9:24 pm

Hi. Anybody run MF 823 on MT ?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests