Community discussions

 
candlerb
just joined
Topic Author
Posts: 8
Joined: Fri Jun 30, 2017 12:07 am

[SOLVED] hEX PoE not working with Copper SFP

Fri Jun 30, 2017 12:19 am

Hello,

I can't get my brand new hEX PoE to work with an Approved Optics copper SFP. I get no link light, however "interface ethernet monitor sfp1" shows that the SFP is detected (see below).

I've tried two different SFPs, two different cables, and connecting both to a gig port on another computer and also to ether5 on the Mikrotik itself.

Any suggestions for what else to try? Does this device only support fibre SFPs? Or was I perhaps unlucky enough to get a faulty device?

Many thanks,

Brian.
[admin@MikroTik] > /interface ethernet monitor sfp1
                      name: sfp1
                    status: no-link
          auto-negotiation: done
               advertising:
  link-partner-advertising:
        sfp-module-present: yes
               sfp-rx-lose: no
                  sfp-type: SFP-or-SFP+
    sfp-link-length-copper: 100m
           sfp-vendor-name: US Critical
    sfp-vendor-part-number: GLC-T-US
       sfp-vendor-revision: B2
         sfp-vendor-serial: USXTXV33704
    sfp-manufacturing-date: 14-07-22
            sfp-wavelength: 16653.93nm
  sfp-dwdm-channel-spacing: 1Ghz
                    eeprom: 0000: 03 04 00 00 00 00 08 00  00 00 00 01 0d 00 00 00  ........ ........
                            0010: 00 00 64 00 55 53 20 43  72 69 74 69 63 61 6c 20  ..d.US C ritical
                            0020: 20 20 20 20 01 00 17 6a  47 4c 43 2d 54 2d 55 53      ...j GLC-T-US
                            0030: 20 20 20 20 20 20 20 20  42 32 20 20 41 0c c1 84           B2  A...
                            0040: 00 10 00 00 55 53 58 54  58 56 33 33 37 30 34 20  ....USXT XV33704
                            0050: 20 20 20 20 31 34 30 37  32 32 20 20 00 00 00 23      1407 22  ...#
                            0060: 00 00 08 a2 cd 1e 04 28  3d a6 e2 94 ce be b9 d9  .......( =.......
                            0070: ff 7c 2d 00 00 00 00 00  00 00 00 00 0f 7a 3f 19  .|-..... .....z?.
                            0080: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                            0090: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                            00a0: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                            00b0: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                            00c0: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                            00d0: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                            00e0: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........
                            00f0: 00 00 00 00 00 00 00 00  00 00 00 00 00 00 00 00  ........ ........

[admin@MikroTik] > /system resource print
                   uptime: 4m28s
                  version: 6.37.4 (bugfix)
               build-time: Dec/13/2016 12:12:04
         factory-software: 6.36
              free-memory: 107.2MiB
             total-memory: 128.0MiB
                      cpu: MIPS 74Kc V5.0
                cpu-count: 1
            cpu-frequency: 800MHz
                 cpu-load: 31%
           free-hdd-space: 5.5MiB
          total-hdd-space: 16.0MiB
  write-sect-since-reboot: 51
         write-sect-total: 1718
               bad-blocks: 0%
        architecture-name: mipsbe
               board-name: hEX PoE
                 platform: MikroTik
Last edited by candlerb on Fri Jun 30, 2017 11:24 pm, edited 2 times in total.
 
User avatar
pukkita
Trainer
Trainer
Posts: 2979
Joined: Wed Dec 04, 2013 11:09 am
Location: Spain

Re: hEX PoE not working with Copper SFP

Fri Jun 30, 2017 11:20 am

You'd better generate a supout and email it directly to support.
Simplicity is the Ultimate Sophistication - Da Vinci
Getting the most out of this forum
 
savage
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1184
Joined: Mon Oct 18, 2004 12:07 am
Location: Cape Town, South Africa
Contact:

Re: hEX PoE not working with Copper SFP

Fri Jun 30, 2017 1:23 pm

Try forcing them to 1000/Full. I've seen a lot of SFP interfaces causing issues with auto negotiation, and normally forcing them to 1000/full on both sides causes the links to come up.

Other than that, yes, suggest you contact MT.
Regards,
Chris
 
candlerb
just joined
Topic Author
Posts: 8
Joined: Fri Jun 30, 2017 12:07 am

Re: hEX PoE not working with Copper SFP

Fri Jun 30, 2017 11:23 pm

Try forcing them to 1000/Full. I've seen a lot of SFP interfaces causing issues with auto negotiation, and normally forcing them to 1000/full on both sides causes the links to come up.
That was it:
/interface ethernet set 5 auto-negotiation=no
and suddenly it came up. Thank you!

Cheers,

Brian.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests