Community discussions

 
sebus
newbie
Topic Author
Posts: 38
Joined: Sun Mar 12, 2017 6:29 pm

WOL not working after upgrade

Sun Aug 04, 2019 1:24 pm

I hate upgrades, as always something goes wrong (ofcourse other things might have been wrong previously, hence the need for upgrade)

This time WOL stopped working in both 6.44.3 & current 6.45.3
It used to work perfectly fine in my old 6.34.x version

I can use Depicus WOL GUI tool (and with setting Send options: Internet my machines wakes up after packet is sent to 192.168.88.255 - but with Sent options: Local Subnet it also does not work, I assume /tool wol also uses local subnet, hence the issue)

So this does NOT work in current MikroTik RouterOS 6.45.3 (c) 1999-2019

/tool wol interface=ether2-master mac=A0:48:1E:B8:8D:58

Any ideas how to fix it?

sebus
 
sebus
newbie
Topic Author
Posts: 38
Joined: Sun Mar 12, 2017 6:29 pm

Re: WOL not working after upgrade

Mon Aug 05, 2019 12:44 pm

It seems that the issue is that between OS versions behavior of master interface changed.

I have D-Link managed switch connected to ether3 (to which my devices are connected)

With current OS I can get WoL working again, but I had to change my scripts to use ether3 (previously it was working fine with master interface)

sebus
 
User avatar
eworm
Member
Member
Posts: 378
Joined: Wed Oct 22, 2014 9:23 am
Location: Oberhausen, Germany
Contact:

Re: WOL not working after upgrade

Tue Aug 06, 2019 1:06 pm

The concept of master interfaces does no longer exist in recent RouterOS releases. If the interface belongs to a bridge you should use that.
Manage RouterOS scripts and extend your devices' functionality: RouterOS Scripts
 
nostromog
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 150
Joined: Wed Jul 18, 2018 3:39 pm

Re: WOL not working after upgrade

Tue Aug 06, 2019 1:49 pm

I hate upgrades, as always something goes wrong (ofcourse other things might have been wrong previously, hence the need for upgrade)

This time WOL stopped working in both 6.44.3 & current 6.45.3
It used to work perfectly fine in my old 6.34.x version

I can use Depicus WOL GUI tool (and with setting Send options: Internet my machines wakes up after packet is sent to 192.168.88.255 - but with Sent options: Local Subnet it also does not work, I assume /tool wol also uses local subnet, hence the issue)

So this does NOT work in current MikroTik RouterOS 6.45.3 (c) 1999-2019

/tool wol interface=ether2-master mac=A0:48:1E:B8:8D:58

Any ideas how to fix it?

sebus
You need to find to which interface is A0:48:1E:B8:8D:58 attached. One good way is, while the device is awaken, and assuming good access to it, do:
:put [/ip arp get [f where mac-address=A0:48:1E:B8:8D:58] interface]
After ensuring that the device has been recently seen by the router (say after ping to its ip address).
 
User avatar
Jotne
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1296
Joined: Sat Dec 24, 2016 11:17 am
Location: jo.overland at gmail.com

Re: WOL not working after upgrade

Tue Aug 06, 2019 3:40 pm

:put [/ip arp get [f where mac-address=A0:48:1E:B8:8D:58] interface]
This may not work. On hEX routers, it will just show name of the bridge where the interface is connected, not the physical interface.
 
How to use Splunk to monitor your MikroTik Router

MikroTik->Splunk
 
 
nostromog
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 150
Joined: Wed Jul 18, 2018 3:39 pm

Re: WOL not working after upgrade

Sun Aug 11, 2019 7:02 am


:put [/ip arp get [f where mac-address=A0:48:1E:B8:8D:58] interface]
This may not work. On hEX routers, it will just show name of the bridge where the interface is connected, not the physical interface.
The interface where it appears in arp table is the one that wake command needs

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 
User avatar
Jotne
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1296
Joined: Sat Dec 24, 2016 11:17 am
Location: jo.overland at gmail.com

Re: WOL not working after upgrade

Sun Aug 11, 2019 7:13 am

Interface is Bridge1 for all innside mac on hEX
/ip arp print
 0 DC 10.10.10.41     00:1A:EC:0C:1C:83 Bridge1
 1 DC 10.10.10.32     90:BA:1A:68:DA:D1 Bridge1
...
...
 
How to use Splunk to monitor your MikroTik Router

MikroTik->Splunk
 
 
nostromog
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 150
Joined: Wed Jul 18, 2018 3:39 pm

Re: WOL not working after upgrade

Sun Aug 11, 2019 3:35 pm

Interface is Bridge1 for all innside mac on hEX
/ip arp print
 0 DC 10.10.10.41     00:1A:EC:0C:1C:83 Bridge1
 1 DC 10.10.10.32     90:BA:1A:68:DA:D1 Bridge1
...
...
this means that bridge1 is the broadcast domain where the wake tool should be fired.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

 
User avatar
Jotne
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1296
Joined: Sat Dec 24, 2016 11:17 am
Location: jo.overland at gmail.com

Re: WOL not working after upgrade

Sun Aug 11, 2019 4:53 pm

That I du understand, but if I know my PC is connected to ether2, its not easy to find out what mac is on ether2
 
How to use Splunk to monitor your MikroTik Router

MikroTik->Splunk
 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests