Community discussions

 
greenhill
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Mon Mar 12, 2018 11:10 pm

CRS109 not reachable with winbox through vlan

Sun Aug 12, 2018 2:19 pm

Hello,

im no network genius but I reconfigured my crs109 to use vlans through the switch menu instead of bridge. The vlans all work again but now when im using a computer in one of the vlans im not able to connect to the mikrotik anymore, not with winbox and also not through http/s. I can only connect if I physically unplug my desktop computer from a port that is in a vlan and plug it in to an unconfigured port...

There must be something I am forgetting to set up. Somehow through an unconfigured port i am able to connect and a port with vlan on it not, do I need some trunk setup for my desktop port ? what do I trunk it with ?

Im pretty sure the ports in vlan also allow untagged frames... I have no clue what I need to do to get it working

Thanks!
 
User avatar
xvo
newbie
Posts: 49
Joined: Sat Mar 03, 2018 1:12 am
Location: Moscow, Russia

Re: CRS109 not reachable with winbox through vlan  [SOLVED]

Sun Aug 12, 2018 2:46 pm

1) http(s), winbox by ip: your mikrotik probably doesn't have an address itself or at least an address inside the vlan your are connecting your pc - look where dhcp client is attached (or address, if you configured it manually).
2) access to winbox by MAC: the list of interfaces from which you can access winbox by MAC address is configured in tools/mac-server - try to look there, it is possible that your vlan is not in that list.
 
greenhill
just joined
Topic Author
Posts: 6
Joined: Mon Mar 12, 2018 11:10 pm

Re: CRS109 not reachable with winbox through vlan

Sun Aug 12, 2018 5:38 pm

Thanks! I managed to get it working by adding vlan1 to the bridge

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests