Community discussions

MikroTik App
 
avirt
just joined
Topic Author
Posts: 9
Joined: Wed Jan 31, 2018 8:23 am

10G link CRS305-1G-4S+ with CSS610-8G-2S+

Thu Feb 08, 2024 9:01 pm

Hello guru's!

I've got my 10G setup with core switch as CRS305-1G-4S+ (sw1) and delivery switch as CSS610-8G-2S+ (sw2) with cat 6e (<15m) connected with SFP+ S+RJ10 (Cabinet link). I'm using VLANs, as seen in screenshots. Core switch have ONU uplink to internet provider, and connected to 10G NAS and core router.

Well, it's target configuration, and I can't make it work properly. At sw2 I have Port 8 and SFP+1 as identical setup, as seen on screens. When sw1 connected to sw2 via Port8 (1G), it works perfect. When I move connection to SFP+1 (10G), I've got immediately "connection lost" with both switches. I'm sure all hardware and cables are good, seems like it have some wrong settings.

Please help me find where I am wrong? How to get them connected with 10G link?
link_sw1.png
vlan_sw1.png
VLANs_sw1.png
link_sw2.png
vlan_sw2.png
vlans_sw2.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
avirt
just joined
Topic Author
Posts: 9
Joined: Wed Jan 31, 2018 8:23 am

Re: 10G link CRS305-1G-4S+ with CSS610-8G-2S+

Tue Feb 13, 2024 12:59 pm

Is this forum dead? Any ideas how to fix or debug?
 
Naecken
just joined
Posts: 8
Joined: Tue Dec 05, 2023 11:11 pm

Re: 10G link CRS305-1G-4S+ with CSS610-8G-2S+

Tue Feb 13, 2024 11:54 pm

Well, a few screenshosts is a hard challenge to fully understand your configuration on devices. It could be trouble with STP, but who knows. ICMP is working on switches? Switching still works or even traffic is stopped?

SwitchOS is easy to configure, but RouterOS gives you logs - debug. I would recommend to switch to RoS on CRS and make same configuration, if trouble repeats, you can see details in logs.
 
avirt
just joined
Topic Author
Posts: 9
Joined: Wed Jan 31, 2018 8:23 am

Re: 10G link CRS305-1G-4S+ with CSS610-8G-2S+

Fri Feb 16, 2024 10:37 pm

I would recommend to switch to RoS on CRS and make same configuration, if trouble repeats, you can see details in logs.
Well, even your post doesn't contain solution, it really helps me to go deeper, thank you!

I has reboot crs305 to RouterOS and set it up as the same as SwOS, connect PC for each switch, and found flapped link between switches :( Logging doesn't help too much, it just link up / link down every ~2 sec. I've tried replace ports from both sides, replace SFP's, no any difference found. I'll try later to replace RJ45 later from one side to be sure it's not a reason. Internal "cable test" doesn't help - it shows flapping link ok/ no link. When i change port to 1G at CSS10, i have stable link with up to 900 Mbps throughput according to speedtest.

Really strange fact is, even i set port negotiation to 1G, 100M or 10M, it doesn't stop port flapping! My cable is thick ~10m long STP CAT 6e in-wall with heavy duty field connectors both side.

What can be wrong with cable (or not?) with such strange effect?
 
Naecken
just joined
Posts: 8
Joined: Tue Dec 05, 2023 11:11 pm

Re: 10G link CRS305-1G-4S+ with CSS610-8G-2S+

Tue Feb 20, 2024 8:01 pm

Well, for 10G I use only optic or DAC, I don't have any experience in real life. However, for testing, CAT5e is capable to link with 10G, so you can make quick test if trouble is in HW or wiring.

I recommend TDR measurement of cabland you will get precise answer :)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests