Page 1 of 1

Polling by domain name instead of IP

Posted: Mon Feb 18, 2008 9:58 pm
by slech
It posible to poll host by DNS name and not by IP ?

Re: poll by domain name instead of IP

Posted: Tue Feb 19, 2008 7:31 pm
by keith
What are you trying to accomplish. I have mine setup to resolve ip addresses from the dns name and the mac from the ip. That way if an ip address changes it automatically updates.

Re: poll by domain name instead of IP

Posted: Tue Feb 19, 2008 7:58 pm
by slech
I try ti poll ping by DNS name.
If dns is resolv is failed ping is failed tool.
A dont kwon how acomplish it :?
WhatsUp gold have posibilility to poll by DNS or by IP.

Re: poll by domain name instead of IP

Posted: Wed Feb 20, 2008 2:55 am
by VTWifiGuy
A DNS server does not care and can not determine if a device is up.. its only job is to take name and give you ip address and then you can do anything you want with this ip address but that is not enough for you? :lol: I am confused.

Re: poll by domain name instead of IP

Posted: Wed Feb 20, 2008 10:28 pm
by slech
And virtual host ?
The same IP but different Host Header Name
domain1.com
domain2.com
domain3.com

or Dymanic IP ?

Re: Polling by domain name instead of IP

Posted: Mon Jun 02, 2008 11:14 pm
by RedBeard
I have the "setting", "Discover", "Name Preference" option set to "DNS,IP". However, my machines (all DHCP) keep getting re-discovered as new machines, or (worse) I get false readings on some machines because they have the IP address that used to belong to someone else. How do I fix this?

Thanks,
RB

Re: Polling by domain name instead of IP

Posted: Tue Jun 03, 2008 12:23 am
by talon63
On the General tab for a device try setting DNS Lookup to Name to IP, and set the MAC Lookup to IP to MAC. I haven't seen any duplicates in a very long time with this setup.

Re: Polling by domain name instead of IP

Posted: Wed Jun 04, 2008 9:22 pm
by RedBeard
OK... I see where it is now. I was looking for a setting that controlled the detection of devices, not the devices itself.

Thanks again,
RB

Re: Polling by domain name instead of IP

Posted: Wed Jun 04, 2008 9:27 pm
by talon63
Doing it this way allows the map object to just update without spawning a duplicate every time a change is detected. Makes life easier in the long run.

Cheers!