Community discussions

MikroTik App
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 12:24 pm

Hi,

Probably the Nth thread of this type but I am pretty stuck by now. Pls help.
Router hardware and RouterOS version can be seen below:
Image

At first I downloaded Dude server for wrong architecture but then I realised my mistake and uninstalled it.
After that I correctly downloaded 6.47.4 ARM64 Dude server version, uploaded to my router and rebooted.
Dude correctly shows up in System->Packages as installed and enabled.

But when I try to run /dude in the terminal it just doesn't detect it (bad command name). Dude client says no package found when I try to connect.
RouterOS is 6.47.4, as is firmware version, as is The Dude version.

Image

What am I missing here? Thank you in advance!
 
User avatar
xvo
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1244
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 12:33 pm

Do Dude menu appear in webfig/winbox?
Have you enabled server in settings there?
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 12:58 pm

Nope, can connect with winbox but can't see the Dude tab on the left side panel.
Where do I need to set up the server settings on the router side?
 
User avatar
xvo
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1244
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 1:06 pm

Nope, can connect with winbox but can't see the Dude tab on the left side panel.
Where do I need to set up the server settings on the router side?
In this "Dude" tab.

Try disabling/enabling the package (with reboots in between).
And removing/reinstalling, if the first doesn't help.
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 1:56 pm

Ah yes, I can't see the Dude tab so no settings to be altered. Will try reinstalling and rebooting again.
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 2:21 pm

Update - same thing. Reinstalled the 6.47 ARM64 version for my router but same thing. Can't see or access the server (other than in the packages section).
Am I missing a step? Is it something with this router specifically perhaps?

Could the original installation of the wrong architecture screw things up, even after uninstallation?
 
User avatar
xvo
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1244
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 2:27 pm

Could the original installation of the wrong architecture screw things up, even after uninstallation?
Could be. If it's a test environment - you can try to netinstall the device and try from scratch.
But arm64 being a new architecture in mikrotik line, I'd rather think that it just doesn't work properly yet.
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 2:29 pm

Could the original installation of the wrong architecture screw things up, even after uninstallation?
Could be. If it's a test environment - you can try to netinstall the device and try from scratch.
But arm64 being a new architecture in mikrotik line, I'd rather think that it just doesn't work properly yet.
It's not a test env unfortunately. Already got a lot of things up and running, devices are slowly being connected into the network so I can't just reset the whole device to blank slate.
Such a shame, I would really love to test out the features The Dude has to offer... No other ideas cross your mind?
 
User avatar
xvo
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1244
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 2:39 pm

Such a shame, I would really love to test out the features The Dude has to offer... No other ideas cross your mind?
Unfortunately - no.
If the Dude tab does not appear, that means something is definitely wrong.

You can try it on some other device, dedicated for the dude server only: for example on hEX, or on CHR running on some virtualisation platform.
Anyway it's not a good idea to test something on a machine working in live environment.
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 2:46 pm

Such a shame, I would really love to test out the features The Dude has to offer... No other ideas cross your mind?
Unfortunately - no.
If the Dude tab does not appear, that means something is definitely wrong.

You can try it on some other device, dedicated for the dude server only: for example on hEX, or on CHR running on some virtualisation platform.
Anyway it's not a good idea to test something on a machine working in live environment.
It's not a live env as in users are actively connected to it and getting internet access through it. The network is currently under development so this was just a part of the process. Still don't really feel like resetting it all the way to blank slate.
Got the networks, firewall, NAT, IPSec tunnels, PPP, all already configured.

I do have a Mikrotik test env but it's got a RB2011 MIPSBE router in it which doesn't support The Dude... Quite a shame

Is there an official place where I could submit a ticket directly to Mikrotik for this? At least so they're aware of the issue, since this is a new, pretty powerful device.
 
User avatar
xvo
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1244
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 3:14 pm

Is there an official place where I could submit a ticket directly to Mikrotik for this? At least so they're aware of the issue, since this is a new, pretty powerful device.
The official way to contact support is via email: support@mikrotik.com
You can add a link to this thread to your message not to duplicate all the info.
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Sep 21, 2020 3:20 pm

Already did raise a ticket on help.mikrotik.com. Thanks for your help, if I find out anything useful will update the thread!
 
gcetera
just joined
Posts: 1
Joined: Mon Oct 27, 2014 12:50 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Sun Sep 27, 2020 12:37 am

hello! i have same issue on CCR2004-1G-12S+2XS
 
NSimpraga
newbie
Topic Author
Posts: 36
Joined: Fri Sep 27, 2019 2:47 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Wed Sep 30, 2020 2:10 pm

Well thanks for that info, now we can be pretty sure what the problem is! Hope Mikrotik can see this...
 
MarcSN
just joined
Posts: 14
Joined: Wed Jul 01, 2020 7:18 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Wed Mar 03, 2021 2:47 pm

having the same issue on a CCR2004-1G-12S+2XS.
I didn't install the wrong architecture before.
 
atifivacy
newbie
Posts: 26
Joined: Wed Feb 17, 2021 7:23 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Thu Mar 25, 2021 3:16 pm

having the same issue on a CCR2004-1G-12S+2XS.
I didn't install the wrong architecture before.
Contact support and submit your query.
 
User avatar
kennnnnnnneth
just joined
Posts: 24
Joined: Tue Mar 16, 2021 9:25 pm
Location: Northeastern US

Re: The Dude installed & enabled but not working

Tue Apr 06, 2021 9:01 pm

Having the same problem. I didn't install the wrong version.

I have a hEX S running 6.47.9 long term, installed the 6.47.9 long term mmips server package.

In the CLI I set:
/dude
set data-directory=disk1/dude-data enabled=yes
and
/dude print
produces:
enabled: yes
  data-directory: disk1/dude-data
 status: running
Yet I cannot see the Dude in the sidebar. I have rebooted, uninstalled and reinstalled, and it is not working.

Is there a post I missed where they decided to stop supporting Dude? Never had this problem before on older equipment and firmware. 6.47.9 is supposed to be long term stable. I can only assume they no longer support Dude on newer hardware and firmware.
 
vasinane
just joined
Posts: 1
Joined: Sun Feb 21, 2021 1:54 pm

Re: The Dude installed & enabled but not working

Mon Aug 30, 2021 5:56 pm

On the chance it helps someone (sorry if duplicated from elsewhere)

I installled The Dude package on my CCR1009-7G-1C (v. 6.48.4) enabled it via command line, saw default file structure show up on disk and confirmed it was running.

But no menu choice via Webfig showed up - even after a reboot.

Accessed the router from a Windows machine with WinBox64 client and The Dude menu appeared.
Back to browser WebFig and The Dude menu appeared there as well.
Last edited by vasinane on Mon Aug 30, 2021 5:57 pm, edited 1 time in total.
 
User avatar
kennnnnnnneth
just joined
Posts: 24
Joined: Tue Mar 16, 2021 9:25 pm
Location: Northeastern US

Re: The Dude installed & enabled but not working

Wed Jan 19, 2022 2:10 am

Accessed the router from a Windows machine with WinBox64 client and The Dude menu appeared.
Back to browser WebFig and The Dude menu appeared there as well.
This did it. I hadn't had time for this project for a while, but I went and tried it, and it worked. It looks like for some reason it has to be "activated" in winbox before its usable in webfig.

Who is online

Users browsing this forum: Semrush [Bot] and 5 guests