Community discussions

 
User avatar
erebusodora
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Mon Jan 23, 2012 3:46 pm
Location: Bulgaria

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Dec 29, 2018 12:42 pm

After upgrade from 6.38.5 to 6.43.8 board 911G-5HPacD link 8 km the result is:

6.38.5
ping -3 ms
bandwidth test TCP: - 210 mbps

6.43.8
ping- 6 ms
bandwidth test TCP: - 145 mbps

I'm disappointed after upgrade. The only reason I made the change was that I saw in changelog: *) wireless - improved stability for 802.11ac;
 
cwade
just joined
Posts: 17
Joined: Sat Mar 20, 2010 4:12 pm
Location: Massachusetts, USA

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Dec 29, 2018 5:13 pm

OSPF randomly passes only part of the records to the routing table. It stops having fun.
We're seeing this too. We have one building-to-building link, using dynamic-mesh WDS. The two buildings, and the WDS link, are all on distinct subnets, with routing managed by OSPF.

When the routers were running 6.43.4, when the link would drop & reestablish, everything recovered fine.

Since upgrading to 6.43.8 last night, when the link drops & reestablishes, the near end adds the correct routes to its routing table, but it doesn't seem to pass those updates to its other neighbors. Disabling and enabling the OSPF network for the WDS link corrects the problem almost immediately.
These comments are interesting to us, since we encountered odd OSPF update problems after upgrading from 6.43.4 to 6.43.7. However, in our case, the network context is very complex, with two separately-managed networks peering via OSPF. We are actually deploying MikroTik routers to isolate the routing between these two networks. Since we only have control over one of the two networks, it is difficult for us to diagnose the problem when we are looking at OSPF issues on the boundary between the two networks.

My purpose in adding to these comments is to see if anyone else has encountered problems with OSPF route updates after upgrading to 6.43.7 or 6.43.8. The 6.43.7 release notes include:
*) ospf - improved stability while handling type-5 LSAs;
However, OSPF is not mentioned in the 6.43.8 release notes. One reason we upgraded to 6.43.7 was due to the above release note. I will try to provide more information, but our current situation is too complex to allow easy analysis. I’m intrigued with the simpler network setup describe by Hotz1, and may try to configure something similiar in a lab context to attempt to diagnose matters further.
 
orestis
just joined
Posts: 1
Joined: Sat Dec 29, 2018 6:44 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Dec 29, 2018 6:52 pm

After upgrading a couple of days ago to 6.43.8 stable in my RB952Ui-5ac2nD, i have experienced continuous reboots due to watchdog timer when i was casting from my laptop's chrome to google's chromecast (ver 2) using wifi 5G. I don't have the same issues while performing the same tasks in another 2.4G chromecast (ver 1). I will apply an ACL for chromecast (ver 2) in 5G and force thus only 2.4G wifi and see if it occurs again. I did't had such issues in the past while casting to any of them and for any type of supported casting (youtube, netflix, android apps, chromecast/opera content etc) in both 2.4G/5G.
 
socada
just joined
Posts: 5
Joined: Mon Jun 12, 2017 10:46 am

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Dec 29, 2018 9:53 pm

After upgrade from 6.38.5 to 6.43.8 board 911G-5HPacD link 8 km the result is:

6.38.5
ping -3 ms
bandwidth test TCP: - 210 mbps

6.43.8
ping- 6 ms
bandwidth test TCP: - 145 mbps

I'm disappointed after upgrade. The only reason I made the change was that I saw in changelog: *) wireless - improved stability for 802.11ac;
In my PTP i don´t see changes, equal ping and equal bandwidth.
The only problem is the change of frecuency mode, i finnaly put all in debug and superchannel.
All of my antennas is dynadish 5 and NetMetal 5SHP with mAnt 30.
 
User avatar
nichky
Member
Member
Posts: 444
Joined: Tue Jun 23, 2015 2:35 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Dec 29, 2018 10:44 pm

I think Country Debug it´s equal or better than old no_country_set.
> interface wireless info country-info no_country_set 
  ranges: 2402-2472/b,g,gn20,gn40(30dBm)
          2417-2457/g-turbo(20dBm)
          5170-5250/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(17dBm)
          5250-5330/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(23dBm)/dfs,passive
          5735-5835/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(30dBm)
          5190-5230/a-turbo(17dBm)/dfs
          5230-5310/a-turbo(23dBm)/dfs,passive
          5740-5820/a-turbo(30dBm)/dfs
          5180-5260/a-turbo(17dBm)
          5260-5300/a-turbo(23dBm)/dfs,passive
          5745-5825/a-turbo(30dBm)
          902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(30dBm)
> interface wireless info country-info debug          
  ranges: 902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(5dBm)
          2302-2382/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2402-2482/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2474-2494/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2502-2742/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2292-2392/g-turbo(5dBm)
          2417-2457/g-turbo(5dBm)
          2492-2752/g-turbo(5dBm)
          5110-5710/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
          5735-5835/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
          5110-5690/a-turbo(5dBm)
          5130-5670/a-turbo(5dBm)
Debug has very low power limits - 5 dBm (like 3mW)
This power limits it´s if you put regulatory-domain, in normal cases if put debug you use superchannel. I check this in my antennas, put debug and superchannel and works same power than no_country_set. But if put debug and regulatory-domain drops the power to this 5dbm.
Sorry socada just quick question i'm willing to know.
How you puting debug for regulatory-domain and superchannel ?
o0`Safe Mode is your friend.`0o
 
User avatar
Cha0s
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 838
Joined: Tue Oct 11, 2005 4:53 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sun Dec 30, 2018 12:21 am

Symbol: ` in WLAN SSID brake all wlan interfaces.
Or even not a symbol, but a virtual WLAN. When I create a virtual WLAN and reboot hap ac^2, I don't see all interfaces and export doesn't work in the console.
DimaFIX - Please send supout.rif file from your router to support@mikrotik.com. If I add such symbol to my wireless interfaces SSID, then it continue to work properly.
I don't think the problem is the ` symbol.
I upgraded over 40 devices of all makes and models without any problems.

But on a single hAP ac^2 after reboot the interface list was empty. The SSIDs were standard ASCII names, without any special character.
After many minutes of waiting, the interfaces appeared but the wlans were missing, and the whole board was very sluggish (no, there was no cpu load).
Reboots didn't help.

Also after each reboot a blue warning was shown about defconf not being able to find any wireless interfaces.

After downgrading back to 6.43.4, the warning is still there, reboot times are long, but all interfaces are working again.
I cannot troubleshoot this further since it's in production.
Upon further testing on this, the culprit is indeed the virtual wlan interfaces.

The issue seems to be present on older versions as well but not that severe.

With versions 6.42.10, 6.34.4, 6.34.7 that I tried doing a clean netinstall on all of them, after a reboot, the router would become reachable via IP after 20-30 seconds after actually booting. In the meantime accessing the router via MAC, the interface list is empty, all IP addresses show 'unknown' interface and no traffic passes through. After 20-30 seconds, all interfaces appear and the router start routing traffic.

Upgrading to 6.34.8, the issue is much more severe. It took over 25 minutes for the interfaces to finally appear. In the first 5 minutes the ethernet, pppoe, l2tp, eoip, bridge interfaces show up - but no traffic was routed. After 25-30 minutes the wlan interfaces appear as well, and only then traffic starts to flow through.

Disabling the virtual wlan interfaces, did not solve the issue. They had to completely get deleted. After that the router boots up in mere seconds and starts routing traffic immediately.

So, it appears there's an issue with virtual wlans on hAP ac^2 (or ARM - I don't have another ARM based device with wlans to confirm).
 
User avatar
Cha0s
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 838
Joined: Tue Oct 11, 2005 4:53 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sun Dec 30, 2018 12:23 am

Just to clarify (if anyone else wants/can reproduce this), the config regarding the virtual wlan interfaces was, 1 virtual wlan interface per physical wlan (one for 2.4GHz and one for 5GHz) both added to a bridge.
 
socada
just joined
Posts: 5
Joined: Mon Jun 12, 2017 10:46 am

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sun Dec 30, 2018 12:35 am

I think Country Debug it´s equal or better than old no_country_set.
> interface wireless info country-info no_country_set 
  ranges: 2402-2472/b,g,gn20,gn40(30dBm)
          2417-2457/g-turbo(20dBm)
          5170-5250/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(17dBm)
          5250-5330/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(23dBm)/dfs,passive
          5735-5835/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(30dBm)
          5190-5230/a-turbo(17dBm)/dfs
          5230-5310/a-turbo(23dBm)/dfs,passive
          5740-5820/a-turbo(30dBm)/dfs
          5180-5260/a-turbo(17dBm)
          5260-5300/a-turbo(23dBm)/dfs,passive
          5745-5825/a-turbo(30dBm)
          902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(30dBm)
> interface wireless info country-info debug          
  ranges: 902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(5dBm)
          2302-2382/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2402-2482/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2474-2494/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2502-2742/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2292-2392/g-turbo(5dBm)
          2417-2457/g-turbo(5dBm)
          2492-2752/g-turbo(5dBm)
          5110-5710/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
          5735-5835/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
          5110-5690/a-turbo(5dBm)
          5130-5670/a-turbo(5dBm)
Debug has very low power limits - 5 dBm (like 3mW)
This power limits it´s if you put regulatory-domain, in normal cases if put debug you use superchannel. I check this in my antennas, put debug and superchannel and works same power than no_country_set. But if put debug and regulatory-domain drops the power to this 5dbm.
Sorry socada just quick question i'm willing to know.
How you puting debug for regulatory-domain and superchannel ?
No, I put debug for country and superchannel for frequency mode. In this answer I say that the power in the middle of () is only if you put regulatory-domain but if you put superchannel the power is the maximum.
Sorry if I don't understand your question my English not very good.
 
User avatar
nichky
Member
Member
Posts: 444
Joined: Tue Jun 23, 2015 2:35 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sun Dec 30, 2018 12:57 am

I think Country Debug it´s equal or better than old no_country_set.
> interface wireless info country-info no_country_set 
  ranges: 2402-2472/b,g,gn20,gn40(30dBm)
          2417-2457/g-turbo(20dBm)
          5170-5250/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(17dBm)
          5250-5330/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(23dBm)/dfs,passive
          5735-5835/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(30dBm)
          5190-5230/a-turbo(17dBm)/dfs
          5230-5310/a-turbo(23dBm)/dfs,passive
          5740-5820/a-turbo(30dBm)/dfs
          5180-5260/a-turbo(17dBm)
          5260-5300/a-turbo(23dBm)/dfs,passive
          5745-5825/a-turbo(30dBm)
          902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(30dBm)
> interface wireless info country-info debug          
  ranges: 902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(5dBm)
          2302-2382/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2402-2482/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2474-2494/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2502-2742/b,g,gn20,gn40(5dBm)
          2292-2392/g-turbo(5dBm)
          2417-2457/g-turbo(5dBm)
          2492-2752/g-turbo(5dBm)
          5110-5710/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
          5735-5835/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
          5110-5690/a-turbo(5dBm)
          5130-5670/a-turbo(5dBm)
Debug has very low power limits - 5 dBm (like 3mW)
This power limits it´s if you put regulatory-domain, in normal cases if put debug you use superchannel. I check this in my antennas, put debug and superchannel and works same power than no_country_set. But if put debug and regulatory-domain drops the power to this 5dbm.
Sorry socada just quick question i'm willing to know.
How you puting debug for regulatory-domain and superchannel ?
No, I put debug for country and superchannel for frequency mode. In this answer I say that the power in the middle of () is only if you put regulatory-domain but if you put superchannel the power is the maximum.
Sorry if I don't understand your question my English not very good.


You dont need excellent english, just simple like you said:

"This power limits it´s if you put regulatory-domain, in normal cases if put debug you use superchannel. I check this in my antennas, put debug and superchannel and works same power than no_country_set. But if put debug and regulatory-domain drops the power to this 5dbm"

My quastion was HOW??

How you puting debug for regulatory-domain and superchannel ?
o0`Safe Mode is your friend.`0o
 
User avatar
Jotne
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 786
Joined: Sat Dec 24, 2016 11:17 am
Location: Magrathean

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sun Dec 30, 2018 9:08 am

My quastion was HOW??
Quote only what is needed. No need to quote a quoted a quoted post.....
To reply to a post above you, click Post Reply below the post, not the " above the post.
.
Use Splunk to monitor your MikroTik Router

MikroTik->Splunk
 
socada
just joined
Posts: 5
Joined: Mon Jun 12, 2017 10:46 am

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sun Dec 30, 2018 11:52 am



You dont need excellent english, just simple like you said:

"This power limits it´s if you put regulatory-domain, in normal cases if put debug you use superchannel. I check this in my antennas, put debug and superchannel and works same power than no_country_set. But if put debug and regulatory-domain drops the power to this 5dbm"

My quastion was HOW??

How you puting debug for regulatory-domain and superchannel ?
I´m not saying that I use both at same time (superchannel and regulatory domain) only one need to choose obviously.
I think we are not understanding but I repeat that I have done and it working, I said that I put country in debug and another user said that this country works at low power (5dbm).

> interface wireless info country-info debug
ranges: 902-927/b,g,g-turbo,gn20,gn40(5dBm)
2302-2382/b,g,gn20,gn40(5dBm)
2402-2482/b,g,gn20,gn40(5dBm)
2474-2494/b,g,gn20,gn40(5dBm)
2502-2742/b,g,gn20,gn40(5dBm)
2292-2392/g-turbo(5dBm)
2417-2457/g-turbo(5dBm)
2492-2752/g-turbo(5dBm)
5110-5710/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
5735-5835/a,an20,an40,ac20,ac40,ac80,ac160,ac80+80(5dBm)
5110-5690/a-turbo(5dBm)
5130-5670/a-turbo(5dBm)
Debug has very low power limits - 5 dBm (like 3mW)


But I try and saw that this power (5dbm) it´s only when put debug for country and regulatory-domain for frecuency mode.
In summary I have my devices in debug and superchannel and I can reach the full power of transmit of device and more variety of channels in default-scan-list that in no_country_set then if I want to follow regulation of my country or not it´s in my hand.
 
sjoukes
just joined
Posts: 7
Joined: Wed Nov 01, 2017 5:44 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sun Dec 30, 2018 5:23 pm

*) capsman - fixed "group-key-update" parameter not using correct units;
Can we get some details on this?
How was the parameter interpreted before this fix? Is the long-term release affected by the same bug? If yes: when can we expect a backport of this bugfix to long-term?
I've been debugging this and comparing the Group Key Handshake (GTK update) between 6.43.7 and 6.43.8 during the weekend, since I have a lot of clients with the famous group-key timeout issue.
I came to the following conclusion: if you set the group-key-update timer to 1:00:00 (1 Hour) on versions 6.43.7 and older the group-key is updated every 36 seconds instead of 3600 ( I believe the minimum interval should be 5 minutes (300 seconds)).
After you apply the 6.43.8 update the Group Key Handshake is performed every 3600 seconds just like configured. I did not test any value lower than 1 hour, so I don't know what it did when set to 30 minutes or 5 minutes.
The GTK is shared on establishing a new connection to a Wi-Fi ap during the WPA(2) 4 way handshake. After that it is updated every configured interval with an advised minimum of 300 seconds via a 2 way handshake. You can imagen what happens when a client misses this update and is unable to communicate (unicast/multicast) after it expired. I did not fully read the 802.11 spec. I believe an expired key can be used up to 60 seconds after it expired after that a client needs to re-establish its connection, probably by performing a full 4 way handshake effectively losing its Wi-Fi connection.
Long story short, the Group Key Update feature is working now like it should and did not work before as expected and was probably causing a lot of issues on busy networks or on devices in battery save mode since it had a a lot of opportunities for missing an update of the GTK..
 
whatever
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 70
Joined: Thu Jun 21, 2018 9:29 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Mon Dec 31, 2018 12:08 am

Thank you for that info, it's rather interesting that wifi is still usable with 36 sec update interval.
I really hope that the fix gets backported to long-term soon.
 
R1CH
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 749
Joined: Sun Oct 01, 2006 11:44 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Mon Dec 31, 2018 4:36 pm

!) telnet - do not allow to set "tracefile" parameter;
After some digging, it turns out this is actually to fix an exploit that enables privilege escalation to root or damage to system files. Why is this not labelled as a security fix?

https://cxsecurity.com/issue/WLB-2018120151
 
User avatar
DimaFIX
just joined
Posts: 7
Joined: Wed Apr 18, 2018 7:46 pm
Location: Ukraine

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Mon Dec 31, 2018 9:16 pm

But on a single hAP ac^2 after reboot the interface list was empty.
Disable /tool graphing, and use 6.43.8.
 
User avatar
Cha0s
Forum Veteran
Forum Veteran
Posts: 838
Joined: Tue Oct 11, 2005 4:53 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Mon Dec 31, 2018 9:25 pm

Thanks! That resolved the issue!
 
r00t
newbie
Posts: 47
Joined: Tue Nov 28, 2017 2:14 am

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Mon Dec 31, 2018 9:59 pm

!) telnet - do not allow to set "tracefile" parameter;
After some digging, it turns out this is actually to fix an exploit that enables privilege escalation to root or damage to system files. Why is this not labelled as a security fix?

https://cxsecurity.com/issue/WLB-2018120151
Nice find.
 
whatever
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 70
Joined: Thu Jun 21, 2018 9:29 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Tue Jan 01, 2019 12:35 pm

Wow. Does every process in routeros run with unrestricted root privileges?
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1275
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Tue Jan 01, 2019 12:45 pm

Wow. Does every process in routeros run with unrestricted root privileges?

Many processes used to run with unrestricted root privileges in linux 15 years ago but not anymore. I guess many similar problems will be fixed in ROS7 ...
BR,
Metod
 
User avatar
Chaosphere64
just joined
Posts: 22
Joined: Wed Aug 10, 2016 10:19 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Tue Jan 01, 2019 11:51 pm

Strange. Isn't a torch via winbox and via webfig supposed to deliver the same results? Because I just noticed that it does not. Torch via webfig just shows two lines (see screenshot Torch2). Device is hEX S, ROS is 6.43.8, same interface, roughly the same time.
Torch2.png
Torch1.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1057
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 02, 2019 12:14 am

roughly the same time.
I guess this likely is the point. Torch is a "right now" tool, not a "historical data" tool.
 
User avatar
rushlife
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 79
Joined: Thu Nov 05, 2015 12:30 pm
Location: czech republic

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 02, 2019 10:22 am

after upgrade from v6.43.7 to v6.43.8 I am unable to have USB APPLE ethernet adapter, in /system/serources/usb
I see vendor Apple, Name : Apple USB Ethernet Adapter, even serial nuber is visible but interface "Ether2" is missing and all firewall rules for that interface are RED...
 
User avatar
Chaosphere64
just joined
Posts: 22
Joined: Wed Aug 10, 2016 10:19 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 02, 2019 12:05 pm

roughly the same time.
I guess this likely is the point. Torch is a "right now" tool, not a "historical data" tool.
I get that. But the webfig torch NEVER shows more than the two lines to be seen in the screenshot, no matter what traffic is to be seen via winbox.
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1057
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 02, 2019 12:53 pm

I get that. But the webfig torch NEVER shows more than the two lines to be seen in the screenshot, no matter what traffic is to be seen via winbox.
Just tried it myself. Right after opening the Torch screen I can see the same two lines as shown on your screenshots, but after clicking on the "Start" button it works as expected. Weird behavior, indeed.
 
User avatar
Chaosphere64
just joined
Posts: 22
Joined: Wed Aug 10, 2016 10:19 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 02, 2019 4:57 pm

I get that. But the webfig torch NEVER shows more than the two lines to be seen in the screenshot, no matter what traffic is to be seen via winbox.
Just tried it myself. Right after opening the Torch screen I can see the same two lines as shown on your screenshots, but after clicking on the "Start" button it works as expected. Weird behavior, indeed.
Thanks for reviewing my observation. Also in my case pressing the "Start" button helps, but I suppose it's not the way it's meant to be.
 
sjoukes
just joined
Posts: 7
Joined: Wed Nov 01, 2017 5:44 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 02, 2019 5:59 pm

I've update a couple (±30) of RB2011/RB3011's hAP AC^2's and wAP AC devices from 6.43.4 to 6.43.8 and until now I got 2 wAP AC devices in an undefined state right after/during the update (update via capsman), they would not boot anymore. Luckily I'm able to power cycle these devices via PoE switches. After the powercycle the devices start with normal behaviour and the routerboard firmware has been updated to 6.34.8 (Routerboard firmware is set to auto update). It seems that they are able to updaten but fail to fully boot after the update, after a forced reboot (via PoE power cycle) the devices become responsive again and work as expected. The log of both the router and the AP show no warnings during/after the update.
 
A9691
just joined
Posts: 12
Joined: Sat May 14, 2016 10:58 am

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Thu Jan 03, 2019 1:29 pm

The following code fails all the time:
/system script environment> :global A 10; remove "A"; :global A 20; print; remove "A"
 # NAME               VALUE                                                                            
 0 A                  20                                                                               
no such item (4)
The error message is produced by the last remove command.

This is basically the same, but usually works, if not repeated right away:
/system script environment> :global A 10; remove "A"; :global A 20; print; :delay 5; remove "A"
I guess there is no guarantee that 5 second delay is always enough.

(RB951G-2HnD, ros v6.43.8 )
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 5716
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Thu Jan 03, 2019 1:37 pm

There will always be delays before items appear in the table. Slower CPU greater delay.
 
A9691
just joined
Posts: 12
Joined: Sat May 14, 2016 10:58 am

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Thu Jan 03, 2019 2:03 pm

There will always be delays before items appear in the table. Slower CPU greater delay.
There is no delay in appearance. The print command finds the entry named A, but the remove command fails regardless.
 
User avatar
eworm
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 221
Joined: Wed Oct 22, 2014 9:23 am
Location: Oberhausen, Germany
Contact:

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Thu Jan 03, 2019 2:31 pm

This works:
/system script environment { :global A 10; remove "A"; :global A 20; print; remove [ find where name="A" ]; }
I do not have an explanation, though.
Manage RouterOS scripts and extend your devices' functionality: RouterOS Scripts
 
User avatar
mrz
MikroTik Support
MikroTik Support
Posts: 5716
Joined: Wed Feb 07, 2007 12:45 pm
Location: Latvia
Contact:

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Thu Jan 03, 2019 2:34 pm

remove [find name="A"]

but I would suggest to use proper method and unset variables
:set A

If you have any further questions post in correct section, this is not v6.43.8 related.
 
User avatar
erebusodora
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 67
Joined: Mon Jan 23, 2012 3:46 pm
Location: Bulgaria

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Fri Jan 04, 2019 8:44 am

After upgrade from 6.38.5 to 6.43.8 error: DHCP server offering lease without success. With version 6.38.5 working but allversion sfter 6.38.5 not working DHCP
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
pranoy1083
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Jan 04, 2019 12:26 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Fri Jan 04, 2019 1:02 pm

Hello Friends...
I am using CCR1016-12G (tile) for my office network management. Yesterday i upgraded the OS version to 6.43.8 from v6.39. After upgrading, i make some queue is simple queue but it's not working. Upload & Download both are showing 0bps. Previously made queues are working finely. Last queue i added as below.

name="youtube-pranoy" target=10.3.10.180/32 parent=none packet-marks=BDCOM_Youtube priority=8/8 queue=default-small/default-small limit-at=2M/2M max-limit=2M/2M burst-limit=0/0 burst-threshold=0/0 burst-time=0s/0s bucket-size=0.1/0.1

Please suggest me what should i do now? All users are using unlimited bandwidth now, thats why, it's so much tough to me for managing the bandwidth.
Another thing is that, when i logged into the mikrotik via winbox, it's showing unsecured mode at the right corner.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
mkx
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1275
Joined: Thu Mar 03, 2016 10:23 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Fri Jan 04, 2019 2:43 pm

Is perhaps fasttrack active (you'll see it in /ip firewall filter)? fasttrack-ing is not compatible with queues.
BR,
Metod
 
pranoy1083
just joined
Posts: 3
Joined: Fri Jan 04, 2019 12:26 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Jan 05, 2019 1:56 am

Is perhaps fasttrack active (you'll see it in /ip firewall filter)? fasttrack-ing is not compatible with queues.
I didn't find any fasttrack filter in firewall. This issue is happening with those queues which are created later. Previously made queues are ok.
 
andriys
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1057
Joined: Thu Nov 24, 2011 1:59 pm
Location: Kharkiv, Ukraine

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Jan 05, 2019 12:53 pm

pranoy1083, the problem is likely in the queues themselves and not specific to this particular version. Please start a new topic for this and/or (better yet) report it to support@.
 
mducharme
Trainer
Trainer
Posts: 713
Joined: Tue Jul 19, 2016 6:45 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Sat Jan 05, 2019 10:20 pm

Please suggest me what should i do now? All users are using unlimited bandwidth now, thats why, it's so much tough to me for managing the bandwidth.
Another thing is that, when i logged into the mikrotik via winbox, it's showing unsecured mode at the right corner.
Potentially the problem is with queue 216? The target there is 0.0.0.0/0 and might be preventing the traffic from going to later queues.
 
User avatar
CZFan
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1079
Joined: Sun Oct 09, 2016 8:25 pm
Location: South Africa
Contact:

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 09, 2019 1:02 am

Not sure if mentioned in this thread / topic yet, but upgraded CHR with Dude running couple of days ago. Tonight I had to do some maintenance on network equipment and but could not disable notifications in the Dude.

Untick all in notifications, click apply, then OK. as soon as I bounced the first network device, I got hammered with Dude notifications, checked the Dude and notifications did not disable.
MTCNA, MTCTCE, MTCRE & MTCINE
 
sid5632
Member Candidate
Member Candidate
Posts: 279
Joined: Fri Feb 17, 2017 6:05 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 09, 2019 3:06 am

Dude is full of annoying bugs like this. Try changing notification settings from Winbox instead of Dude client.
 
Jzatan
just joined
Posts: 1
Joined: Wed May 02, 2018 11:21 am
Location: Latvia, Jelgava

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 09, 2019 10:11 am

Im using CRS112-8p-4S poe switch, with 6.43.8 version, and i have noticed the following bug.

Example, i have trunk(tagged) interface - ether 8, with some vlans (example. 200,300,400), and access ports(untagged) - ether1,ether2 is vlan200. Ether3, ether4 is vlan's 300, etc.

I have noticed, when I connect my Raspberry Pi 3 B+ to ether3, which goes thru vlan300, I can't access my DHCP server, which should give me some IP address, for example 10.10.30.x, instead, i get the 169.254.x.x/16 address. However, when I set Poe-out:OFF on ether3, my Raspberry gets through and gets the 10.10.30.x IP address.

P.S.
My Raspberry does not support PoE In.
 
EvgenyK
just joined
Posts: 2
Joined: Sun Jan 31, 2016 1:37 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Wed Jan 09, 2019 2:51 pm

Bug !
CRL downloading/updating is broken. I had to turn off the CRL check after upgrade.
Please check it.
 
GreatForcez
just joined
Posts: 8
Joined: Mon Oct 16, 2017 2:49 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Mon Jan 14, 2019 3:52 pm

Bug with TikApp recognition:
The TikApp is recognized as Winbox since the latest updates, therefore disabling the TikApp in the /user group menu won't block the app anymore.
If Winbox is enabled in the group permission, anyone with the TikApp can login.
Tested on an RB951 testrouter and Samsung Galaxy S6.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
kingbily
just joined
Posts: 2
Joined: Tue Jan 15, 2019 6:04 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Tue Jan 15, 2019 6:05 pm

RouterOS version 6.43.8 has been released in public "stable" channel!
https://tutuappx.com/ https://downloader.vip/vpn https://downloader.vip/torrent-sites/

Before an upgrade:
1) Remember to make backup/export files before an upgrade and save them on another storage device;
2) Make sure the device will not lose power during upgrade process;
3) Device has enough free storage space for all RouterOS packages to be downloaded.

What's new in 6.43.8 (2018-Dec-21 07:10):

MAJOR CHANGES IN v6.43.8:
----------------------
!) telnet - do not allow to set "tracefile" parameter;
----------------------

Changes in this release:

*) bridge - fixed IPv6 link-local address generation when auto-mac=yes;
*) capsman - fixed "group-key-update" parameter not using correct units;
*) crs3xx - improved data transmission between 10G and 1G ports;
*) console - properly remove system note after configuration reset;
*) dhcpv4-server - fixed dynamic lease reuse after expiration;
*) dhcpv6-server - properly handle DHCP requests that include prefix hint;
*) ethernet - fixed VLAN1 forwarding on RB1100AHx4 and RB4011 devices;
*) gps - added "coordinate-format" parameter;
*) led - fixed default LED configuration for RBMetalG-52SHPacn;
*) led - fixed PWR-LINE AP ethernet led polarity ("/system routerboard upgrade" required);
*) lte - disallow setting LTE interface as passthrough target;
*) lte - fixed DHCP IP acquire (introduced in v6.43.7);
*) lte - fixed passthrough functionality when interface is removed;
*) lte - increased reported "rsrq" precision;
*) lte - reset USB when non-default slot is used;
*) package - use bundled package by default if standalone packages are installed as well;
*) resource - fixed "total-memory" reporting on ARM devices;
*) snmp - added "tx-ccq" ("mtxrWlStatTxCCQ") and "rx-ccq" ("mtxrWlStatRxCCQ") values;
*) switch - fixed MAC learning when disabling interfaces on devices with Atheros8327 and QCA8337 switch chips;
*) system - fixed situation when all configuration was not properly loaded on bootup;
*) timezone - fixed "Europe/Dublin" time zone;
*) upgrade - automatically uninstall standalone package if already installed in bundle;
*) webfig - do not show bogus VHT field in wireless interface advanced mode;
*) winbox - added "allow-roaming" parameter in "Interface/LTE" menu;
*) winbox - allow to change VHT rates when 5ghz-n/ac band is used;
*) winbox - renamed "Radius" to "RADIUS";
*) winbox - show "Switch" menu on RB4011iGS+5HacQ2HnD and RB4011iGS+;
*) wireless - added new "installation" parameter to specify router's location;
*) wireless - improved stability for 802.11ac;
*) wireless - improvements in wireless frequency selection;

To upgrade, click "Check for updates" at /system package in your RouterOS configuration interface, or head to our download page: http://www.mikrotik.com/download

If you experience version related issues, then please send supout file from your router to support@mikrotik.com. File must be generated while router is not working as suspected or after some problem has appeared on device

Please keep this forum topic strictly related to this concrete RouterOS release.
On a wAP R LTE reports:

/interface lte info number=0
rsrp: -100dBm
rsrq: -15dB
sinr: -2dB
cqi: 4

But on Winbox:
RSRQ: -1.5 dB

Before update from 6.43.7 => 6.37.8 shows:
RSRQ: -15dB

What value is correct? As in changelog tells that:
*) lte - increased reported "rsrq" precision;
Last edited by kingbily on Wed Jan 16, 2019 2:56 pm, edited 2 times in total.
 
jarda
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 7562
Joined: Mon Oct 22, 2012 4:46 pm

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Tue Jan 15, 2019 11:38 pm

I've update a couple (±30) of RB2011/RB3011's hAP AC^2's and wAP AC devices from 6.43.4 to 6.43.8 and until now I got 2 wAP AC devices in an undefined state right after/during the update (update via capsman), they would not boot anymore. Luckily I'm able to power cycle these devices via PoE switches. After the powercycle the devices start with normal behaviour and the routerboard firmware has been updated to 6.34.8 (Routerboard firmware is set to auto update). It seems that they are able to updaten but fail to fully boot after the update, after a forced reboot (via PoE power cycle) the devices become responsive again and work as expected. The log of both the router and the AP show no warnings during/after the update.
I see similar behavior. When manually upgraded ros to this version, I suddenly realised that routerboot was also upgraded, even the (undocumented!) feature system/routerboard/settings/"auto-upgrade" is not set. At least all devices booted normally (and only once) after upgrade so far.
 
User avatar
Campano
Frequent Visitor
Frequent Visitor
Posts: 59
Joined: Mon Apr 17, 2006 2:35 am
Location: Ñuñoa - Chile
Contact:

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Thu Jan 17, 2019 2:55 pm

hello support!
Could you give us more information about this changelog entry?

*) wireless - improved stability for 802.11ac;

What have been changed? Any improvement in NV2?

Thanks!
Would like to know as well. My RB4011 keeps disabling 5ghz WiFi after a few days (see graph). Only a reboot can bring the WiFi up again. Wondering if this has been fixed

That is the exact same problem 4 me
 
ranitupe
just joined
Posts: 2
Joined: Fri Jan 04, 2019 12:32 pm
Location: India
Contact:

Re: v6.43.8 [stable] is released!

Fri Jan 18, 2019 6:07 am

Great information

Who is online

Users browsing this forum: Mazutti and 11 guests