Community discussions

MikroTik App
 
babelmonk
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Sun Nov 22, 2020 7:02 pm

SFP 1 Gbps devices in SFP+ cage (CCR2004-1G-12S+2XS) not working in 7.1x

Thu Nov 25, 2021 10:10 am

I had these SFP devices running fine prior to a 7.1rc6 upgrade, but now they never get link (known good switch at remote end)
/interface/ethernet> monitor sfp-sfpplus12
                               name: sfp-sfpplus12
                             status: no-link
                   auto-negotiation: failed
                        advertising: 
           link-partner-advertising: 
                 sfp-module-present: yes
                        sfp-rx-loss: no
                       sfp-tx-fault: no
                           sfp-type: SFP-or-SFP+
  sfp-link-length-copper-active-om4: 100m
                    sfp-vendor-name: OEM
             sfp-vendor-part-number: SFP-GE-T
                  sfp-vendor-serial: CSMTGTKC00310
             sfp-manufacturing-date: 20-12-14
                    eeprom-checksum: good
                             eeprom: 0000: 03 04 00 00 00 00 08 00  00 00 00 01 0d 00 00 00  ........ ........
                                     0010: 00 00 64 00 4f 45 4d 20  20 20 20 20 20 20 20 20  ..d.OEM          
                                     0020: 20 20 20 20 00 00 00 00  53 46 50 2d 47 45 2d 54      .... SFP-GE-T
                                     0030: 20 20 20 20 20 20 20 20  20 20 20 20 00 00 c1 66               ...f
                                     0040: 00 1a 00 00 43 53 4d 54  47 54 4b 43 30 30 33 31  ....CSMT GTKC0031
                                     0050: 30 20 20 20 32 30 31 32  31 34 20 20 00 00 00 38  0   2012 14  ...8
                                     0060: 00 00 11 50 69 fd 48 18  70 33 2c 99 4e c4 3f a2  ...Pi.H. p3,.N.?.
                                     0070: 5d f1 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 d3 7d 8a 9e  ]....... .....}..
                                     0080: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                                     *
They are these devices: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07 ... =UTF8&th=1 - has anyone seen similar challenges with a 7.1 upgrade?

Are there known good SFP (1 Gbps) devices that will work in the CCR2004's 10 Gbps SFP+ ports?
 
ccl13
newbie
Posts: 32
Joined: Sun Dec 24, 2017 8:20 pm

Re: SFP 1 Gbps devices in SFP+ cage (CCR2004-1G-12S+2XS) not working in 7.1x

Thu Nov 25, 2021 11:26 am

I kind of suspect what you have is same issue as I am having:
viewtopic.php?t=180647
 
elbob2002
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 124
Joined: Tue May 15, 2018 8:15 pm
Location: Ireland

Re: SFP 1 Gbps devices in SFP+ cage (CCR2004-1G-12S+2XS) not working in 7.1x

Thu Nov 25, 2021 11:39 am

Turn off Auto Negotiation and set the speed to 1G

I've had to do this on a CRS328 running 6.4x and on an RB5009 running 7.1RC6
RB5009, RB3011UiAS, RB750GR3, CRS328-24P-4S+, CRS125-24G-1S, CRS125-24G-1S-2HnD, 8 x CHR, Chateau LTE12
 
babelmonk
just joined
Topic Author
Posts: 4
Joined: Sun Nov 22, 2020 7:02 pm

Re: SFP 1 Gbps devices in SFP+ cage (CCR2004-1G-12S+2XS) not working in 7.1x

Thu Nov 25, 2021 11:56 am

Bingo! Works for me. Thanks!
 
mhugo
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 147
Joined: Mon Sep 19, 2005 11:48 am

Re: SFP 1 Gbps devices in SFP+ cage (CCR2004-1G-12S+2XS) not working in 7.1x

Mon Nov 29, 2021 2:22 pm

We have seen this issue with some sfp vendors but never with the ones we use mostly from fs.com.

The workaround for the others as reported is to disable autoneg.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests