Community discussions

MikroTik App
 
alfred998
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 51
Joined: Fri Apr 27, 2018 4:58 pm

RAM use

Wed Sep 18, 2019 8:52 pm

I have installed dude on an external sd card of a RB750Gr3 with 256MB of RAM. Normally the router has 217MB free but with dude enabled for a day or so, free RAM drops to 90-120MB. Is this to be expected ?
There is one network map with ~20 devices, SNMP, 4-5 services each. Links are configured for each device
Last edited by alfred998 on Fri Sep 20, 2019 7:14 pm, edited 1 time in total.
 
extelown
just joined
Posts: 1
Joined: Thu Sep 19, 2019 11:05 am

Re: RAM use

Thu Sep 19, 2019 12:16 pm

I think it is expected...
 
alfred998
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 51
Joined: Fri Apr 27, 2018 4:58 pm

Re: RAM use

Thu Sep 19, 2019 6:08 pm

Can someone confirm with his system. Most Mikrotik routers have far less than 256M RAM, so how would they manage..
 
User avatar
chechito
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1773
Joined: Sun Aug 24, 2014 3:14 am
Location: Bogota Colombia
Contact:

Re: RAM use

Thu Sep 19, 2019 6:32 pm

Can someone confirm with his system. Most Mikrotik routers have far less than 256M RAM, so how would they manage..
there is mikrotik routerboard with 1gb, 2gb, 4gb, 8gb and 16gb of ram

if your scenario requires RAM you need a bigger device

normally if RB750Gr3 uses more than 100mb of ram surely you have more than 100 users, i think its deserves a more powerful device

consider Rb450GX4 with a CPU 2 times powerful than RB750Gr3, 4 times their ram memory, 32 times their onboard storage memory, almost the same form factor and power consumption

of course doubles the price, but fully justifies it with its characteristics
 
alfred998
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 51
Joined: Fri Apr 27, 2018 4:58 pm

Re: RAM use

Fri Sep 20, 2019 7:07 pm

No as i said the RB750Gr3 normally uses around 40Mb of RAM without dude. Once dude is activated the router uses ~160MB of RAM out of its 256 total. Is this to be to be expected or is it my configuration ..
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1394
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: RAM use

Sat Sep 21, 2019 1:46 pm

Yes, I guess it is to be expected. Dude appears to be a heavy and resource-demanding service.
 
alfred998
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 51
Joined: Fri Apr 27, 2018 4:58 pm

Re: RAM use

Tue May 26, 2020 4:41 pm

After observing this a bit longer, I think there is a memory leak in Dude.
Dude RAM.png
The first 12h after a reboot, RAM usage is almost constant. After that starts a sharp increase that tops at around 65% (of my 256MB) 2.5 days later. This happens when dude is active and is not affected by network activity
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 15 guests