Community discussions

 
ChristianMichels
just joined
Topic Author
Posts: 1
Joined: Fri Sep 13, 2019 3:03 pm

PPPoE with VX-160CE on not working CRS125

Fri Sep 13, 2019 3:40 pm

Hi all,

I'm trying to get the SFP VX-160CE https://shop.meconet.de/Hardware-Einzel ... 17361.html working on a CRS125 model.

Configuration seemed straight forward (https://www.meconet.de/meconet_news_8.html):
  • add VLAN 7
    /interface vlan
    add interface=sfp1 name=sfp1-v7 vlan-id=7
    
  • add PPPoE
    /interface pppoe-client
    add add-default-route=yes disabled=no interface=sfp1-v7 max-mru=1492 max-mtu=1492 name=pppoe-out1 password=PWD use-peer-dns=yes user=USER
    

However, the DSL link doesn't work.
14:11:43 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting... 
14:11:53 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating... - disconnected 
14:11:53 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disconnected

This is the configuration:
# sep/13/2019 14:04:59 by RouterOS 6.45.3
# model = CRS125-24G-1S-2HnD
/interface bridge
add igmp-snooping=yes name=bridge-lan
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] name=ether1-Fritzbox speed=100Mbps
set [ find default-name=sfp1 ] advertise=\
    10M-half,10M-full,100M-half,100M-full,1000M-half,1000M-full
/interface vlan
add interface=sfp1 name=sfp1-v7 vlan-id=7
/interface pppoe-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=sfp1-v7 max-mru=1492 max-mtu=\
    1492 name=pppoe-out1 password=PWD use-peer-dns=yes user=\
    AnschlusskennungZugangsnummer0001@t-online.de
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp_lan disabled=no interface=bridge-lan lease-time=3d10m \
    name=dhcp-lan
/interface bridge port
add bridge=bridge-lan interface=ether1-Fritzbox trusted=yes
/ip neighbor discovery-settings
set discover-interface-list=none
/ip address
add address=192.168.178.2/24 interface=bridge-lan network=192.168.178.0
/ip cloud
set update-time=no
/ip dhcp-server network
add address=192.168.178.0/24 dns-server=192.168.178.97,192.168.178.1,1.1.1.1 \
    gateway=192.168.178.1 ntp-server=197.168.178.1,194.25.134.196,217.91.44.17
/ip dns
set servers=192.168.178.97,192.168.178.1,1.1.1.1
/ip firewall address-list
add address=192.168.178.27 list=allowed_to_router
add address=192.168.178.23 list=allowed_to_router
add address=0.0.0.0/8 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=172.16.0.0/12 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=192.168.0.0/16 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=10.0.0.0/8 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=169.254.0.0/16 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=127.0.0.0/8 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=224.0.0.0/4 comment=Multicast list=not_in_internet
add address=198.18.0.0/15 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=192.0.0.0/24 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=192.0.2.0/24 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=198.51.100.0/24 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=203.0.113.0/24 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=100.64.0.0/10 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=240.0.0.0/4 comment=RFC6890 list=not_in_internet
add address=192.88.99.0/24 comment="6to4 relay Anycast [RFC 3068]" list=\
    not_in_internet
/ip firewall filter
add action=accept chain=input comment="default configuration" connection-state=\
    established,related
add action=accept chain=input src-address-list=allowed_to_router
add action=accept chain=input protocol=icmp
add action=drop chain=input
add action=fasttrack-connection chain=forward comment=FastTrack \
    connection-state=established,related
add action=accept chain=forward comment="Established, Related" \
    connection-state=established,related
add action=drop chain=forward comment="Drop invalid" connection-state=invalid \
    log=yes log-prefix=invalid
add action=drop chain=forward comment=\
    "Drop tries to reach not public addresses from LAN" dst-address-list=\
    not_in_internet in-interface=bridge-lan log=yes log-prefix=!public_from_LAN \
    out-interface=!bridge-lan
add action=drop chain=forward comment=\
    "Drop incoming packets that are not NATted" connection-nat-state=!dstnat \
    connection-state=new in-interface=bridge-lan log=yes log-prefix=!NAT
add action=drop chain=forward comment=\
    "Drop incoming from internet which is not public IP" disabled=yes \
    in-interface=bridge-lan log=yes log-prefix=!public src-address-list=\
    not_in_internet
add action=drop chain=forward comment=\
    "Drop packets from LAN that do not have LAN IP" in-interface=bridge-lan \
    log=yes log-prefix=LAN_!LAN src-address=!192.168.178.0/24
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat out-interface=bridge-lan
/ip firewall service-port
set ftp disabled=yes
set tftp disabled=yes
set irc disabled=yes
set h323 disabled=yes
set pptp disabled=yes
set udplite disabled=yes
set dccp disabled=yes
set sctp disabled=yes
/ip route
add distance=1 gateway=192.168.178.1
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh address=192.168.178.27/32,192.168.178.23/32,192.168.178.189/32 port=\
    2200
set www-ssl address=192.168.178.27/32,192.168.178.189/32 certificate=\
    zuhause.crt_0 disabled=no
set api disabled=yes
set winbox address=192.168.178.27/32,192.168.178.189/32
set api-ssl disabled=yes
/ip ssh
set forwarding-enabled=remote strong-crypto=yes
/lcd pin
set hide-pin-number=yes pin-number=7412
/lcd interface pages
set 1 interfaces=\
    ether13,ether14,ether15,ether16,ether17,ether18,ether19-Galerie-links
/system clock
set time-zone-name=Europe/Berlin
/system logging
set 0 topics=info,!firewall
add action=remote topics=critical
add action=remote topics=error
add action=remote topics=firewall
/system ntp client
set enabled=yes primary-ntp=192.168.178.1 secondary-ntp=194.25.134.196
/tool bandwidth-server
set enabled=no
/tool mac-server
set allowed-interface-list=none
/tool mac-server mac-winbox
set allowed-interface-list=none
/tool mac-server ping
set enabled=no

This is the log after a reboot:
13:47:39 system,info router rebooted 
13:47:42 pppoe,ppp,info pppoe-out1: initializing... 
13:47:42 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting... 
13:47:42 bridge,info "bridge-lan" mac address changed to D4:CA:6D:0C:22:38 
13:47:43 bridge,info hardware offloading activated on bridge "bridge-lan" ports: e
ther1-Fritzbox 
13:47:43 interface,info sfp1-v7 link up 
13:47:43 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating... 
13:47:43 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disconnected 
13:47:43 pppoe,ppp,info pppoe-out1: initializing... 
13:47:43 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting... 
13:47:43 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating... 
13:47:43 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disconnected 
13:47:44 interface,info sfp1 link up (speed 1G, full duplex) 
13:47:53 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating... - disconnected 
13:47:53 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disconnected 
13:47:53 pppoe,ppp,info pppoe-out1: initializing... 
13:47:53 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting... 
13:48:03 pppoe,ppp,info pppoe-out1: terminating... - disconnected 
13:48:03 pppoe,ppp,info pppoe-out1: disconnected 
13:48:04 pppoe,ppp,info pppoe-out1: initializing... 
13:48:04 pppoe,ppp,info pppoe-out1: connecting... 

Is there some more logging that might show a hint to the problem?

Any help is much appriciated!
Best,
Christian
 
mistry7
Forum Guru
Forum Guru
Posts: 1278
Joined: Tue Oct 13, 2009 11:57 am
Location: Germany

Re: PPPoE with VX-160CE on not working CRS125

Sat Sep 14, 2019 7:20 am

Hi Christian,

What does the led on the side of the Modul indicates? Is the Sync complete?
Try to set SFP to 1GBit without auto Negotiation
What DSL Speed you Are getting?

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests