Community discussions

 
raymondr15
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 109
Joined: Fri Sep 05, 2014 1:11 am
Location: East London, South Africa
Contact:

OSFP Keeps Losing Routes!!!

Thu Oct 11, 2018 11:02 am

Hi, on one of my routers I am running into issues with OSPF, every +-30min the IP->Routes table drops all OSPF routes but still appears in LSA. I have to manually disable all networks in Routing->OSPF->Networks and then enable them to pick up the routes again. I have the same configuration on all of my other routers by using a loopback interface router-id as the IP on that interface. This does not happen on my other routers and I have tried resetting the entire router and started from scratch with no luck.

PS. I have tried sing NMBA Neighbours and the same thing happens.
The router having issues is backhauled via an nv2 link with -50dBm signal and 100% CCQ and both router neighbours are running RouterOS v6.42.9 bugfix

I see a few topics on this and none of them have been solved!

OSPF Debug:
ospf_debug.PNG

/export hide-sensitive output:
# oct/11/2018 09:59:36 by RouterOS 6.42.9
# software id = XXXXXXX
#
# model = 750UP
# serial number = XXXXXXXXXXXX
/interface bridge
add name=local
add name=loopback
/interface ethernet
set [ find default-name=ether2 ] comment=Backhaul
set [ find default-name=ether3 ] comment="Access Point"
/routing ospf instance
set [ find default=yes ] redistribute-connected=as-type-1 router-id=10.1.10.1
/interface bridge port
add bridge=local interface=ether3
add bridge=local interface=ether4
add bridge=local interface=ether5
/interface pppoe-server server
add disabled=no interface=local service-name=XXXXXXX-10-1
/ip address
add address=192.168.88.2/24 interface=ether2 network=192.168.88.0
add address=10.1.10.1/24 interface=local network=10.1.10.0
add address=10.1.10.1 interface=loopback network=10.1.10.1
/ip dns
set servers=10.100.1.1
/ppp secret
add local-address=196.23.1.1 name=admin remote-address=196.23.1.2
/routing ospf network
add area=backbone network=192.168.88.0/24
add area=backbone network=10.1.10.0/24
/system identity
set name=XXXXXXX-10-1
/system logging
add topics=ospf,debug,!raw
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
joegoldman
Member
Member
Posts: 357
Joined: Mon May 27, 2013 2:05 am

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Thu Oct 11, 2018 7:09 pm

When it happens, do you lose connectivity for a short time on the link between the 2 routers? Is the neighbor state still at 'Full' or does i t go to '2-way' or other.

I've experienced faults where if there's enough of a time-out to drop the session, but it returns before the 40s (Default) timer runs out, then it gets 'stuck' and I must restart OSPF intance to get it to go from 2-Way back to FULL and import the routes. I believe this is a bug in RouterOS, although I haven't labbed it up yet to get a supout and log a ticket.
 
raymondr15
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 109
Joined: Fri Sep 05, 2014 1:11 am
Location: East London, South Africa
Contact:

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Thu Oct 11, 2018 8:21 pm

When it happens, do you lose connectivity for a short time on the link between the 2 routers? Is the neighbor state still at 'Full' or does i t go to '2-way' or other.

I've experienced faults where if there's enough of a time-out to drop the session, but it returns before the 40s (Default) timer runs out, then it gets 'stuck' and I must restart OSPF intance to get it to go from 2-Way back to FULL and import the routes. I believe this is a bug in RouterOS, although I haven't labbed it up yet to get a supout and log a ticket.
The link stays up, it's an ethernet connection between the two routers. I do lose connection to the other router though as it drops the routes. The route is still showing up on the other router that is working fine for the one that has the issue.
I think it stays "FULL" but I'll double check when It happens again. This is happening on two of my routers.
But if you check the debug log I posted, state has not changed in the log and usually if it does change it logs it. The screenshot is when the routes get dropped.
 
djdrastic
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 282
Joined: Wed Aug 01, 2012 2:14 pm

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Fri Oct 12, 2018 12:04 am

Haven't seen something like this before tbh.I've deffo seen the bug joe has mentioned though before in prod.

When this happens are you having an DR/BDR churn by the way ?
Just an aside by default OSPF requires that every link-state advertisement (LSA) be refreshed every 30 minutes which might explain why this happens on such a timeframe.
 
pacman88
just joined
Posts: 23
Joined: Mon Aug 22, 2016 7:08 pm

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Fri Oct 12, 2018 6:43 pm

hi

i am having (or hopefully have had) a similar issue and at least for now it seems to be gone - you might want to have a look at viewtopic.php?f=14&t=139995&p=692146#p692146

BR
Alex
 
User avatar
docmarius
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1192
Joined: Sat Nov 06, 2010 12:04 pm
Location: Timisoara, Romania
Contact:

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Fri Oct 12, 2018 6:59 pm

I converted a network to static routing for similar reasons...
Everything worked fine from minutes to days (rarely, but yes), and then it just stopped.
Disabling an enabling a OSPF instance resurrects the whole stuff for some time.
One thing I noticed was the following:
One of my subnets was fragmented. So there was a network segment which actually had the same subnet with different netmask. It triggered an error about not matching netmasks (it was some tjime ago, so I can not remember the exact circumstances). But from that point on, it didn't accept other OSPF info (even the one which was matching).
Torturing CCR1009-7G-1C-1S+, RB450G, RB750GL, RB951G-2HnD, RB960PGS, RB260GSP, OmniTIK 5HnD and NetMetal 922UAGS-5HPacD + R11e-5HnD in my home network.
 
raymondr15
Member Candidate
Member Candidate
Topic Author
Posts: 109
Joined: Fri Sep 05, 2014 1:11 am
Location: East London, South Africa
Contact:

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Sat Oct 13, 2018 4:07 pm

For some reason now, everything seems to be okay... :?
If this happens again, will post an update.
 
User avatar
Murmaider
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 110
Joined: Fri Oct 30, 2015 10:10 am

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Mon Oct 15, 2018 2:42 pm

We've had a similar issue to this when Dynamic interfaces were making their way into OSPF (like a vrrp interface for example).

Our solution was to statically create the OSPF interfaces and set the default to passive.

For example in your case:
/routing ospf interface
add interface=ether2 network-type=broadcast
add interface=local network-type=broadcast
add passive=yes
 
n21roadie
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1863
Joined: Fri Aug 07, 2009 10:36 pm
Location: Limerick,Ireland

Re: OSFP Keeps Losing Routes!!!

Mon Oct 15, 2018 4:53 pm

Have you checked for max L2 MTU mismatch between routers and on network segments!

Who is online

Users browsing this forum: jimmydean16 and 5 guests