Community discussions

MikroTik App
 
und3ath
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 61
Joined: Mon Mar 23, 2009 7:01 pm

Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Apr 27, 2020 11:46 am

Dude 6.46.5 does not keep winbox connection alive. It floods logs of all ROS devices on network with connect / disconnect message. Cca every minute Dude connect and disconnects to devices, which are marked as RouterOS. I did not see this behavior prior 6.46 version
Does this problem have somebody else please?
 
blackbox100
newbie
Posts: 48
Joined: Thu Mar 10, 2016 2:20 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Wed May 20, 2020 11:23 am

Mine does the same, all logs are flooded
 
RemiR
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Jan 05, 2018 4:51 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Jul 10, 2020 10:55 am

We have the same problem. ROS 6.47.

I believe it's because of the "label refresh interval" in dude.

I've tried to remove all ROS output on labels, but no effect.
 
User avatar
armandfumal
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 127
Joined: Wed Apr 25, 2012 5:50 pm
Location: Huldange,LUX
Contact:

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Sat Jul 11, 2020 9:41 am

we have the same since we have upgraded to 6.47.1.

seems Dude change the way to communicate with monitored device. It login, collect data and then close...

the monitord device has now polution about login/logout....
Armand Fumal
________________________________________________________________
MikroTik & Ubiquity
 
 
abyss
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 79
Joined: Wed Sep 21, 2005 10:51 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Nov 27, 2020 9:00 am

Hi,

Any news about this topic ? Tried many settings but dude continues to disconnect/reconnect to devices.

Best Regards
 
WirelessRudy
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 3111
Joined: Tue Aug 08, 2006 5:54 pm
Location: Spain

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Dec 04, 2020 5:54 pm

Anybody that can shed a light on this issue. All my logs are filled with logins and log outs now.
On top of that, I have also many login failures from "admin" with the same IP address (the Dude) as the successful logins.
But this administrator "admin" doesn't exist in my network. I tried all possible Dude settings, pollings, services etc. that could try to access router with this "admin" but I can't find it.
It happens network wide.

It drives me nuts. Not only are all my router's logs useless, only login and outs attempts succeed and not.. I even see in the log of the Dude itself some "admin" tries to login... how's that? It's all ROS (mine is running 6.47.7) on CHR but since when can a ROS device try to login to itself? And gets denied? (because it is an admin that is not in the admin list...?)

Drives me nuts. Asked around with many but nobody seems to know....
Show your appreciation of this post by giving me Karma! Thanks.

Rudy R. Puister

WISP operator based on MT routerboard & ROS.
 
taduikis
Member
Member
Posts: 435
Joined: Sat Jul 07, 2007 12:09 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Dec 22, 2020 6:43 pm

Our logs are also insanelly flooded after upgrade to 6.47.. You can't really find anything historical and useful there anymore.. only thousand or so login/logout entries.
I'm surprised how MikroTik has this ability tu ruin things for yeeeeears now :)
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 153
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Dec 22, 2020 7:25 pm

Downgrade....6.45.9 From march 2020 last good for dude.
 
taduikis
Member
Member
Posts: 435
Joined: Sat Jul 07, 2007 12:09 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Dec 22, 2020 7:52 pm

Yes, I already did that.. All the graphs are with saw-like spikes :) Completely useless... This is graph for 100M link:
Clipboard02.png
I don't feel anything in 6.47.x. I thought it will solve this issue:
Clipboard01.png
But it didn't.. Everything >3Gbps in Dude graphs looks like this :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
Tony5487
just joined
Posts: 7
Joined: Sat Jan 13, 2018 1:06 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 8:39 pm

I confirm, 6.45.9 is the last stable version for Dude.
With newer versions Dude server doesn't keep connections, doing login/logout on polling intervals.
If monitored ROS device is located in remote area with poor connection (big latency), Dude is not able to establish connection (hangs on status "connecting", and never falls back to "timeout"). So no automatic retry occurs.
Toggling "secure mode" in device setting doesn't help.
 
taduikis
Member
Member
Posts: 435
Joined: Sat Jul 07, 2007 12:09 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 8:52 pm

I’m also on that version. Indeed no reconnects every half a minute, everything else works fine too. I have currently set label refresh time to 0:08, and that graph successfuly displays everything up to 5Gbps. Didn’t try custom probes yet. I’ve heard there are success stories with 64bit counters.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 202
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 9:26 pm

I am on dude 6.47.8 without any problems ...
(Max connection speed is 1GB/s here)

just my 2c
Running 6.48.1 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, PWR-LINE-AP, RB750Gr3 running dude
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 153
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 9:51 pm

I am on dude 6.47.8 without any problems ...
(Max connection speed is 1GB/s here)

just my 2c
Than try run dude on multi-core CCR. No old single core MIPS.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 202
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 10:00 pm

dude is running on a dedicated RB750Gr3 which has a 4-core cpu ...
Running 6.48.1 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, PWR-LINE-AP, RB750Gr3 running dude
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 153
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 10:07 pm

dude is running on a dedicated RB750Gr3 which has a 4-core cpu ...
Good news works with MMIPS 4 Threads. NO 4 core https://mikrotik.com/product/RB750Gr3.
Are u 100% sure monitoring any mikrotik device ? No snmp just ROS protocol ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 202
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Dec 28, 2020 10:28 pm

my RB750Gr3 says cpu-count 4 ...
Screenshot 2020-12-28 at 21.25.37.png
I am monitoring all my MT devices with both ROS monitoring and SNMP ...
Screenshot 2020-12-28 at 21.23.25.png
Screenshot 2020-12-28 at 21.23.42.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Running 6.48.1 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, PWR-LINE-AP, RB750Gr3 running dude
 
ms712004
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Feb 01, 2017 4:02 am

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Thu Feb 04, 2021 5:22 pm

anyone found a solution for this issue ?
I had the same problem with 6.46.8
dude reconnects to mikrotik devices every 30 seconds
 
evince
Member
Member
Posts: 342
Joined: Thu Jul 05, 2012 12:11 pm
Location: Weiswampach - Luxemburg
Contact:

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 11:46 am

Same here :/
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 202
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 12:06 pm

As I don't have any problems with dude, even on 6.48.1 it runs fine om my RB750Gr3.

Probing not to many devices here, about 70 in several vlans and several L3 networks.

Perhaps it is time to compare hardware ?
where are you running dude on ?
did you check /tools/profile ?
How many devices are you probing ?
Did you file ticket to support@mikrotik.com ?
As this is a user forum, you really need to file a ticket to get things fixed.
Running 6.48.1 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, PWR-LINE-AP, RB750Gr3 running dude
 
und3ath
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 61
Joined: Mon Mar 23, 2009 7:01 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 3:13 pm

Yes, of course I have support ticket. They see problem, but cannot replicate.
1100AHx4 freezed every week because of this.
Now it runs on chr Core i9 9900KF and 48GB ram
 
eddieb
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 202
Joined: Thu Aug 28, 2014 10:53 am
Location: Netherlands

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 4:14 pm

that is nasty, if MT can't reproduce it, they can't fix it ...
The only thing that can be done is try to pinpoint it to certain hardware, configuration and/or combinations of that.

I used to run dude on chr until 2 years ago, had so many VM related problems that I decided to get a dedicated MT device to run dude on.
No problems since then.
Running 6.48.1 (stable) on :
CCR1009-8G-1S (2x ipsec/l2tp site-to-site, ipsec/l2tp roadwarrior, dhcpd, dns), CRS125-24G-1S, RB1100, RB962UiGS-5HacT2HnT (10pc), RB931-2nD, RB951, RB750GL ,RB2011UAS-RM, PWR-LINE-AP, RB750Gr3 running dude
 
2jarek
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 153
Joined: Thu May 17, 2007 3:28 pm
Location: Poland

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Mon Feb 08, 2021 4:59 pm

Big LOL cant reproduce ? rly ? They dont have any (CCR + DUDE) + any mikrotik routerboard :D
 
Spudrageous
just joined
Posts: 14
Joined: Wed Sep 04, 2019 9:41 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Fri Feb 12, 2021 4:33 pm

This should be easy to replicate. I have a CHR running Dude on Hyper-V and it reconnects enough that it crashed winbox server on one of my ccr1036 out in the field. Had to reboot it through SSH.
 
dadaniel
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 184
Joined: Fri May 14, 2010 11:51 pm

Re: Dude connects to ROS devices every minute and then disconnects

Tue Feb 16, 2021 2:39 pm

I have the same problem :(

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests