Community discussions

MikroTik App
 
boardman
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 261
Joined: Fri May 28, 2004 11:10 pm
Location: Mexico
Contact:

Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Tue Oct 30, 2007 4:22 am

Hi there,

Anybody experimenting Dude 3.0 beta 7 hangs (stops monitoring) after around 20-24 hours working?

Maps still "working" I mean you can edit devices, move them around, create links etc. but all the data and services monitoring is dead, stopped, showing exactly the same values forever until SERVICE "The dude server" is restarted.

Any ideas or a way to restart periodically the service in order to keep my network monitored ?

Help will be really appreciated.

Jorge Boardman
 
noakley
newbie
Posts: 29
Joined: Sat Sep 23, 2006 2:46 am

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Tue Oct 30, 2007 10:11 am

I am getting this as well. Actually exactly the same symptoms as with 3.0 Beta 6 which is very dissapointing. I was really hoping this would get fixed as there was a lot of discussion about the problem with Beta 6 and we have waited a long time for any fix
 
boardman
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 261
Joined: Fri May 28, 2004 11:10 pm
Location: Mexico
Contact:

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Wed Oct 31, 2007 10:16 pm

BUMP !!!

Any comments from developers ?
 
boardman
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 261
Joined: Fri May 28, 2004 11:10 pm
Location: Mexico
Contact:

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Sat Nov 03, 2007 9:48 pm

Hi anybody else experimenting this issues? Mikrotik guys any recommendation?

This Dude server is running only for that purpose on a Dell Poweredge 350 server, 850Mhz P3 CPU w/512M Ram on windows XP.

Most of unnecessary services turned off, all resources dedicated toi The Dude.

Best Regards
 
schat
newbie
Posts: 48
Joined: Tue Feb 07, 2006 7:07 am
Location: Bishop, CA
Contact:

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Mon Nov 05, 2007 6:10 am

Yep same problem for me.
 
uldis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 3439
Joined: Mon May 31, 2004 2:55 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Mon Nov 05, 2007 11:34 am

please make the export files at that moment and send to support@mikrotik.com so we could check the problem.
 
ntdoc
just joined
Posts: 1
Joined: Wed Jun 13, 2007 5:13 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Tue Nov 06, 2007 6:19 pm

Yes, I've seen this problem too for a long time and have implemented the following workaround (which has done quite well for me for several months now).

On the Dude Server, I made a little batch (restartdude.cmd) file:
@echo off
net stop "The Dude Server"
net start "The Dude Server"
Then, I downloaded (freeware) nncron lite from nnsoft (http://www.nncron.ru/). I installed it as a service and set the cron.tab file to run the restartdude.cmd file once/hour.

Has worked well for me over 6 months. Occasionally get a dead spot, but the brief stop/start doesn't even show and the service has been running quite well this way.
 
itguy
just joined
Posts: 11
Joined: Thu Mar 08, 2007 1:32 am

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Thu Nov 08, 2007 6:59 pm

I too have had problems with the dude running out of memory and then hanging. Unable to stop service, or end task from task manager...so I wrote a small script and set to run every hour as a scheduled task. It uses the pskill command from sysinternals (http://tinyurl.com/2ouz4o) to kill the dude process in case it didn't respond to the net stop command.

REM stops the dude
net stop "The Dude Server"

REM kills the service if still running
C:\pstools\pskill.exe -t dude.exe

REM starts the the dude
net start "The Dude Server"

Anyone know why the memory holes are going unplugged??
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 24609
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Nov 09, 2007 12:59 pm

Our dude server is running non-stop for weeks, so those export files would help to find your problem.
No answer to your question? How to write posts
 
itguy
just joined
Posts: 11
Joined: Thu Mar 08, 2007 1:32 am

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Nov 09, 2007 4:58 pm

I wish I could, however, my company believes there is information which should not be released. What typically cures the problem with other people who have submitted the xml export?
 
schat
newbie
Posts: 48
Joined: Tue Feb 07, 2006 7:07 am
Location: Bishop, CA
Contact:

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Nov 16, 2007 5:58 pm

I emailed my log file last week.
Did you find anything?
Thanks,
Aaron
 
nranieri
newbie
Posts: 30
Joined: Mon Jan 02, 2006 9:39 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Mon Nov 19, 2007 9:49 pm

please make the export files at that moment and send to support@mikrotik.com so we could check the problem.

We just experienced the same problem. Happens quite often actually. Sent along the export file, but it is rather large. Not sure it it will make it through.
 
synclops
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Dec 12, 2007 5:45 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Thu Dec 13, 2007 6:34 pm

Yep, same simptoms here....

Scenario:
»The server roles on wich Dude is running are just Dude and VMWare.
»I Run Dude as a Service.
»I constantly have 2windows open separately with 2network diagrams that I use as a dashboard.

Problem:
When I leave work, usualy I lock the computer with the 2windows Open.
What happens is that on the next day, when I unlock the computer, everything is green....that is....stalled!
The problem is that.... if I don't check it right away (enable/disable a map) I was fooled to believe that everything was fine....when it isn't, becouse although the icons are green, if one node is down, the icon is never gonna change becouse monitoring is stalled!

Another problem that I noticed on Dude 3.0Beta7 is...

Scenario:
»I have several maps created, but normaly I just need to monitor some of them; so I disable all the maps that I dont need to monitor and I save network bandwith.

Problem:
When I need to restart the service in order to correct the problem that I mentioned previously, the maps that I disabled are now beeing monitored. What happens is the icons get coloured, but the map still have the disable status.
To correct this I have to select all the maps that I want disabled again, enable them and then disable them again! Only then the icons turn Gray.

Hope to see this problems fixed on the next Beta release.
Dispite this problems, congratulations on this tool....best monitor I've found after a long search&compare.

Best Regards.
 
synclops
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Dec 12, 2007 5:45 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Dec 14, 2007 2:53 pm

New developments on this issue....

I tested something different.... insted of running Dude as a Service....I'm running in "All the Time" mode, since I maintain the same login on that Computer and I never LogOff (just lock the Computer).

24hrs have passed and everything is working fine now...
I will keep running on this mode and will post future results.
 
analog
newbie
Posts: 41
Joined: Wed Oct 11, 2006 10:18 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Thu Jan 17, 2008 8:38 pm

Has anything been discovered by the MT crew on this? I am experiencing the same problem. The Dude (3.0b7) is running on a Win2K3 server as a service, and after 24-48 hours, many of my devices start showing as down. If I restart the service in windows, all comes back green. My network has about 100 devices being monitored on multiple sub-maps.

Based on Synclops suggestion above, I've just changed from running as a service to running All The Time and just keeping the windows user logged on.

Synclops, has this resolved your issue?
 
synclops
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Dec 12, 2007 5:45 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Jan 18, 2008 2:33 pm

Has anything been discovered by the MT crew on this? I am experiencing the same problem. The Dude (3.0b7) is running on a Win2K3 server as a service, and after 24-48 hours, many of my devices start showing as down. If I restart the service in windows, all comes back green. My network has about 100 devices being monitored on multiple sub-maps.

Based on Synclops suggestion above, I've just changed from running as a service to running All The Time and just keeping the windows user logged on.

Synclops, has this resolved your issue?

Sorry to say Analog...but it didn't work out! :(

...so I went back to run as a service and made a Batch file:

@echo off

REM Stopping Dude Service....
REM .
net stop "The Dude Server"

REM Starting Dude Service....
REM .
net stop "The Dude Server"

------------------------------------------------
This was suggested by a user above.

...Copy and paste this to a file and then use windows task schedulle to run it from within 12 and 12hrs or other task schedulle softw.

To workarround the other problem...the maps that were disabled that start beeing monitored despite the fact that are disabled... :)

...I'm trying to find a Macro software that records actions (mouse and keyboard) to enable all the maps, disable all again and then enable just the ones that I wand to monitor constantly.

Unfortunatly this seems to be the only solution...since MT don't really care about fixing this issues. I understand that is freeware, but It's a shame really...because it still gives the brand a bad costumer support image.
If money is the problem...I believe that people wouldn't mind to pay up to 50$ for this tool. Is not much, put all together would pay a development team to fix this bug's.

Best Regards to all the participants of this topic.
Synclops.
 
analog
newbie
Posts: 41
Joined: Wed Oct 11, 2006 10:18 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Jan 18, 2008 9:23 pm

That is unfortunate. I'll give that script a try.

uldis and normis, is there anything we can do to help troubleshoot this issue? The Dude is such great software and yes, I too would be willing to pay for it if that would help justify more development time at MT. It has such great potential.
 
User avatar
znet
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 134
Joined: Mon Jul 24, 2006 8:07 pm
Location: Houston, Texas

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Mon Jan 21, 2008 8:37 am

I had also noticed this behavior for a long time, but attributed it to server issues. But I have mentioned this to MT regarding corporate acceptance. Having gaps in graphs can never be good for reporting.
However, contrary to others mention, a new installation doesnt seem to have this annoying problem. I installed Dude 3.0 beta? on a fresh new 2K3 server, and it had the same problem, but when I upgraded to beta7, I havent had any gaps in over a month.
Of course, if you change two variables (as invariably happens in development), I wonder what solved the problem. The new installation is monitoring a much smaller network (but initially showed gaps), and the installation is essentially on a dedicated Dude server. I now have a website on the server, but still havent seen gaps.
Formerly, MRTG and WUG were also running on the same box. That server was very sufficiently powered (2x3GHz Xeon, 2GB RAM), so I never saw any significant utilization. Possibly multiple SNMP applications, probing hundreds of devices caused some sort of contention. Never did see any gaps in MRTG though. Just checked all the links, and so far so good.

Just thought I would comment on this, since this was hard to explain to even basic users when they asked 'why are there gaps?'. I had trained tech support to capture bandwidth exports to show customers everything was OK with their circuit. Longer period graphs were not usable for that handy purpose.

Also, maybe for another thread, but the beta7 doesnt seem to have anomalous memory usage. Previously, I would see memory rising to a certain max around 250MB, then cyclically go back down to normal, but start its sine wave rise again. The memory usage now is much lower, and stays pretty consistent. Possibly the two problems were related.

Dont know if others are still experiencing the gaps, but hope this helps...
 
synclops
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Dec 12, 2007 5:45 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Wed Jan 23, 2008 1:02 am

znet, thank you for your testemony.

I forgot to mention, I have Dude v3.0Beta7 but the maps were created on Dude v2.2.
When I decided to use de Dude v3.0Beta7 insted of the v2.2 version, I used the Import/Export feature and it seemed to work fine because all the information was properly displayed on the newer version.

I will reveal other details regarding the network topology that I'm monotoring:
I am on a LAN environment, monitoring branch office conections to the main office. The connections are made by dedicated access (frame relay) and the network bandwith on each branch is 64kbps. The main office has 2Mbps of network bandwith do all the branch offices.

We are monitoring about 70 Branch Offices, just by using PING and TELNET.
Alltough I have several maps where nodes are monitored using SNMP, those maps are disabled for monitoring.
Only 2 Maps are enabled: Branch Office Gatways (PING and TELNET) and Branch Office Servers (PING).

So... I dont really now if the problem is related to a matter of network size, or network bandwidth or even Network Services. I leave that to MT crew to test and analyse.

Once again I think this tool is very usefull, even to MT Router OS clients to monitor their networks...since there are features in Dude for RouterOS. So I dont understand why this is not subject of an investigation by MT.
Three Months have passed and the comments by the forum administrators were very scarced! :(

Hope this new information will help find a solution.
Greetings to all.
 
MikeMc
just joined
Posts: 4
Joined: Wed Feb 06, 2008 7:44 am

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Sun Feb 10, 2008 3:45 am

Just loaded the Beta 3 B7 after having extremely stable 2.2 running. The B7 version started hanging in service mode almost immediately (takes less than 5 minutes). The Dude program has consumed about 1GB of ram and the CPU is running 70% or higher where is was about 23MB of ram and 1% cpu usage. Everything slows to a stop on the computer until I can stop the service then all is normal. The only way to get the service to run normally again is to reset the configuration when starting the service and then reimport the settings from disk.

Backed down to B6 and the problem is there also. Same time frame and same problems.

Reinstalled 2.2 and everything is back to being a happy camper.
 
pauljr
just joined
Posts: 13
Joined: Tue Jun 05, 2007 8:18 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Thu Feb 14, 2008 4:42 am

Same problem here running 3.07b on 2003 Server although I have seen it for a while now in the beta versions. Not sure when it started for me though. The program just simply stops monitoring.. The snmp graphs are just empty. I usually have to restart or kill the service/process to fix the problem.. This occurs once a week to once a day.
 
analog
newbie
Posts: 41
Joined: Wed Oct 11, 2006 10:18 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Thu Feb 14, 2008 5:54 am

I've been restarting my service every 4 hours and that seems to have "fixed" the issue for me. However on a rare occasion (happened twice now), I still get all devices showing down even within the 4 hour time window. It fixes itself after the service restart though.

MT, is this something you guys can acknowledge as a known issue that is being worked on?
 
Johann
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Jan 23, 2008 2:43 pm
Location: Germany

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Feb 22, 2008 12:54 pm

Hello,
just one more report on this.

I see dude server stopping snmp probe analysis while other probes continue to work.
The snmp polling of the devices still goes on as verified with tcpdump.
All functions requiring snmp analysis stop working, also traffic diagrams are not continued.
SNMP monitored devices get red while devices monitored by ping or other probes stay green.
Notifications are sent as requested as the devices get red coloured.
Config: Dude 3.0beta7 at Suse 10.1 wine.
Issue occures: about one time a month.
Work around: restart dude server
Johann
 
tombug
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Feb 20, 2008 7:50 am

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Feb 22, 2008 5:15 pm

Just an idea:

With Dude 3.0 beta7 I've seen that there is a 127.0.0.0 Network found (loopback).

In my case, If dude discovers this network, it will not be finished with discovering this very large network before the next discover starts (60minutes). So you geht 1 more Discover job every hour, and they are scanning a very long time...

I simply removed 127.0.0.0 from the "General" tab of the map and it works fine.

Hope this can help you, but I'm not sure if it is what you are searching for.

Greetings Tom
 
pauljr
just joined
Posts: 13
Joined: Tue Jun 05, 2007 8:18 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Tue Mar 11, 2008 11:38 pm

Mtik any updates on this? Are you aware of this issue/bug?
 
analog
newbie
Posts: 41
Joined: Wed Oct 11, 2006 10:18 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Wed Mar 12, 2008 12:09 am

Looks like they have no interest in addressing this. I'm currently migrating to Nagios for monitoring. The Dude is still great as a system mapping software, it just can't be relied on for outage notifications.
 
User avatar
chimaster
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 132
Joined: Tue Feb 07, 2006 8:54 am
Location: Queenstown
Contact:

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Thu Mar 13, 2008 6:27 am

Hey Guys same issue, wouldn't switch back to Nagios though, too much hassle ( I know it's come along way) but I like the dude. It's important to remember that the "b" = Beta.

However, would be nice ot have some more feedback from the Mikrotik Guys, I'm gonna try not running it as a service as well and see how it all goes. :-)

Chur
 
frogale
just joined
Posts: 21
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:57 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Fri Apr 04, 2008 10:15 pm

I am getting this as well :? So bad :(
 
biphi
just joined
Posts: 1
Joined: Sun Apr 20, 2008 2:59 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring SNMP Data

Sun Apr 20, 2008 6:00 pm

Hi everyone,

i've been testing dude (beta7) for a while now and I observed serveral similar weird effects related to SNMP monitoring which may or may not have anything to do with the statistics gathering.

I monitor a PIX Firewall via SNMP. When I view the Device SNMP tab's interface information, I can observe Dude finding the firewall interfaces and then loosing one or both of them again. The links attachted to that Firewall will loose their assigned Interface at the same time, hence also dropping the display of any SNMP Information for that link. Interestingly enough the bandwidth Statistics for each Link are collected correctly for both attached interfaces - showing no gaps or interruptions. They even keep the right assignment between interfaces and links, regardless of the everchanging assigned snmp interface.

I also have a monitored w3k r2 server, which very frequently fails on some snmp-polled services like "cpu, disk, virtual memory etc". I have deleted, readded, reconfigured, rediscovered and re-everythinged that node, but it will always start failing again. SNMP Information for the bandwidth of it's attached links is not affected hower. I have started to play with probe timings for global, map and the failing individual elements. Which does seem to have some effect. Giving probes more time before they fail and having the failing devices probed less frequently has stopped the probes from going down. Still, the history data is not collected correctly and the device label will not update for all the information. Somtimes it will display all labels - at other times only CPU% or stall display completely.

The second Problem somewhat reminds me of one with the PIX above. It looks like SNMP and Dude device Information is not consistent at all times.
I have also observed some reordering of Interfaces the Device SNMP Tab. I guess it just shows them as answeres from individual probles come in, when I click the "refresh" button? If an individual probe is sent to retrieve information about each interface, is it possible that probes are sent too fast - hence jamming devices which are slow to answer snmp queries?

Would be really nice to get that fixed :)
 
McGregor
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Apr 21, 2008 10:42 am

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Mon Apr 21, 2008 11:13 am

Hi guys,

I'm wondering if it's possible to install other copy of Dude server on a different machine and monitor only the main Dude server. If the main server stops responding the secondary server would restart the dude service. We would use own created TCP type probe. To make it work we need to know what to send to 2210 or 2211 port and what to expect as a answer form the server. In my opinion this would be better work around then periodically restrted dude service. What do you think? Any ideas?
 
eeker
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Apr 21, 2008 5:18 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Mon Apr 21, 2008 5:22 pm

I couldn't take the unreliability of beta7 anymore. I just rolled back to 2.2. I like the new features in the beta version but at the end of the day I need to know when my devices have gone down. Having a separate Dude server to monitor another Dude server starts to get silly.
 
jeddy7796
just joined
Posts: 1
Joined: Thu Apr 24, 2008 7:30 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Thu Apr 24, 2008 7:48 pm

I've been running the 3.0 beta7 for a while too. I've been running the typical service restarting batch file that everybody has mentioned... I run it every four hours. It has been getting us by pretty good but today something different occurred that may or may not be directly related. Here's how it went....

Noticed after a planned outage yesterday that I didn't receive any notifications for the outage... today I went into the server and my scheduled tasks to make sure the restart .bat was still going.... was fine. I then checked the service and it was already stopped. I tried to start it... An "Error 1503" message popped up... (could have been "Error 1305"--can't remember for certain). It basically stated that the service could not be started... I then used PSKill to kill the Dude... it claimed to kill 2 procs even though the service wasn't started and I didn't have the client running. I tried to start again and nothing. But before restarting the server I decided to try reinstalling The Dude over top of the existing install. The service was gone from Services. I then opened Dude and had to go back in the "Server" button at the top and tell it to Run as a Service. The service reappeared in Services and was started just fine...

I'm going to use AutoIT to install Dude over itself once each week in addition to the restart.bat running every four hours... I'll post back if this work around seems to be helpful...
 
mike95826
just joined
Posts: 3
Joined: Sat May 03, 2008 9:02 am

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Sat May 03, 2008 9:09 am

I noticed that when "The Dude 3.0beta7" is closed it doesn't completely empty out of memory. At the point where it hung, I noticed that there were 8 instances of the dude.exe process active in the task manager. Just a hint for the programmers.
 
synclops
just joined
Posts: 5
Joined: Wed Dec 12, 2007 5:45 pm

Re: Dude 3.0 beta7 service hangs/stop monitoring

Mon May 05, 2008 2:25 pm

I found one simmilar to Dude... "10-Strike LANState Pro".

This one is not freeware...so I guess it's bug free and has a Support Team that care's! ;)

Greeting's to all user's

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests