Community discussions

MikroTik App
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24493
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

The Dude beta 8

Tue May 06, 2008 4:25 pm

* F11 puts any panel in fullscreen mode
* reworked font stuff, only uses fonts added to dude server for exact output on different clients (fonts have to be added to files just like images)
* routeros server can export maps/charts
* routeros web server can display maps/charts
* added many traslations, simple language choosing from 'Preferences'
* dropped support for windows metafile, not possible to render in routeros environment
* improved svg, png image support
* map, chart output to many new formats - bmp, jpeg, ps, svg
* drag&drop files to/from dude server and routeros devices
* drop files straight on routeros device in network map to upload
* server files can be organized in directories
* fixed bug - dude could freeze when opening device window
* fixed bug - dude server could stop polling
* improved mac mappings - refresh of mac mappings is distributed evenly across refresh interval to avoid traffic congestion
* many other bug fixes
http://www.mikrotik.com/download/dude-i ... 0beta8.exe
No answer to your question? How to write posts
 
slech
Long time Member
Long time Member
Posts: 534
Joined: Thu Feb 14, 2008 4:03 pm
Location: Moldova, Chisinau

Re: The Dude beta 8

Tue May 06, 2008 9:15 pm

First - Thanks very much for Dude ! It is nice.
v3 beta 8 - translate dont work corectly. Im install Dude in russian and after change language in english, but not all menu translated in english, some is in russian :?
And logging in russina too:

Image
sorry for my english
 
hkunnana
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 98
Joined: Tue Aug 29, 2006 7:11 am

Re: The Dude beta 8

Tue May 06, 2008 11:11 pm

Great News, will test it. Thx MicroTik
 
point
just joined
Posts: 9
Joined: Tue Jun 01, 2004 4:09 pm

Re: The Dude beta 8

Wed May 07, 2008 7:23 am

but where dude package for MT ROS? (v3.7 reports on "incorrect version")
 
User avatar
normis
MikroTik Support
MikroTik Support
Topic Author
Posts: 24493
Joined: Fri May 28, 2004 11:04 am
Location: Riga, Latvia

Re: The Dude beta 8

Wed May 07, 2008 8:47 am

slech - it just saved the Log file that you had while on Russian version. You can delete this log if you don't need it.
No answer to your question? How to write posts
 
mitarmitar
just joined
Posts: 1
Joined: Wed May 07, 2008 12:43 pm

Re: The Dude beta 8

Wed May 07, 2008 12:59 pm

I have problem with map created in 3.0 beta 7, after upgrade it loads the map but without any details about items on the map, all I can see are items and links between them (without name, address etc...) just blank squares. Also when I double-click on any of the items error sending report goes on. It is a very big map with few 100's elements (items) and about 20 submaps... creating a new one isn't solution.

Regards
 
HMP-Watcher
just joined
Posts: 3
Joined: Wed May 07, 2008 2:51 pm

Re: The Dude beta 8

Wed May 07, 2008 3:25 pm

The following issues are observed with maps:
* outlining function for objects stopped working.
* Network Elements Icons are all gone after upgrade. Selection of device type now shows each icon picture twice.
 
Johann
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Jan 23, 2008 2:43 pm
Location: Germany

Re: The Dude beta 8

Thu May 08, 2008 1:13 pm

Installation of client only: dude client loops with the interface language popup.
Server install cures this issue.

Good news: Export at the client now creates xml with full backup of remote server!

Import of backup created with .07beta: Device type is kept but icon shows as unknown
Modifying device settings to different type: device icon still shows up as unknown

Linux with wine:dude --server works fine.
Dude client started with wine: shows up the icon but will not open the window (tested with fvwm and twm).
wine message is: fixme:event:wait_for_withdrawn_state window 0x10022/1200005 wait timed out
Dude 3.0beta8 , Suse 10.1, wine-0.9.61
Johann
 
Johann
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Jan 23, 2008 2:43 pm
Location: Germany

Re: The Dude beta 8

Thu May 08, 2008 5:12 pm

A further observation already mentioned for beta7: Cisco PIX interface snmp polling does not work stable. Message is: SnmpRefresher::onSnmp(): too big . Might be related to GigBit Interface?
Good News: beta 8 now works fine with True X-Mouse!
Johann
 
chas
just joined
Posts: 4
Joined: Sun Mar 12, 2006 8:20 pm

Re: The Dude beta 8

Fri May 09, 2008 6:46 pm

hello:)
after upgrade I've got debugger window with some messages:
error, line does not begin with '
DEBUG: cw: 1407 411c39
WARNING: leftover temp file dud387.tmp
DEBUG: sm: 5478ec
DEBUG: sm: 42ebf2
WINMGR: no persistent for preferences
DEBUG: sm: 417dc4
DEBUG: sm: 42ebf2
DEBUG: sm: 42ebf2
DEBUG: sm: 42ebf2
WINMGR: no persistent for panel
DEBUG: sm: 42ebf2
WINMGR: no persistent for panel
DEBUG: sm: 42ebf2
WINMGR: no persistent for panel
DEBUG: sm: 42ebf2
WINMGR: no persistent for panel
but I can't close this windows, when I do that, Dude is closing too... What have I do with that?
 
slech
Long time Member
Long time Member
Posts: 534
Joined: Thu Feb 14, 2008 4:03 pm
Location: Moldova, Chisinau

Re: The Dude beta 8

Mon May 12, 2008 12:27 pm

* fixed bug - dude could freeze when opening device window
It freez now :(
sorry for my english
 
keith
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 52
Joined: Thu May 24, 2007 12:30 am

Re: The Dude beta 8

Tue May 13, 2008 1:58 am

I installed 3.08 and noticed it is real slow when redrawing my map. I have a jpg set as the background and whenever i try to move anything, even the screen, the cpu usage goes to 50% and the dude stalls. Any suggestions?
 
luzik
just joined
Posts: 13
Joined: Mon Feb 11, 2008 1:24 pm

Re: The Dude beta 8

Mon May 19, 2008 3:03 pm

working fine for me but TenGigabitEthernet speeds still buggy :(
any chance to fix this in next release?
 
frogale
just joined
Posts: 21
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:57 pm

Re: The Dude beta 8

Mon May 19, 2008 6:33 pm

dude beta8 doesn't report outage info: http://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=8&t=23831
 
Johann
just joined
Posts: 10
Joined: Wed Jan 23, 2008 2:43 pm
Location: Germany

Re: The Dude beta 8

Tue May 20, 2008 4:18 pm

Hello, great improvement with 3b8! ISDN access from client to server works great now!
3b8 server on wine/ suse 10.1 and 3b8 client XP.
Johann
 
Pablete
just joined
Posts: 22
Joined: Wed May 23, 2007 4:11 pm

About 10Gb interfaces

Thu May 22, 2008 4:39 pm

Hi,

The 10GbEth graphs may be very buggy. The reason is that the MIB used to calculate the traffic through an interface is the standard interface MIB, wich measures IfInOctect and IfOutOctet with 32 bits. With 10Gbps interfaces and poll time of 60 seconds you can easily overflow the counter.
This happens for traffics over 5723Mbps with a poll time of 60 seconds.
The same happens for traffics over 3.43Gbps with a poll time of 10 seconds.
The same happens for traffics over 114Mbps with a poll time of 5 minutes.

To avoid the overflows you should explicitly measure with the MIB
.iso.org.dod.internet.mgmt.mib-2.ifMIB.ifMIBObjects.ifXTable.ifXEntry.ifHCInOctets
.1.3.6.1.2.1.31.1.1.1.6.ifindex
.iso.org.dod.internet.mgmt.mib-2.ifMIB.ifMIBObjects.ifXTable.ifXEntry.ifHCOutOctets
.1.3.6.1.2.1.31.1.1.1.10.ifindex

Regards
 
oharem
just joined
Posts: 18
Joined: Thu Dec 13, 2007 10:54 pm

Re: The Dude beta 8

Thu May 22, 2008 8:04 pm

I am running The Dude beta 8 and I can't seem to login to the web interface via Firefox.
I can log in with IE though.
I get the normal login screen and I enter my credentials.
It then dumps me back to the login page again.
I do however see an instance in panels and active users areas.

Is this a known issue?

Here is my version string from Firefox:
Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.1.14) Gecko/20080404 Firefox/2.0.0.14

Is it just me or what?
 
talon63
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 65
Joined: Tue Mar 25, 2008 2:31 pm
Location: Texas USA

Re: The Dude beta 8

Thu May 22, 2008 8:31 pm

It may be you, as I am running the same version of Firefox on XP and it is loading fine.
"Technology is dominated by two types of people: those who understand what they do not manage, and those who manage what they do not understand." - Putt's Law
 
Schnulch
newbie
Posts: 43
Joined: Wed May 23, 2007 9:04 am
Location: Germany

Re: The Dude beta 8

Fri May 23, 2008 6:24 pm

Hi, just a minor "issue" here,
if I connect from a Dude-Client 3.0beta8 to a Server with Dude 3.0beta7 I get asked, if I want to UPGRADE from 3.0beta8 to Version 3.0beta7! If I click "yes", I get 3.0beta7 installed.
 
User avatar
Minollie
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 96
Joined: Tue Nov 14, 2006 4:45 pm
Location: Netherlands

Re: The Dude beta 8

Tue May 27, 2008 3:59 am

Personally I'm afraid there are a couple too much bugs in the new version..

- the background image defaults to a random image The Dude finds, occasionally screwing up maps.
- within the listing of images, most of them appear twice, except for a few new ones.
- the icons of the devices disappear (and some of them default to 60% or something).
- the small border line that clearly outlined the device is gone (on a white background you now hardly notice gradients..)
- On Windows XP SP2 (Dutch) The Dude 3b8 crashed after importing the backup from 3b7 and then enter/adjust settings
- (no offense:) translation into Dutch could be better
- when entering the overview of the devices, The Dude (both 3b7 and 3b8) go beserk and start somekind of flashing when you've got a lot of different devices.. this hangs both versions.
- occasionally outages won't show up
- don't know about you, but I kinda 'hate' it I can't adjust and/or delete built-in things like probes etc.

- I would like to see that an unused link (SNMP kind) stops displaying Interface.INbitrate or something like that, but instead it would be most pleasurable when it would mention something 0 bps.. ;)

I've to admit that I've seen a couple of interesting new features, see the feature list of Normis for 3b8, but for now I rolled back to 3b7, imported the backup and am up-and-running smoothly with this version (known bugs being ignored that is).

I'm looking forward for 3b9 (of whatever next version you can come up with.. ;)) and hope for improvements!

Regards,
Minollie
 
csickles
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Fri May 28, 2004 8:46 pm
Location: Phoenix, AZ
Contact:

Re: The Dude beta 8

Tue May 27, 2008 8:46 pm

Upgraded to Ver 8 and ALL SNMP died.
My maps shows all devices, bur "SNMP opperation failed" is all I get for ALL counters and All devices are in allert..

OOPS...
Things that make you go "Hmmmmmmmm"...

Craig
 
Trisc
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 242
Joined: Sat May 29, 2004 11:24 pm
Location: Glos, UK

Re: The Dude beta 8

Mon Jun 02, 2008 1:06 pm

* routeros server can export maps/charts
How ?? Where is the command to do this?
 
csickles
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1257
Joined: Fri May 28, 2004 8:46 pm
Location: Phoenix, AZ
Contact:

Re: The Dude beta 8

Sat Jun 07, 2008 1:18 am

FYI..

Found the issue with SNMP "dying"..

Dude V3 B8 changed the selection of the default SNMP profile to "NONE"..

I changed it back to V1 (and 2) and SNMP = OK...
Things that make you go "Hmmmmmmmm"...

Craig
 
jma_sp
just joined
Posts: 19
Joined: Fri Feb 16, 2007 1:40 pm
Location: Madrid (Spain) / Madrid (España)

Re: The Dude beta 8

Sat Jun 07, 2008 2:02 am

Yes, when i installed beta 8 over beta 7 icons disapeared, then i uninstalled / installed and imported to view the map OK (fortunately i have an exported backup file) :)
Finally i decided continue with beta 7 it seems more stable and i have created a lots of elements to loose it.
New properties of beta 8 are very interesting but i will wait until beta 9.
 
9RAY
just joined
Posts: 6
Joined: Thu Jun 19, 2008 1:38 pm

Re: The Dude beta 8

Thu Jun 19, 2008 1:50 pm

I have acknowledgement bug.
When i do ack on the object(is down) and then it comes alive, the object is still blue and nothig happens. When i do reprobe it comes alive on the map.
 
User avatar
santababa
just joined
Posts: 22
Joined: Wed Feb 20, 2008 6:13 pm

Re: The Dude beta 8

Fri Jul 25, 2008 6:05 pm

Firstly, thanks for the Dude! Great software. Just a few little issues:

:D
a) Import image files does not crash dude anymore.

:(
1) All icons lost after upgrade, have to reassign them.
2) Have to reload background image. After loading, the whole dude slow down to a crawl. Also when you resize the map, the background image does not resize propotional with icons. I was using a custom gif file.


Thanks,
San.
 
iam8up
Member
Member
Posts: 312
Joined: Sun Oct 28, 2007 10:58 pm
Location: Troy, OH
Contact:

Re: The Dude beta 8

Fri Aug 08, 2008 5:38 am

* fixed bug - dude could freeze when opening device window
It freez now :(
Me too...Windows server and Windows client...
 
Trezona
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 62
Joined: Wed Feb 22, 2006 6:34 pm

"Outlines" not workinf!

Fri Aug 22, 2008 10:24 am

Hello,

I have just upgraded the dude beta 8 and have noticed that the "Outlines" feature is not working???

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests