Community discussions

 
persian
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Mon Feb 22, 2016 11:53 am

Can i run Dude server on ESXi?

Mon Feb 22, 2016 11:58 am

since I cannot have Dude server on my RB1100 is there any OVF template version of Mikrotik CHR that I can run it on my ESXi server and config my Dude on it?
 
krisjanis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 391
Joined: Tue Feb 05, 2013 5:00 pm

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Mon Feb 22, 2016 4:51 pm

Use CHR image for that. It also has dude package already in it.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CHR
 
pyjamasam
just joined
Posts: 21
Joined: Wed Jun 03, 2015 9:26 pm

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Mon Feb 22, 2016 7:13 pm

I have just downloaded the X86 ISO and installed it. You have to create the VM and such (not as quick as deploying an OVF/OVA), but it has worked great for network.

chris.
 
persian
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Mon Feb 22, 2016 11:53 am

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Tue Feb 23, 2016 5:38 am

Use CHR image for that. It also has dude package already in it.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CHR
But there is no OVF template of CHR images!!!
 
persian
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Mon Feb 22, 2016 11:53 am

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Tue Feb 23, 2016 5:38 am

I have just downloaded the X86 ISO and installed it. You have to create the VM and such (not as quick as deploying an OVF/OVA), but it has worked great for network.

chris.
is there any way to convert it to OVF? I need to have it on ESXi
 
krisjanis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 391
Joined: Tue Feb 05, 2013 5:00 pm

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Tue Feb 23, 2016 9:42 am

ATM you need for first run it on other WMWare software and then transfer it to ESXi.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CHR

Quote from wiki:

Adding CHR on ESXi:
There is a known problem that self-installer image is not properly starting on the ESXi. At this moment you have to use other VMS (e.g. VMWare Workstation) to run the self-installer image available on the download page, afterwords transfer the image to the ESXi host and add it as a hard disk drive to the ESXi guest.
 
persian
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Mon Feb 22, 2016 11:53 am

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Tue Feb 23, 2016 11:06 am

ATM you need for first run it on other WMWare software and then transfer it to ESXi.

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:CHR

Quote from wiki:

Adding CHR on ESXi:
There is a known problem that self-installer image is not properly starting on the ESXi. At this moment you have to use other VMS (e.g. VMWare Workstation) to run the self-installer image available on the download page, afterwords transfer the image to the ESXi host and add it as a hard disk drive to the ESXi guest.
Thank you it worked for me. But why 1Mbps limitation on CHR images? when dude client attempts to connect to dude server it stuck on get stuff. is it possible to rise this limitation? lets say 5Mbps :-)
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 23946
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Tue Feb 23, 2016 11:41 am

1Mbit limit is only when you have no license. Apply for 60 day trial to remove limit, or make a purchase for the cheapest license.

pyjamasam, Do not use the x86 image, it has no drivers for virtual systems. Use CHR only
No answer to your question? How to write posts
 
pyjamasam
just joined
Posts: 21
Joined: Wed Jun 03, 2015 9:26 pm

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Tue Feb 23, 2016 10:41 pm

Hmm. X86 seamed to work fine for me, but who am I to not listen to normis.

- Downloaded the CHR vmdk
- Created a new VM in vmware fusion with said vmdk as the disk.
- Booted to perform the install
- Backed up old dude server settings and dude DB
- Restored settings on new dude server and imported DB
- Shut the vm down
- Used Fusion to "Upload to server" (its a right click option in fusion - and workstation I believe) to push the VM to my esxi box (this is the equivalent to producing an OVA and copying it to the server.)
- Booted and away we go.

I didn't realize the free licence impacted the dude's network traffic. Good to know, I'll have to grab one of the $45 licences for it.

chris.
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7575
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Tue Feb 23, 2016 11:48 pm

x86 works virtualized well for me too. What drivers am I missing?
 
krisjanis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 391
Joined: Tue Feb 05, 2013 5:00 pm

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Wed Feb 24, 2016 10:23 am

@pyjamasam

If CHR is running free license it limits each interface traffic to 1M.

@jarda

* Synthetic interface support for various VMs like VMWare and Hyper-V specific ones.
* Some VM disk type support.
* 64bit kernel.
 
zandhaas
newbie
Posts: 27
Joined: Tue Dec 11, 2018 11:02 pm

Re: Can i run Dude server on ESXi?

Thu Jan 10, 2019 9:07 pm

Since a couple of weeks I'm a Mikrotik user.

I have one RB750Gr3 as a router and a HAP-ac2 as WIFI AccessPoint. I don't want to use these two device for other tasks.
That's why I installed a free CHR version as a DUDE server as a VM on a Synology 918+ in a home environment. (<25 devices).

When I check the interface use during normal operation I see transfer rates with a maximum far below the 100kb/s.
When I start the DUDE client on my laptop it takes a while for it has fetched all data (the transfer rate on the interface maximises to 1 Mb/s), but for me that's no problem.
Sofar I'm happy with the Mikrotik solutions..

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests