Community discussions

MikroTik App
 
gechev
just joined
Topic Author
Posts: 18
Joined: Mon Jul 18, 2016 7:51 pm

v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Fri Dec 31, 2021 4:05 am

Hello!

Short story: BGP advertisement works only after creating new address-list. Just adding a member to existing address-list doesn't help, removing an address-list doesn't help too, must create new!!!

Long story: Had to change a router, so decided to test v7. Simple BGP setup. Seems to work ... until reboot. After reboot - no way to advertise own networks. Default route - OK, foreign networks - OK. Own networks - NO. Doesn't matter what I do with BGP configuration - no way. It was my first touch to v7, so I decided I'm missing something. After hours of staring at a simple BGP session here are the results:

R1 - AS65502, 100.70.67.178, RouterOS 7.1.1, network 192.0.2.0/24
R2 - AS65501, 100.70.67.42, RouterOS 6.49.2

R1 config
---
[etg@rtr1] > system/reset-configuration no-defaults=yes skip-backup=yes keep-users=yes
...
[etg@rtr1] > export 
# jan/02/1970 00:16:27 by RouterOS 7.1.1
# 
#
# model = RB4011iGS+
# 
/interface vlan
add interface=ether6 name=vlan_routing vlan-id=3567
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
/port
set 0 name=serial0
set 1 name=serial1
/routing bgp template
set default as=65502
/ip address
add address=100.70.67.178/24 interface=vlan_routing network=100.70.67.0
/ip firewall address-list
add address=192.0.2.0/24 list=bgp_nets
/ip route
add blackhole distance=255 dst-address=192.0.2.0/24
/routing bgp connection
add connect=yes disabled=no listen=yes local.role=ebgp-customer name=tik output.default-originate=never .network=bgp_nets remote.address=100.70.67.42 .as=65501 templates=default
/system identity
set name=rtr1
[etg@rtr1] > routing/bgp/session/print 
Flags: E - established 
 0 E remote.address=100.70.67.42 .as=65501 .id=100.70.67.42 .refused-cap-opt=no .capabilities=mp,rr,as4 .messages=8 .bytes=180 .eor="" 
     local.role=ebgp-customer .address=100.70.67.178 .as=65502 .id=100.70.67.178 .capabilities=mp,rr,gr,as4 .messages=8 .bytes=181 .eor="" 
     output.procid=20 .network=bgp_nets 
     input.procid=20 ebgp 
     hold-time=3m keepalive-time=1m uptime=6m32s420ms
   
R2
---
[admin@tik] > routing bgp export 
# dec/31/2021 00:07:45 by RouterOS 6.49.2
# 
#
# model = 450G
# 
/routing bgp instance
set default as=65501 router-id=100.70.67.42
/routing bgp network
add network=192.168.192.0/24
/routing bgp peer
add name=rtr1 remote-address=100.70.67.178 remote-as=65502
[admin@tik] > routing bgp peer print status 
Flags: X - disabled, E - established 
 0 E name="rtr1" instance=default remote-address=100.70.67.178 remote-as=65502 tcp-md5-key="" nexthop-choice=default multihop=no route-reflect=no hold-time=3m ttl=255 in-filter="" out-filter="" address-families=ip default-originate=never remove-private-as=no 
     as-override=no passive=no use-bfd=no remote-id=100.70.67.178 local-address=100.70.67.42 uptime=4m19s prefix-count=1 updates-sent=1 updates-received=1 withdrawn-sent=0 withdrawn-received=0 remote-hold-time=3m used-hold-time=3m used-keepalive-time=1m 
     refresh-capability=yes as4-capability=yes state=established 
[admin@tik] > ip route print where bgp
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme, B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit 
 #      DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY            DISTANCE
 0  Db  192.0.2.0/24                       100.70.67.178            20


after R1 reboot - no advertisement anymore
---------------

R1
---
[etg@rtr1] > export 
# jan/02/1970 00:28:01 by RouterOS 7.1.1
# 
#
# model = RB4011iGS+
# 
/interface vlan
add interface=ether6 name=vlan_routing vlan-id=3567
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
/port
set 0 name=serial0
set 1 name=serial1
/routing bgp template
set default as=65502
/ip address
add address=100.70.67.178/24 interface=vlan_routing network=100.70.67.0
/ip firewall address-list
add address=192.0.2.0/24 list=bgp_nets
/ip route
add blackhole distance=255 dst-address=192.0.2.0/24
/routing bgp connection
add connect=yes disabled=no listen=yes local.role=ebgp-customer name=tik output.default-originate=never .network=bgp_nets remote.address=100.70.67.42 .as=65501 templates=default
/system identity
set name=rtr1
[etg@rtr1] > routing/bgp/session/print
Flags: E - established 
 0 E remote.address=100.70.67.42 .as=65501 .id=100.70.67.42 .refused-cap-opt=no .capabilities=mp,rr,as4 .messages=3 .bytes=85 .eor="" 
     local.role=ebgp-customer .address=100.70.67.178 .as=65502 .id=100.70.67.178 .capabilities=mp,rr,gr,as4 .messages=2 .bytes=38 .eor="" 
     output.procid=20 .network=bgp_nets 
     input.procid=20 ebgp 
     hold-time=3m keepalive-time=1m uptime=1m50s800ms 

R2
---
[admin@tik] > routing bgp peer print status 
Flags: X - disabled, E - established 
 0 E name="rtr1" instance=default remote-address=100.70.67.178 remote-as=65502 tcp-md5-key="" nexthop-choice=default multihop=no route-reflect=no hold-time=3m ttl=255 in-filter="" out-filter="" address-families=ip default-originate=never remove-private-as=no 
     as-override=no passive=no use-bfd=no remote-id=100.70.67.178 local-address=100.70.67.42 uptime=7s prefix-count=0 updates-sent=1 updates-received=0 withdrawn-sent=0 withdrawn-received=0 remote-hold-time=3m used-hold-time=3m used-keepalive-time=1m 
     refresh-capability=yes as4-capability=yes state=established 
[admin@tik] > ip route print where bgp
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme, B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit 
 #      DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY            DISTANCE
[admin@tik] >


Solution
--------

R1
---
[etg@rtr1] > ip/firewall/address-list/print 
Columns: LIST, ADDRESS, CREATION-TIME
# LIST      ADDRESS       CREATION-TIME       
0 bgp_nets  192.0.2.0/24  jan/02/1970 00:13:06
[etg@rtr1] > ip/firewall/address-list/add list=somelist

and now on R2
---
[admin@tik] > routing bgp peer print status 
Flags: X - disabled, E - established 
 0 E name="rtr1" instance=default remote-address=100.70.67.178 remote-as=65502 tcp-md5-key="" nexthop-choice=default multihop=no route-reflect=no hold-time=3m ttl=255 in-filter="" out-filter="" address-families=ip default-originate=never remove-private-as=no 
     as-override=no passive=no use-bfd=no remote-id=100.70.67.178 local-address=100.70.67.42 uptime=4m11s prefix-count=1 updates-sent=1 updates-received=1 withdrawn-sent=0 withdrawn-received=0 remote-hold-time=3m used-hold-time=3m used-keepalive-time=1m 
     refresh-capability=yes as4-capability=yes state=established 
[admin@tik] > ip route print where bgp
Flags: X - disabled, A - active, D - dynamic, C - connect, S - static, r - rip, b - bgp, o - ospf, m - mme, B - blackhole, U - unreachable, P - prohibit 
 #      DST-ADDRESS        PREF-SRC        GATEWAY            DISTANCE
 0  Db  192.0.2.0/24                       100.70.67.178            20


Just adding a member to existing address-list doesn't help, removing an address-list doesn't help too, must create new one.
The problem is the same if R2 is pc router running quagga.
Аs a matter of fact, among 20 or 30 reboots, there was a single case when advertisement worked, but only one. Since with my router it happens always, but there in the forum is no such topic, am I the only one facing this problem?

P.S. Upgrade to RouterOS 7.2rc1 doesn't help. (Even worse - OSPF stopped too. All neighbors seen, LSDB seems to be OK, but none of the routes installed, after downgrade OSPF recovered. Something changed in OSPF?)
P.P.S. Adding an address-list via script doesn't work, doesn't matter if it is executed automatically at startup or manually on CLI/WebFig
 
User avatar
ahmadzai
just joined
Posts: 16
Joined: Wed Sep 02, 2015 8:35 am
Location: Kabul
Contact:

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Sun Jan 02, 2022 6:05 am

Same issue here.
Best Regards

Atiqullah Ahmadzai
Network Technical Manager | Easy Connect ISP
IT (Network, VoIP, WISP, CCTV, Fiber-Optic, Telecom)
Contact: (+) 93 792 99 00 19 / (+) 93 787 45 35 75
Email Add: atiqullah.ahmadzai@easyconnect.af
Skype ID = alu14581
 
connectlife
newbie
Posts: 36
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Fri Jan 07, 2022 3:01 pm

Hi, I have just tried it on my lab with v7.1.1 and I confirm the problem .. However, if I deactivate and reactivate the network on the address list, it is announced. Did you send an email reporting the problem to support@mikrotik.com?

I just notified Mikrotik support too
 
connectlife
newbie
Posts: 36
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Fri Jan 07, 2022 3:09 pm

Update: I confirm the behavior with more than one route announced. If you announce only one, just deactivate / reactivate

If you announce 2 I have the same behavior as you
 
gechev
just joined
Topic Author
Posts: 18
Joined: Mon Jul 18, 2016 7:51 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Fri Jan 07, 2022 7:32 pm

I faced the problem when trying to advertise 5 networks. Later, as in example above, I use only one network, but don't remember if I have tried to deactivate and reactivate the network on the address list.
I opened a ticket 5 days ago (2022-01-02), but still no answer - "Status: Waiting for support".
 
connectlife
newbie
Posts: 36
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Mon Jan 24, 2022 9:56 pm

News????
 
Dude2048
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 184
Joined: Thu Sep 01, 2016 4:04 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Mon Jan 24, 2022 10:53 pm

Same behavior with 5 prefixes. Reboot does fix the problem however, but it is not what you want.
 
gechev
just joined
Topic Author
Posts: 18
Joined: Mon Jul 18, 2016 7:51 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Mon Jan 24, 2022 11:04 pm

Still no answer from support.
 
nopanpirsa
just joined
Posts: 1
Joined: Fri Jan 21, 2022 11:38 am

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Tue Jan 25, 2022 3:45 am

I have the same problem, add random address to address list will trigger bgp advertisement.
 
connectlife
newbie
Posts: 36
Joined: Tue Sep 01, 2020 10:20 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Tue Jan 25, 2022 8:15 am

Fantastic.....
 
Dude2048
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 184
Joined: Thu Sep 01, 2016 4:04 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Tue Jan 25, 2022 10:34 am

New routing engine, so I expect more problems than just this one. I really think they are working on it in a higher speed than the release of Ros7. So I bear with them and for the moment use Ros6.
 
HighTech
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Feb 22, 2019 2:26 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Thu Jan 27, 2022 9:41 am

After upgrading one of our CHR from v6.48.6 to v7.1.1 we have same issue "no BGP advertisement" but it advertise 5 IP we have in "static routes", but what ever we do we cant get it to advertise our 2 /22 IP net's from the "address list"
we have tryed made new address list, reboot router etc. nothing work for us, any suggestion?
We only upgraded one of our 2 CHR to v7.x to get support for direct passthrou af Mellanox 40/100G Nic card, since we got alot of packaget lost in v6.48.6 when using wmvare vmxnet3 nic drivers.
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6602
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Thu Jan 27, 2022 9:56 am

There must be corresponding route in the routing table for networks to be advertised.
 
HighTech
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Feb 22, 2019 2:26 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Thu Jan 27, 2022 7:17 pm

YES i got it working.
I was missing my ovn prefixes/ip net from my "address list" in the routing table,
so i added my prefixes/IP net with "Blockhole" roule with distance 254, to the routing table, and then it begin to announce my prefixes/IP net
 
fragtion
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 172
Joined: Fri Nov 13, 2009 10:08 pm
Location: Johannesburg, South Africa

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Sat Jan 29, 2022 2:48 pm

Until this bug is fixed, I run this with scheduler on startup on all my 7.x routers running bgp with bgp-networks address-list:
:delay 10
/ip/firewall/address-list/disable [find where comment="bgp-networks"]
:delay 2
/ip/firewall/address-list/enable [find where comment="bgp-networks"]
Works for me

I have to say it's strange that Mikrotik released such a big update during Christmas time, but then a whole month has passed in 2022 and 7.2rc3 is mostly cosmetic improvements or smaller issues getting attention while major operational-related issues such this are still broken after many revisions since they were identified as bugs
 
gechev
just joined
Topic Author
Posts: 18
Joined: Mon Jul 18, 2016 7:51 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Mon Jan 31, 2022 1:18 am

Executing a script after boot was the first thing I tried, and without success. But my script doesn't have a second delay, maybe this is the key.
I have a question to everyone with this problem - does it exist with all hardware? What hardware you use? I have tested only RB4011iGS+RM.
 
User avatar
CarlosYoong
just joined
Posts: 1
Joined: Sat Jan 29, 2022 1:14 am

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Wed Feb 02, 2022 11:48 pm

I have just confirmed this with last stable version.

Devices tested: RB960PGS, CCR1072
Version: routeros 7.1.1

If router is rebooted bgp stops sending advertisement
If default-originate is set to "if-installed" the default route advertise is not affected
Solved by disable/enable all bgp-prefix address lists at once, or, after modifying any "routing/filters/rules".

By now the best solution is a script for enable/disable address lists at when router reboots, (delay needed).
And yes, I do have the prefix as blakhole ip/route entry.

Some pics:

Image
Other side router before and after disable/enable address-lists

Image
Router config
Last edited by CarlosYoong on Wed Feb 02, 2022 11:50 pm, edited 1 time in total.
 
olgale
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 6
Joined: Mon Oct 14, 2019 3:33 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Mon Feb 21, 2022 10:26 am

Hello!

We have managed to reproduce the topic issue locally in our labs and look forward to fixing it on upcoming RouterOS versions, unfortunately, I cannot provide an ETA now.
 
peri
just joined
Posts: 2
Joined: Mon Sep 07, 2020 12:26 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Sat Feb 26, 2022 12:14 pm

Yes, I have same issue. And my solution is disable/enable the first bgp-rule in ‘/routing/filter/rules’.
 
peri
just joined
Posts: 2
Joined: Mon Sep 07, 2020 12:26 pm

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Thu Mar 24, 2022 2:55 am

Fixed in 7.2rc5
 
Bitto
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 89
Joined: Wed May 02, 2012 10:15 am

Re: v7: no BGP advertisement after reboot, strange address-list issue

Mon Apr 18, 2022 8:26 am

I am upgrading from 6.49.6 to 7.2.1 some of the prefixes are not advertising on some peers one network do not advertise on any peer disable enable peer or network does not matter.
I had to revert beck to ros 6 to make it work again.
I have 10 peers with full table announcements.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests