Community discussions

 
User avatar
donjames
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 87
Joined: Fri Mar 14, 2008 7:07 pm
Location: Henderson, Texas
Contact:

[solved]The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Fri Jan 01, 2016 7:23 pm

Hi Folks,

I am trying to run The Dude v6.34rc30
as a syslog server. All I get is a connect dialog box. No dialog for running The Dude as a syslog server.

Can someone give me a clue about how to start The Dude as a syslog server.

Thanks,

donjames
Last edited by donjames on Thu Jan 07, 2016 9:52 pm, edited 1 time in total.
 
krisjanis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 391
Joined: Tue Feb 05, 2013 5:00 pm

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Mon Jan 04, 2016 11:12 am

Syslog option is enabled by default on the dude server. All you need to do is configure devices to send logs to your dude server. Check wiki articles below for more reference.

Wiki links:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:The_Dude_v6/Syslog
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Sy ... xy_logging
 
User avatar
donjames
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 87
Joined: Fri Mar 14, 2008 7:07 pm
Location: Henderson, Texas
Contact:

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Mon Jan 04, 2016 2:25 pm

All I get, when The Dude is started, is this:
TheDude.tiff
I DO NOT GET A DIALOG BOX FOR CONFIGURING THE DUDE.

I am not sure how to attach a picture. If you don't see the picture, then please tell me how to attach it.

I can't get to the user interface shown here:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:The_Dude_v6/Syslog

Thanks,

Don James
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by donjames on Mon Jan 04, 2016 2:59 pm, edited 1 time in total.
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24277
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Mon Jan 04, 2016 2:50 pm

you must enter the server IP address and connect to it
No answer to your question? How to write posts
 
User avatar
CyberTod
Long time Member
Long time Member
Posts: 511
Joined: Wed Jan 25, 2012 10:23 am

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Mon Jan 04, 2016 2:51 pm

We need some more options about alerts for syslog.
We can filter the source address so we can make an alert. But this source address is not shown in alerts. So if I make some message to appear as popup I see the message itself but not the originating router.
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1743
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Mon Jan 04, 2016 3:04 pm

be sure of configure when to start a new file and the number of files to keep according to your particular volume of logs

for example i had a exclusive dude instance on a x86 server for syslog using 100GB of storage creating a new file every hour and keeping 1000 files that for store 1 month of syslog for all my network, some syslog files have 250mb and more than 800.000 lines

keep this in mind to avoid overloading your syslog server
 
User avatar
donjames
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 87
Joined: Fri Mar 14, 2008 7:07 pm
Location: Henderson, Texas
Contact:

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Mon Jan 04, 2016 5:11 pm

you must enter the server IP address and connect to it
Hi Normis,

I am not running The Dude server on another machine. Therefore, there is no server address to enter.

I am running The Dude client on a Windows 7 machine. I am trying to configure it to be a syslog server.

My question is: How do I get past the first screen to get to the configuration screen?

Thanks,

Don James
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Mon Jan 04, 2016 6:33 pm

The client is just a remote viewer for server instance. You cannot run syslog server in the client application. It runs in server side only.
 
User avatar
donjames
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 87
Joined: Fri Mar 14, 2008 7:07 pm
Location: Henderson, Texas
Contact:

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Tue Jan 05, 2016 4:56 am

The client is just a remote viewer for server instance. You cannot run syslog server in the client application. It runs in server side only.
How do I run The Dude server?
 
krisjanis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 391
Joined: Tue Feb 05, 2013 5:00 pm

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Tue Jan 05, 2016 11:52 am

You can use VM to install ROS (standard x86 or CHR image) onto and run dude package there or run it on some CCR if you have some available.

Check wiki article below for more info:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CHR
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Th ... stallation
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7604
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Tue Jan 05, 2016 7:16 pm

Or you can run older dude 4b3 server on windows as stand alone service or application according to your favour.
 
User avatar
donjames
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 87
Joined: Fri Mar 14, 2008 7:07 pm
Location: Henderson, Texas
Contact:

Re: The Dude v6.34rc30 client as a syslog server

Thu Jan 07, 2016 9:51 pm

You can use VM to install ROS (standard x86 or CHR image) onto and run dude package there or run it on some CCR if you have some available.

Check wiki article below for more info:
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CHR
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Th ... stallation
I finally got The Dude server. I installed CHR with Virtualbox on my Macpro.

Thank for the help.

Don James

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests