Community discussions

 
ivanperino
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Topic Author
Posts: 70
Joined: Sat Jan 20, 2007 4:34 am

Generic comunicaction through serial port

Mon Aug 13, 2007 12:31 am

My inquire is about comunication through serial port on RB500.
Is there any way to read and write over RS232 port on RB? I have seen SIGWATCH but it doesn´t give me a complete solution. It only watches an electrical signal on serial port.
I would like to read data from that port, thus, perform some script with it.
Or may be write to some microprocessed application outside the RB.
Is it possible? how can I do it?

My purpose is to make a monitor/execution application (energy, alarm, reset powersupplay, etc.)

Thank you a lot. I will appreciate any help from you.
Ivan Perino
Argentina
MUM is near!
 
User avatar
Giepie
Member
Member
Posts: 431
Joined: Mon Sep 13, 2004 12:33 pm
Location: Western Cape, South Africa
Contact:

Re: Generic comunicaction through serial port

Mon Aug 13, 2007 3:08 am

Hi

AFAIK there are only 3 ways of using the serial port.

1) Terminal services in order to access MT from your PC

2) INPUT from your UPS

3) Communication with devices such as GPRS modems.

I did read in some forum, that you can use AT commands to control devices as per your request. Do some more searching, I'm sure you'll find it.

Hope I've put you on the right track!

BTW, did you know it is possible to run damnsmall linux on a RB with a 128MB CF card? I'm sure you could do more on Linux than with MT in this regard.
 
el berto
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 197
Joined: Wed Sep 26, 2007 10:53 am

Re: Generic comunicaction through serial port

Mon Nov 19, 2007 12:51 pm

Hi, I apologize but I'm a beginner and I am a lot confused:
I would like to use a RB112 (1 COM) with a GPRS modem through serial port: if I'm not wrong I should command it through System -> Serial-terminal serial0 but I receive the message "port is already in use".
Whet's wrong?
 
teixeiragv
just joined
Posts: 7
Joined: Wed Aug 15, 2007 12:16 am

Re: Generic comunicaction through serial port

Mon Mar 23, 2009 3:16 am

Hope you have sorted this out already.
Anyway, just to help some other researchers.... and give some more directions on this question....

The console uses the serial0 as default. If you want to access a device on the MT command line, you need first to disable the console.
To confirm:
>port print

you may see something like this:

[admin@VLAN test 2] /port> print
Flags: I - inactive
# NAME USED-BY BAUD-RATE
0 serial0 Serial Console auto
[admin@VLAN test 2] /port>

to disable console:

>system console disable 0

Now you can try to access again!
Good luck to all!
Guilly

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests