Community discussions

MikroTik App
 
ekushksuhefk
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Fri Apr 10, 2015 11:07 am

Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on?

Mon Jul 20, 2020 3:27 am

Hi folks

Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on and no open ports?

I can't find anything in a default setup of The Dude that would accomplish that.

Thanks
 
sid5632
Member
Member
Posts: 436
Joined: Fri Feb 17, 2017 6:05 pm

Re: Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on?

Mon Jul 20, 2020 3:42 am

Monitor what?
It's difficult to monitor anything if it doesn't respond.
Usually Ping works in the same subnet.
 
ekushksuhefk
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Fri Apr 10, 2015 11:07 am

Re: Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on?

Mon Jul 20, 2020 5:00 am

I want to monitor if the machine is powered on or not.

Windows 10 default settings blocks ping, and I don't want to require users to change their settings.

I am on the same network segment as the users whose PCs I want to monitor.

Other software might be able to do it, but I wondered if The Dude could do anything to confirm whether a PC is up in these circumstances.

Thanks
 
User avatar
vecernik87
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 772
Joined: Fri Nov 10, 2017 8:19 am

Re: Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on?

Mon Jul 20, 2020 6:08 am

when ping is blocked, ARP request usually does the job if you are on the same L2 segment. Unfortunately, TheDude does not have ARP probe, so the only way I know of is a script in RouterOS
 
ekushksuhefk
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Fri Apr 10, 2015 11:07 am

Re: Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on?

Mon Jul 20, 2020 7:15 am

Thanks @vecernik87.
I thought it was worth asking in case there was something I hadn't found.
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1942
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa, Krugersdorp (Home town of Brad Binder)
Contact:

Re: Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on?

Mon Jul 20, 2020 10:14 pm

...
Windows 10 default settings blocks ping, and I don't want to require users to change their settings.

I am on the same network segment as the users whose PCs I want to monitor.
...
No, Windows 10 default settings only blocks pings from outside its local subnet, so if Dude is on same network as PC (As mentioned above), then ping should work
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
ekushksuhefk
just joined
Topic Author
Posts: 5
Joined: Fri Apr 10, 2015 11:07 am

Re: Can Dude monitor a Win10 PC with firewall on?

Tue Jul 21, 2020 2:10 am

[/quote]

No, Windows 10 default settings only blocks pings from outside its local subnet, so if Dude is on same network as PC (As mentioned above), then ping should work
[/quote]

OK, that's good to know @CZFan. I guess some of them have altered the default settings.

I'm essentially monitoring their RDP ports, but if there was a way to check ARP with Dude, that might have been interesting.

I don't really want to spend more time on it. I'll just leave it mulling in the dark recesses of my brain, and if it becomes necessary, I'll make everyone allow ping from the Dude server.

Cheers.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests