Community discussions

MikroTik App
 
doush
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 638
Joined: Thu Jun 04, 2009 3:11 pm

Dude constantly freezing

Thu Oct 24, 2019 9:23 pm

Dude is constantly freezing on CHR. It needs a reboot in every 2 days.
Most of the time we loose access to the RouterOS aswell. Winbox stucks in "Logging in".
We are forced to reboot it from the Vmware console.

Does anybody else have the same problem ?
Could someone please help in resolving this issue because itis so annoying.
 
Zacharias
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2309
Joined: Tue Dec 12, 2017 12:58 am
Location: Greece

Re: Dude constantly freezing

Thu Oct 24, 2019 10:26 pm

I use Dude, CHR version, without any problems...

What is your version? Anything inside the log?
You can't access from winbox, but how about from telnet? SSH? Have you tried that?

What kind of VMware console?
VMware workstation installed on a desktop computer?
An ESXi version on a Server Machine?
You have other VMs that work while Dude doesnt?
 
LATNET
just joined
Posts: 14
Joined: Mon Jan 21, 2008 8:36 pm

Re: Dude constantly freezing

Tue Oct 29, 2019 4:23 pm

It does not only happens on CHR. But also on arm.

We have 3x RouterBOARD 1100Dx4 they are running 6.45.1

Two of them are heavily used and have 1000+ devices. They really constantly freeze in random time intervals - it can be a week or a month, but can be a day. The connectivity to winbox is lost, but it is possible to reach the board using mac-telnet and reboot it.

I think, that this behavior started after 6.40 version.
 
ste
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1850
Joined: Sun Feb 13, 2005 11:21 pm

Re: Dude constantly freezing

Tue Oct 29, 2019 6:21 pm

Same here running 6.44.5 on 1100AHx4 Dude Edition. We connected it to a remote switchable PowerSupply.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 176
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude constantly freezing

Tue Oct 29, 2019 9:02 pm

dude 6.45.6 is running here since it was available. No freezes at all ...
Uptime is almost 20 days now, had to reboot OSX a couple of weeks ago.
runs on CHR in VBOX on OSX.
Running 6.47.2 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, RB750Gr3 running dude
 
doush
Long time Member
Long time Member
Topic Author
Posts: 638
Joined: Thu Jun 04, 2009 3:11 pm

Re: Dude constantly freezing

Wed Oct 30, 2019 4:07 pm

Yes I think the problem is dude crashing the router. Sometimes MAC-Telnet works. Sometimes it doesnt.
We reboot from VM console and everything is up.
We are monitoring 1000+ devices.
 
Zacharias
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 2309
Joined: Tue Dec 12, 2017 12:58 am
Location: Greece

Re: Dude constantly freezing

Wed Oct 30, 2019 4:46 pm

I monitor over 1000 devices without a single problem...
So the number of your devices you monitor is not a problem...
 
LATNET
just joined
Posts: 14
Joined: Mon Jan 21, 2008 8:36 pm

Re: Dude constantly freezing

Fri Nov 22, 2019 9:15 am

I found the solution - after dude freeze I can login to the router via mac-telnet and disable/enable winbox port. After this it starts working. So I will write the script, that will do this a night and hope, that it works.
 
xxiii
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 230
Joined: Wed May 31, 2006 12:55 am

Re: Dude constantly freezing

Sat Dec 14, 2019 2:24 am

Our dude also locks up generally at least once a day. and winbox doesn't work. However, webfig does. It locked up a few minutes ago, and I was able to webfig in, do a profile, and make a supout, which I'm sending to support and referencing this thread.

There are 2762 items listed when I look at "Services"
supout-dudeLockedUp.jpg
There is also a spike in memory usage (unless that was due to making the supout, which took several minutes):
supout-dudeLockedUp memory 20191213.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
jebz
Member
Member
Posts: 300
Joined: Sun May 01, 2011 12:03 pm
Location: Australia

Re: Dude constantly freezing

Mon Dec 16, 2019 5:47 am

It does not only happens on CHR. But also on arm.

We have 3x RouterBOARD 1100Dx4 they are running 6.45.1

Two of them are heavily used and have 1000+ devices. They really constantly freeze in random time intervals - it can be a week or a month, but can be a day. The connectivity to winbox is lost, but it is possible to reach the board using mac-telnet and reboot it.

I think, that this behavior started after 6.40 version.
..
I have a RB1100AHx4DE that produced an error message when Winbox, Dude and TikAPP tried to connect, "connection refused".
SSH is ok and www webfig ok. No errors or events in the log except SSH and Webfig connections. I'd expect to see entries for the refused connections.

Firmware version 6.42.12 Stable with 35days uptime. Memory usage a bit high with 486MB free of 1024MB.
In Webfig I disabled the /ip/Winbox service then re-enabled it clearing the issue.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests